Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı","uzman hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Tezli yüksek lisans bir alanda akademik yetkinlik geliştirmek için daha sonrasında doktora ile akademik çalışmalarına devam edecek kişilere uygun bir lisans üstü eğitim çeşididir. Tezli yüksek lisans programında öğrenciler belli bir kredide ders alır ve daha sonrasında bir tez yazarlar.
Yüksek lisans eğitimin sonucunda, alanınıza bağlı olarak “bilim uzmanı”, “uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olabilirsiniz. Her insanın adeta yarış halinde olduğu iş hayatı içerisinde bu unvanlarla beraber kendinizi fark ettirebilir, bambaşka noktalara yükselebilirsiniz.
Tezli Yüksek Lisans: Tamamlama süresi 4 yarıyıl olan iki yarıyılı ders, iki yarıyılı tez çalışmasıyla geçen yüksek lisans programı. Tezsiz Yüksek Lisans: Üç yarıyıldan oluşan, tez hazırlanmadan bitirilen yüksek lisans programı.
İlgili 22 soru bulundu
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler.
Akademisyen olmak istiyorsanız tezli yüksek lisans mezunu olmanız gerekir. (Lisans not ortalaması ve ALES şartını sağlıyorsanız doktoraya lisans mezunu olarak da başvurabilirsiniz.)
YÖK'ün yaptığı değişikliğe göre tezsiz yüksek lisans mezunlarına da öğretim görevlisi olma hakkı verildi.
Daimi bir kadro değildir, doktora eğitimi süresi sonunda kadroyla ilişik kesilir. (Ayrıca, yüksek lisans mezuniyeti sonrası 6 ay içinde bir devlet üniversitesinde doktora programına başlamazsa kadroyla ilişiği kesilir.)
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(3) Çift Yüksek Lisans Derecesi programı bir bölüm tarafından yürütülebileceği gibi farklı bölümlerin işbirliği ile de yürütülebilir. (4) Çift Yüksek Lisans Derecesi programı iki tezli, iki tezsiz veya tezli ve tezsiz programlardan oluşabilir.
6. Doktorasını bitiren kişilere doktor ünvanı verilir ve bu kişiler üniversitelerde dr. öğretim üyesi (eski yardımcı doçent) olarak çalışabilir. Doçent olabilmek için hem Üniversiteler Arası Kurul'un, hem de çalıştığı üniversitenin doçentlik şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Doktora, bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra söz konusu bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen derece veya basamaktır.Doktora programlarının amacı, belirli bir alanda araştırmacı bilim insanı yetiştirmektir.
Doktora ne kadar sürer? Türkiye'de yapılan doktoralarda genel olarak doktora dersleri 2 dönem, tez çalışmaları da 6 dönem olacak şekilde toplamda 8 dönem (4 sene) sürmektedir. Doktora adayları tez çalışmalarını 12 yarıyıl sonuna kadar tamamlaması gerekmektedir, aksi takdirde ilişiği kesilir.
Evet, bu mümkün. Yüksek lisans ya da doktora yaparken de üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarında yer alabilirsiniz. Bütün şartları sağlıyorsanız ve eğitim süreciniz iyi gidiyorsa bunu yaparak kariyerinizi adım adım yükseltebilirsiniz.
Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.”
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Üniversitelerin herhangi bir bölümü ile ilgili tezli yüksek lisans veya doktora yapan kişiler, ALES ve YDS sınavlarından yeterli puanı aldıkları takdirde araştırma görevlisi olarak çalışabilir. Yüksek lisans yapmak için ise önce bir lisans bölümünü bitirmek gerekir.
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
Belli bir yaş sınırı yoktur. Kişinin eğitim durumu müsait ise her yaşta akademisyen olma imkanı vardır.
Yaş sınırı yoktur. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.660 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri