Tiyatro eserlerinde "Üç birlik kuralı"na (Olay-yer-zaman birliği) uyulur. Önemli olan konu değil, konunun işlenişidir. Kahramanlar ruhsal özellikleriyle ele alınır. Akıl, sağduyu ve doğaya önem verilir.
Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz. Olay en fazla bir gün içerisinde başlayıp bitmelidir.
Üç birlik kuralına uyar. Bu, yer, zaman ve olay birliğidir. Yani oyun hep aynı yerde aynı dekorla oynanmalı, olay bir günlük zaman dilimi içinde geçecek izlenimi vermeli, (Bu yüzden oyun, olayın sonundan seçilir; önceki olaylar koro tarafından anlatılırdı.) aynı ana olay etrafında geçmelidir.
Üç birlik kuralı, "C" şıkkı Dram" için zorunludur. Üç birlik kuralı, antik Yunan tiyatrosundan kaynaklanan bir kuraldır ve tiyatro oyunlarının yapısını düzenler. Bu kurala göre, bir tiyatro oyununda zaman, mekan ve eylem birliğinin korunması gerekmektedir.
Edebiyatta 3 1lik kuralı tragedyada kullanılmıştır. 3 1lik kuralı sahnede yer, zaman ve mekan kuralına uymak anlamına gelir. Sahnede basit üslup kullanılmaz. Eser ciddi bir hava içinde geçer.
İlgili 28 soru bulundu
Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur. Başka kompozisyon biçimleri olsa da üçler kuralı genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler sağlar.
Üç birlik kuralı; eserin tek olay, tek mekân, tek gün kalıbı içinde yapılandırılmasıdır. Trajedi türündeki tiyatronun en önemli temsilcileri Eski Yunan edebiyatında Euripides, Aiskhylos, Sophokles; XVII. yüzyıl Fransız edebiyatında Racine (Rasin) ve Corneille'dir (Korney).
aristotelesçi tragedya kuramında, yerde-olayda-zamanda birlik olarak özetlenebilecek; oyunda tek bir olayın, tek bir mekanda geçmesi ve oyunun (tragedyanın) süresi içinde başlayıp bitmesi şeklinde biraz daha ayrıntılı olarak açılabilecek, oldukça uzun bir zaman boyunca uyulmuş olan bir tiyatro kuralı.
Oysa Üç-birlik kuralı ilk kez 1576 yılında Lodovico Castelvetro tarafından tertip edilmiştir.
Üç Birlik Kuralı:
⇒ Zaman Birliği: Olayın 24 saat içerisinde gerçekleşmesi. ⇒ Yer Birliği: Olayın aynı yerde geçmesi. ⇒ Olay Birliği: Bir eserin ana olay içerisinde gelişmesi.
Komedinin Başlıca Özellikleri:
Çirkin, kaba olaylar seyircinin gözü önünde işlenir. Üç birlik kuralına (olay, yer, zaman birliği) uyar.
Klasik komedyanın dili halkın kullandığı dil, gündelik dildir. Seyircinin gözü önünde yapılır ve her türlü kötü eylemde bulunmaktadır. Yunan edebiyatında doğmuş bir tiyatro türüdür. Bu tarz eserler manzum olarak ele alınmaktadır.
Trajediye tepki olarak doğan bir tiyatro türüdür. Dram konusunu tarihin herhangi bir döneminden veya günlük hayattan alır. Dramın içeriğinde komik ve acıklı olaylar iç içedir. Dramda üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
Tragedya'da dil yüksek tabakaya hitap eder ve argoya yer verilmez. Ayrıca trajedilerde üç birlik kuralı bulunur. Yani; olayda birlik, zamanda birlik, yerde birlik. İlk trajedi temsilcileri ise Aiskhylos, Sophokles, Euripides'tir.
Hem acıklı hem komik olaylar aynı oyunda iç içe bulunur. Kahramanlar hem soylulardan hem sıradan insanlar arasından seçilebilir. Üçbirlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
E) Üç birlik kuralı yoktur. Modern Türk Tiyatrosu Yazılı bir metne dayanır. Karakterler de vardır. Dekor kullanımı güçlüdür.
Tragedya, yaşamın kendisindeki trajik şeyleri sanat dolayımıyla yaratır ve onların taklidini gerçekleştirir. Olay örgüsü, soylu eylemlerin taklidini amaçlayan tragedyanın özüdür. Tragedyada hedef trajik etki uyandırarak acıma ve korku gibi duygulardan arınmadır.
Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, drama) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim, bale, revü, skeç, tuluat, vodvil) olmak üzere iki grupta toplanır.
İnsanları güldürmek, eğlendirmek ve ayrıca güldürürken düşündürmek amaçlı öne çıkan bir tiyatrodur. Aynı zamanda her gülünç olayın ardında aslında ders alınacak acı bir gerçeği bulunduğunu ifade eden bir yapıya sahiptir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Tragedya Yunanca tragoidia sözcüğünden gelir. Tragos keçi, oidia ise ezgi anlamındadır. Böylece tragedya “keçi ezgisi” anlamındadır. Tragedyanın sözlük anlamı; Ciddi ve hüzün verici karakterlerden kurulu ve sonu kötü biten bir dramatik yapıttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri