Tifo hastaları ve taşıyıcılar bakteriyi dışkıları yoluyla yayarlar. Hastalık sağlam kişilere, tifo taşıyıcısı bir kimsenin elleriyle hazırladığı yiyecek ve içeceklerle, lağım suları karışmış kirli sularla, ya da kirli sularla yıkanmış yiyecekler vasıtasıyla bulaşır.
Tifo, kirli yiyecek veya sularla bazen de enfekte olmuş biriyle doğrudan temas yoluyla geçer.
Kişi içinde bolca tifo bakterisi bulunan su ve yiyecekleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketirse tifo hastalığı gelişmiş olur. Hastalığın kuluçka süresi ortalama olarak 10-14 gündür.
Bakteriyel bir hastalık olan tifo, sağlıksız, kirli içme sularından ve yeterli hijyen koşullarında hazırlanmayan gıdalardan bulaşır. Salmonella typhi adındaki bir bakteri aracılığıyla oluşan hastalık bulaşıcıdır. Yüksek ateşle birlikte karın ağrısına, baş ağrısına ve iştah kaybına neden olabilir.
İçme suyuyla birlikte el yıkama alışkanlığının az olduğu, en fazla tifo vakası olan ve salgın meydana getiren bölgeler Afrika ve Güney Asya olarak kabul edilir. Daha sık görülen bu bölgelerdeki tifo vakaları özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturur.
İlgili 20 soru bulundu
Sonuç: Tifo ülkemizde epidemiler yapabilen endemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Erken tanı ve tedavi komplikasyonları ve mortaliteyi azaltırken, tanıyı engelleyen en önemli faktör hastalara tanı konulmadan antibiyotik tedavisi başlanmasıdır.
Hastalığın kesin tanısı kan, kemik iliği, dışkı ve idrardan S. typhi'nin üretilmesi ile konur2,6,7.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Bitlerin kan emerken döktükleri tükürük salgısı insanda kaşıntı yapar. İşte bu kaşınma sırasında bitin dışkıyla çıkardığı tifüs etkeni kan emerken açılan yaradan vücuda girer. Bununla beraber kurumuş toz halindeki bit dışkısının göze veya solunum yoluna kaçmasıyla hastalığın bulaşması mümkündür.
Yüksek ateş, ishal ve kusmaya neden olan hatta ölümcül olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Tifo ne kadar sürede iyileşir? Hastalık ortalama 4 hafta sürer.
Bu madde tifo hastalığı hakkındadır. İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır.
Şenol, “İnsan sağlığı açısından riskli bir durumda değiliz. Halk sağlığı sorununa yol açması veya mevsimsel grip kadar yayılması riski çok düşük, beklemiyoruz. Sadece hasta hayvanların dışkı, tükürük ve burun salgılarıyla yoğun ve önlem almadan temas eden kişiler risk altında.
TİFO ve PARATİFO
Hastalık enfekte insanların idrar ve dışkıları ile kontamine olmuş gıda ve suların alınması ile bulaşır. Kanalizasyon sularının, içme ve kullanma sularına karışması sonucunda tifo salgınları görülür.
Hasta konuşma, gülme, hapşırma, öksürme ile ortama enfekte salgılar saçar. Bunlar havada 1 metre kadar yayılarak yakında ki kişinin ağız, burun, göz dokularında yerleşebilir.
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
TİFÜS TEDAVİSİ
Antibiyotikler enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır. Genellikle test sonucunu almadan önce başlanır. Çoğu insan tedavinin başlamasından sonraki 48 saat içinde daha iyi hissetmeye başlar. Daha iyi hissetseniz bile, bitene kadar antibiyotikleri almaya devam etmek önemlidir.
Tifo hastaları ve taşıyıcılar bakteriyi dışkıları yoluyla yayarlar. Hastalık sağlam kişilere, tifo taşıyıcısı bir kimsenin elleriyle hazırladığı yiyecek ve içeceklerle, lağım suları karışmış kirli sularla, ya da kirli sularla yıkanmış yiyecekler vasıtasıyla bulaşır.
Afrika'nın ortası ve doğusunda, Amerika'nın ortası ve güneyi, Asya'nın soğuk bölgelerinde (dağlık) görülür. Tifüse, aşırı kalabalığın ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu cezaevleri ve mülteci kampları gibi yerlerde de rastlanır.
İkinci Dünya Savaşı sırasında bir aşı keşfedilmeden önce, tifüs insanlar için yıkıcı bir hastalıktı. Bugün hala Afrika, Asya, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın dağlarında ve soğuk bölgelerinde yaygındır.
Hava yolu ile bulaşan enfeksiyon etkenlerinin başında virüsler gelmektedir. Başta inf- luenza (grip) olmak üzere pek çok üst solunum yolu enfeksiyonunun etkeni olan virüs- ler, organizmaya bu yolla girer. Ayrıca kızamık, kabakulak, suçiçeği gibi enfeksiyon- ların etkenleri olan virüsler de hava yolu ile bulaşırlar.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Ayakta gelen hastaların takibi gerçekleştiriliyor ve gereken durumlarda da yatışına karar veriliyor.
Tifoyu önlemek için iki aşı vardır. Biri inaktif (öldürülmüş) aşı ve diğeri canlı, atenüe (zayıflatılmış) aşıdır. Sağlık uzmanınız, hangi tip tifo aşısının sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. aşısı kapsülleri bir buzdolabında (dondurulmadan) saklanmalıdır.
Tifo acil tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir ve ölümcül olabilir. Bağırsak kanaması veya bağırsakta delinmeler, tifonun sebep olabileceği en ciddi sorunlardandır. Bu durumda, ince bağırsak veya kalın bağırsakta bir delik oluşur.
Salmonelloz genellikle antibiyotik vermeden kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Sıvı tedavisi tedavideki en önemli basamaktır, bir an önce vücudun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması gerekir. Antibiyotik tedavisi sadece bazı durumlarda Salmonella ilacı olarak verilmelidir.
Salmonella bakterisinin alt türü olan Salmonella Typhi türünün neden olduğu tifo hastalığı daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. 3 haftayı aşan tedavi edilmemiş enterik ateş durumuna tifo denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri