Ğ ) Yüksek lisans ve doktora tezlerine yapılan atıflar da yukarıda belirtilen kurallara uygun şekilde yapılmalıdır. Yazar adı-soyadı, tez adı (italik olmadan tırnak içinde), yayımlanma bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı, şehir ve yılı belirtilmelidir.
Eser yazarının adı metinde yer alıyorsa ve herhangi bir sayfaya gönderme yapılmayacaksa, eserin tarihi yazar isminin yanına koyularak atıf yapılır. Yazarın adı gönderme yapılan metinde geçirilmiyorsa parantez içinde hem sayfa numarası hem de yazar adı verilmelidir.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
Yazar Adı Soyadı, Tez Adı (Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniversite Adı, Yıl; Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, Tez Adı, Sayfa Numarası. Örnek Kullanım: Recep Eren, Mâtürîdî'nin Müteşâbih Âyetlere Yaklaşımı (Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, 2017; 45.
İlgili 42 soru bulundu
Başvurular sekmesinde Alıntı Ekle'ye tıklayın. Kaynağı Oluştur iletişim kutusunda, Kaynak türü, yanındaki (örnek, bir kitap bölümü veya bir Web sitesi) kullanmak istediğiniz kaynak türünü seçin. Kaynağın ayrıntılarını girin ve Tamam'a tıklayın. Kaynak, belgenizde seçtiğiniz konuma alıntı olarak eklenir.
Atıf o alıntı yapılan bilginin nereden temin edildiğini göstermektedir. Atıf yaparken çoğu bilim yazarı bu işi formulize etmeye çalışsa da en basit formül olarak şunu söyleyebiliriz: Makale, tez veya bilimsel yazılarda kullandığınız bilgileri hangi kaynaktan elde ettiyseniz o kaynağa atıfta bulunmanız şarttır.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi., (Yayın Yılı), “Bölümün Adı”, Kitabın Adı, (Baskı Sayısı), içinde (bölümün sayfa aralığı), Yayınevi, Basım Yeri.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Kaynakça oluşturmak için belirli kurallar vardır. Bu kurallar: İlk olarak yazar adı, sonra eserin adı, daha sonra eserin yayınlandığı yayın evi ya da kitabevi, en sonunda da eserin basıldığı şehir, son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler yazılırken, aralarına virgül “,” işareti konulur.
Tezlerden yapılan atıflardan puan alınabilir mi? Yurt içi veya yurt dışı fark etmeksizin, tezlerden yapılan atıflar da kapsam dışıdır ve dolayısıyla puanlandırılamaz.
- Girişte, konuyla doğrudan ilgisi olmayan genel çalışmalara atıf yapılmamalıdır. - Temel nitelik taşımayan detaylardan kaçınınız. Bunun yerine konuyla ilgili bulgulardan, yöntembilimsel sorunlardan ve esas sonuçlardan bahsediniz.
ALINTI: Kaynaktaki BİLGİnin METNİ ile birlikte alınmasıdır. İki şey (bilgi + metni) alındığı için iki belirteçle 1) Alıntı İşareti (Çift Tırnak/İçerlek Paragraf) 2) Kaynak gösterimi ile belirtilmelidir. ATIF: Bir kaynaktaki BİLGİye işaret edilmesidir.
Metin içerisinde atıf yapılan her kaynak, kaynakçada yer almalıdır. Kaynakçada yer alan her kaynağa da metin içerisinde mutlaka atıf yapılmış olmalı, atıf yapılmadıysa kaynakçadan çıkarılmalıdır. Atıf yapılan orijinal kaynakta yer alan atıflar metinden çıkarılmaz.
Başka kaynaklardan alınan bilginin özgün anlatımı hiç değiştirilmeden yapılır. Bu şekilde kullanılan bilgiye alıntı denir. Alıntı tırnak işareti (“ ”) içinde gösterilir ve tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa atıfta bulunulur. Çok sık ve çok uzun alıntılar yapmaktan kaçınmak gerekir.
Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ikincil kaynakların da kaynaklarda gösterilmesidir.
Metin İçi Alıntılar
Yazar bilgisi parantez içinde veya dışında(anlatı) verilebilir. Parantez içindeki alıntılarda yazar adı ve yayın tarihi parantez içinde yer alır. Anlatısal alıntılarda yazar adı cümlenin bir parçası olarak metne dahil edilir ve yıl parantez içinde yazılır.
Dolaylı Alıntı
Ana düşünceyi değiştirmeden, yazarın kendi dil ve anlatımıyla okunan kaynaklardaki bilgilerin aktarılmasıdır. Tırnak işareti ya da sıkıştırılmış paragraf kullanılmaz. Cümle veya paragraf sonunda referans verilir.
Kendi tecrübemize göre, yüksek lisans dönem projesi yazımı için ortalama süre 2 (iki) aydır. Yüksek lisans tezleri için ideal aralık 4-5 aydır (dört-beş). Doktora tezleri için 1 (bir) yıl ideal görünmektedir.
Genel bir kural olarak, yüksek lisans tezleri genellikle 50-100 sayfa arasında, doktora tezleri ise 200-300 sayfa arasında olabilir. Ancak sayfa sayısı, konunuzun karmaşıklığına, araştırmanızın kapsamına ve üniversitenizin belirlediği kurallara bağlı olarak değişebilir.
Yüksek Lisans Tezleri: Yüksek lisans düzeyindeki tezler, daha kapsamlı araştırmalar ve analizler gerektirir. Bu nedenle genellikle 60-100 sayfa arasında değişiklik gösterir. Bazı yüksek lisans programları, öğrencilerden projeler veya uzun makaleler yazmalarını da isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri