Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Ticaret hukuku, hukukun, ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan bir alt dalıdır. İşletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenler. Sermaye Piyasası Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ticaret hukuku kanunlarındandır.
Tarihsel kaynak bakımından en eski olan ve Roma Hukukundan günümüze kadar gelen bu en yaygın bölümlemede hukuk, kamu hukuku ve özel hukuk olarak iki temel kola ayrılır.
İlgili 39 soru bulundu
Ticaret Hukuku'nun Kaynakları Nelerdir? Ticaret hukuku, Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere, yasal düzenlemeler, yönetmelikler, tüzükler, yönergeler, mahkeme kararları ve uluslararası anlaşmalardan oluşur.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Türkiye'de gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılan ticari faaliyetleri düzenleyen başlıca kanundur. Ticari İşletme, Ticaret Şirketleri, Kıymetli Evrak, Taşıma İşleri, Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku olmak üzere altı kitap ve toplam 1535 madde ile 13 geçici maddeden oluşur.
Tasarı niha- yet 13.1.2001 tarihinde TBMM Genel Kurulunda 6102 Kanun numarası ile kabul edilmiş ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın imzalamaları neticesinde 14.2.2011 günlü ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yeni, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Ticari Dava Türleri
TTK'nın 4. maddesine bakıldığında ticari davalar nitelikleri bakımından; Mutlak ticari davalar, Nispi ticari davalar, Herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmesi şartıyla ticari sayılan davalar şeklinde üçe ayrılmaktadır.
Ticaret hukuku, ticarete dair tüm mevzuatı içeren kapsamlı bir hukuk disiplinidir. Bu itibarla ticaret hukuku, tacirler işletmeler ve kişiler arasındaki ticari ilişkileri ve tarafların hak – yükümlülüklerini düzenleme altına alır. Söz konusu hususlara ilişkin hükümler temelde Türk Ticaret Kanunu'nda yer alır.
Her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan davalar ticari dava olarak kabul edildiğinden bu davalara bakma görevi asliye ticaret mahkemesine aittir.
Özel Hukukun kapsamına, aşağıda da açıklandığı gibi, başta “Medeni Hukuk” olmak üzere, “Borçlar Hukuku”, “Ticaret hukuku” ve “Devletler Özel Hukuku” girer. Page 12 • Medeni Hukuk. Özel hukukun en önemli ve geniş yer tutan dalıdır.
Bundan ötürü de iş hukuku aslında bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olmak üzere iki ayrı dalda incelenmektedir. Bununla birlikte toplu iş hukuku da sendikalar hukuku, iş mücadelesi hukuku ve toplu iş hukuku olarak sınıflandırılmaktadır.
Ticaret Hukukunun ilişkili olduğu diğer hukuk dalları; Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku, Deniz Ticaret Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, Rekabet Hukuku, Sigorta Hukuku olarak sayılmaktadır. Ticaret Hukukunun en temel kaynağı Türk Ticaret Kanunudur.
7. Ticaret Hukuku
Hukuk 3. sınıf derslerinden biri Ticaret Hukuku dersidir.
Türk Ticaret Kanunu madde 12'de de ifade edildiği üzere, bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa kendi adına işleten kişiye tacir denir. Taciri, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef edinmiş, devamlı ve bağımsız bir işletmeyi işleten kişi olarak da tanımlamamız mümkündür.
Ticari şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiş olup, ticari şirketlerde “numerus clausus” ilkesi geçerlidir. Yani Türk Ticaret Kanunu'nun 124.maddesinde sayılan şirket türleri dışında başka türlü şirket kurulamaz.
Şirket; en genel tabirle, bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişinin maddi kazanç sağlamak amacıyla emek veya sermayelerini bir araya getirmesidir.
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Sıralama şu şekildedir: Anayasa-Kanun-Kanun Hükmünde Kararname-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
Müspet hukuk olarak da adlandırılan pozitif hukuk, bir ülkede belirli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tamamını ifade eder.
Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri