THY kabin memurlarının çalışma saatleri, Haftalık olarak ortalama 40 saat olarak düşünülebilir, ancak bu süre bazen yapılan uyarlama ve düzenlemelerle değişebilir.
Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir.
Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.
Başvuruların ardından kabin memuru olarak değerlendirme süreci başarıyla geçen adaylar yaklaşık 2 ay süren eğitiminin ardından THY'nin uçuş kadrosuna dahil ediliyor.
THY YÖNETMELİKTEN ÇIKARTMIŞTI
Genel müdürlük ve başka birimlerde çalışanlar türbanı serbest olarak takmaya başlamıştı. Ardından da Türk Hava Yolları THY 'nin yer hizmetlerini veren TGS şirketinde yapılan düzenleme ile türban üniformaya girmişti. Ancak kabin memurların uçuşlarda türban takmasına izin verilmiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Tahliye sırasında açık ve uzun saçlı kabin memuru bir yere takılıp kaldığında, yolculara yardım edemez ve ortaya çıkan tehlikenin hızla büyümesine bile yol açabilir. Bu yüzden THY kabin memurlarının saçlarını arkadan topuz yapmalarını, at kuyruğu örülmesi halinde de uzun olmasına izin vermiyor.
eleman.net verilerine göre, Hostes 2023 yılında ortalama 34.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hostes , Ocak 2023 yılında ortalama 27.940 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.336 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Uçuş gerçekleştirilen noktalar ve bağlantılı uçuşlarımız göz önünde bulundurulduğunda adayların iyi derecede İngilizce bilmeleri olmazsa olmazdır. İkinci yabancı dil bilmek de tercih sebebidir.
THY kabin memuru alımı için "kariyer.thy.com" sitesi üzerinden ilan açtı. İlana 1 Ocak 1984 ile 31 Aralık 2002 arasında doğmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adaylar, kabin memurluğu için başvuru yapabilecek.
Host ve hosteslerin görev alanı, kokpit kapısından başlayarak arka mutfak bölümüne kadar olan bölgeyi kapsar.
Kabin Görevlisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 27.900 TL civarındadır.
Şu kişiler hostes olamaz: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar (Türkiye'de çalışacaklar için) 18 yaşını doldurmamış kişiler. Gerekli boy ve kilo şartını karşılamayanlar.
Uçağa bağlı olarak değişse de kabin ekibinin dinlenme odaları, genellikle kokpitin arkasında, first class üzerinde bulunuyor; Boeing 777'de olduğu gibi. Gizli merdivenler, kabin ekibinin uyuyacağı yatak odalarına çıkıyor.
Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler.
Kabin görevlisi olmak için üniversite mezunu olmak şart değil. En az lise mezunu olmak yeterli. İyi derecede bir ya da iki yabancı dil bilmek tercih edilmek için önemli bir kriter.
Hosteslik mesleği oldukça keyiftiği gibi zor ve riskli bir meslek grubudur. Bu meslek grubunda çalışan bireyler, kulak rahatsızlığı, radyasyon nedeniyle kanser, düzensiz beslenme, yorgunluk, uyku rahatsızlıkları, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi meslek hastalıklarına daha kolay yakalanırlar.
Kabin Amiri Kaç Yıl Okur? Kabin amiri olmak için 2 yıl üniversite eğitimi alma şartı vardır. Kabin amiri olmak için önce kabin memuru olmak gerekir. Örneğin kabin memurluğunda ortalama 4-5 yıl deneyim kazanan biri gerekli kriterleri karşıladığında kabin amiri olabilir.
Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün veya, Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün,malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak seçeneklerinden birinin yerine getirilmesi öngörülmüştür.
Bolat, “planlamakta olduğumuz kabin, kokpit ve diğer uzmanlık alanlarında birçok pozisyon için de (ilan ettikten sonra) kariyer sitemizi kontrol etmenizi tavsiye ederim.” açıklamasının üzerine önümüzdeki yıl yapılacak kabin memuru alımlarında yaş sınırının 39'a çıkarılacağını duyurdu.
Eğer İngilizce konuşmakta zorlanıyorsanız THY İngilizce mülakat size zor görünebilir, fakat içeriğimizi detaylıca inceleyip pratik yaptıktan sonra sınav size zor gelmeyecektir.
Hostes olmak için boy kilo şartı kadın ve erkeğe göre değişmektedir. Kadınlar 45-67 kg aralığında olmalıdır. Erkekler için boy limiti 170-190 aralığında olup kadınlarda bu 160-180 aralığındadır.
Sıfırdan İngilizce A1, A2, B1, B2(tercihe bağlı) ve Uçuş Hostesliği eğitimi toplam ortalama 6-8 ay sürmektedir. Beden Dili ve Mülakat Teknikleri, Mülakat Hazırlama Eğitimi verilmektedir.
Fakat Borçlar Kanunu'nda yıllık ücretli izin süresinin kıdem arttıkça artması gibi bir durum söz konusu değil. Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışanların yıllık izin süreleri 2 hafta ile sınırlı. Dolayısıyla hosteslerin kıdemi artsa da yıllık izin süreleri artmıyor.
Ayrıca meslekte geçirilen süre, uzun mesafe uçuşları, ekstra mesailer ve primler maaşa etki eden faktörler arasında yer almaktadır. Ortalama bir hostes en düşük 12 bin TL en yüksek 26 bin TL maaş almaktadır.
Özellikle bayrak taşıyıcı havayolu, almış olduğu yeni kararla sektördeki hostes alımında şartlarını yenileyecek. Haber Aero'nun edindiği bilgiye göre şirket, hostes alımında yaş sınırını 40'a yükseltecek ve kriteri sağlayan herkes 3 aylık eğitim aldıktan sonra kabin memuru olabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri