1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
Anne, baba üst soy iken, çocuk ve torun alt soydur. Evlenmeyle oluşan hısımlıktır. Eşin annesi, babası, kardeşi kayın hısmı sayılır. Ortak soydan gelen kişiler arasındaki bağdır.
Biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı (civar hısımlığı) vardır. Birbirinden değil, ortak bir soydan gelen kişilerin hısımlığına “civar hısımlığı” denir. Kardeşler arasındaki hısımlık veya amca, hala, dayı ve teyze ile yeğen arasındaki hısımlık gibi.
Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
MK.m.17/П, kan hısımlığını ikiye ayırır: “Biri diğerinden gelen kişiler arasında üst soy alt soy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.” Birbirinin soyundan gelen kişiler arasındaki hısımlıktır.
İlgili 45 soru bulundu
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Öncelikle derece yakınlığına bakılmaksızın altsoy ve üstsoy arasında evlenme engeli vardır. Hısımlık derecesi ne kadar uzarsa uzasın hiçbir şekilde altsoy ve üstsoylar arasında evlilik gerçekleşemeyecektir. Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir.
Üst soy – alt soy hısımlığı: Biri diğerinin soyundan gelenler arasındaki hısımlık. Ana, baba, anneanne, babaanne ve dedeler.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2.
Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlıktır. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur. Evlenmenin sona ermesi ile sıhrî hısımlık sona ermez.
Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoy-altsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
“Medeni Kanunun 18. maddesinde “Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.” denilmek suretiyle sıhri ( kayın ) hısımlığın tanımı yapılmış, bu tanımlama çerçevesinde eşleri birbirine karşı sihri hısım olarak nitelendirmek mümkün değildir.”
Üst soy da anne baba,1., anne anne, dede, babaanne büyükbaba,2., onarın üst soyu 3. derecedir. Alt soyda yine, çocuk, torun, torun çocuğu ve torun torunudur. Yani üst ve alt soy olan usul ve füru düz çizgi halindeki soy hısımlığıdır.
Vasiyetçinin eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bunların eşleri tanıklık yapamazlar.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere; hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere denir.
Derece Akrabalar: Anne, baba ve çocuklar birinci derecede kan bağı olan akrabalardır ve ilk tercih edilen sınıftır. 3. Derece Akrabalar: Yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalardır. 4. Derece Akraba: 3. derece akrabalarımızın çocukları 4. derece akrabamız olur.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Kayın hısımlığı, bir kimsenin eşinin kan hısımları ile olan hısımlık bağıdır. MK 18 I bunu şöyle ifade eder; eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımı olurlar. Buna göre mesela kayınpeder, kayınvalide yani bir kimsenin eşinin babası veya annesi, o kimsenin üstsoy kayın hısımıdır.
Altsoy: Ölen kişinin çocukları (evlatlık da dahil), torunları ve daha sonra gelen nesiller. Ana ve Baba: Ölen kişinin anne ve babası. Sağ Kalan Eş: Ölen kişinin sağ kalan eşi. Evlatlık: Ölen kişinin evlatlık olarak aldığı kişiler.
Kayın hısımlığı: MK 129 b.2 uyarınca kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu (düz hat kayın hısımları) arasında evlenme yasaktır. Evlenme ile eşler arasında doğan kayın hısımlığı, evlilik birliğinin sona ermesi ile ortadan kalkmaz (MK 18/II).
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Nihat Hatipoğlu, soruyu şöyle yanıtladı: "Efendim teyze kızı, amca kızı, hala kızı, dayı kızı hepsi caiz olan evliklerdir. Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Mirasçılık aslen kan hısımlığından gelen bir vasıftır. Ancak kan hısmı olmayıp da mirasçı olabilen kişiler evlatlık ve onun altsoyudur. Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısmı yani onun gerçek evladıymış gibi mirasçı olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri