Örneğin, HPV virüsü sürtünmeyle bile bulaşabilen bir hastalık olduğu için genital siğillere neden olabilmektedir. Fakat kondom, cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını %90 önlemektedir. Tek eşli olmak: Hem kendinizin hem de partnerinizin tek eşli olması büyük önem taşımaktadır.
Kondomlar HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların (gonore, klamidya ve trikomonas gibi) bu yolla geçişini azaltır. Ancak kondomlar sadece penisi kaplar. Bu yüzden pubik bölgenin cilt cilde temasına karşı korumamaktadır. HPV, HSV, sifiliz ve şarkoid bu bölge teması ile partnere bulaşabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmakta tek ve en etkili yöntem tek eşliliktir. Kondom kullanımı, korunma yöntemleri içinde doğru kullanıldığı takdirde cinsel hastalıklara karşı en etkili yöntemdir ancak kondom kullanımıyla dahi korunmanın mümkün olmadığı cinsel hastalıklar da vardır.
Kondom cinsel ilişkinin başından sonuna kadar 'doğru bir biçimde kullanığı' takdirde sadece HIV değil diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaşını da tamamıyla önlemektedir. Bunun yanında cinsel temas sırasında yırtılma, geç takma veya erken çıkarma gibi durumlarda koruyuculuğu ortadan kalkabilmektedir.
Eğer ağız-vajina ya da ağız-makat ilişkisi olacaksa mutfaklarda kullanılan streç film de dantel dam yerine kullanılabilmektedir. Ağız-penis ilişkisi olacaksa da mutlaka kondom kullanılmalıdır. Kondom doğru kullanıldığı zaman HIV/AIDS/CYBE ve istenmeyen gebeliklerden korur.
İlgili 15 soru bulundu
Prezervatif her ne kadar cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağladığı için her cinsel ilişkide önerilse de, ne yazık ki tek başına kullanıldığı zaman, gebeliğe karşı korumada yüzde yüz güvenilir bir yöntem değildir.
Dünya genelinde, korunmasız vajinal ilişki HIV enfeksiyonunun en yaygın sebebidir. Pek çok gelişmiş ülkede ise anal ilişkiden sonraki en yaygın ikinci sebeptir. Araştırmalara göre vajinal ilişki sırasında erkekten kadına HIV bulaşması, kadından erkeğe bulaşmasından anlamlı derecede daha yüksektir.
Vajinal, oral veya anal her türlü cinsel ilişkide prezervatif, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı büyük oranda koruyor, mutlaka kullanın. Prezervatifi cinsel ilişkinin başlangıcından sonuna kadar takın.
Dikkat edilirse prezervatiften kullanımından ziyade, düzenli tek eşlilik esas korunmayı sağlamaktadır. Bu virüsler dışında nadir görülen başka virütik hastalıklar ve mantar hastalıkları da prezervatif kullanmaya rağmen bulaşıcı olabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı seks için sadece prezervatifle korunmak yetmez.
Doğru kullanıldığında %97 etkilidir. Eşleri cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan (AIDS, frengi, bel soğukluğu gibi) korur. Erkeklerin aile planlamasına katılımını sağlar. Kullanmak için muayeneye gerek olmayıp, reçetesiz olarak eczane ve büyük alışveriş merkezlerinden kolayca satın alınabilir.
Bazen 2 ile 3 gün içinde belirti gözlenirken, bazı hastalıklarda belirtiler 3 ay ve üzeri zaman dilimlerinde de ortaya çıkabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi türü, hastalığı oluşturan etkenlere yönelik olarak uzman hekim tarafından düzenlenir.
Prezervatif cinsel ilişkide penisin iyi bir şekilde ereksiyonu ile birlikte takılmalıdır. Takılması için tam birleşme veya boşalma anına kadar beklenilmemelidir. Çünkü bu süreçte vücut sıvılarının penis ucuna bulaşması ile cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Yanlış yüzey kullanımı
Prezervatifi kullanırken öncelikli olarak iç ve dış yüzeyi doğru şekilde birbirinden ayırmak gerekiyor. Yanlış yüzeyi kullanılan prezervatiflerin üzerinde yer alan spermisitler de işlevini yerine getiremeyince istenmeyen hamilelik oranı da artıyor.
HPV virüsünün cinsel yolla bulaşmasını engelleyen yöntemlerden biri de kondom (prezervatif) kullanımıdır. Cinsel ilişki sırasında kondom (prezervatif) kullanımı HPV'nin bir kişiden diğerine yayılma riskini azaltabilir.
Frengi testi yaptırmış, frengi hastalığı olmayan tek bir cinsel partnerle uzun süreli ilişki de frengi bakteriyel enfeksiyonundan korunmanın en önemli yoludur. Prezervatif kullanılması frengi ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmaya önemli bir katkı sağlar.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir.
Prezervatifi takarken, tamamen açmadan önce prezervatifin haznesindeki (rezervuar) havayı almalısınız. Ön sevişmeden sonra, penisiniz iyice sertleşmeden önce takmanız önerilir. Takmadan önce, penisiniz partnerinizin hassas bölgesi ile temasta olmasın. Prezervatif, penisinizin dip bölgesine sıkıca yerleşmelidir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Normal bir cinsel birlikteliğin ortalama süresi 8–15 dakikadır. Erken boşalma belirli alıştırmalarla veya psikoterapiyle önlenebilen bir sorundur. 6- Pornografi her şey gibi aşırıya kaçmadığı sürece zararlı, sakıncalı ve kaçınılması gereken bir şey değildir.
Korunmasız ilişki sonrası tercih edilen en sağlıklı yöntem rahim içi araçla korunma veya ertesi gün hapı kullanmaktır.
Özellikle sifilis ve HIV (AIDS) gibi hastalıkların tanısında kan testleri kullanılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda farklı sıvı örnekleri de test edilebilir.
Kondomlar koruyucu olsa da bulaşıcılığı mutlaka önlemeyebilir. Oral sex ile cinsel organdaki (genellikle tip 2) veya ağızdaki virüs (genellikle tip 1) partnere bulaşabilir. Özellikle su kesesi şeklinde döküntülerin veya yaraların olduğu dönem bulaşıcılık açısından risklidir.
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendini en sık şu belirtilerle gösterir: Peniste akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma. Genital bölgede ağrı Cinsel bölgede siğil, yara, uçuk.
Zevk suyu ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakteri, virüs ve diğer patojen organizmalar taşınabilir. Bunlar HIV, Hepatit B, Neisseria gonorrhoeae ve klamidya gibi patojenlerdir. Zevk suyu cinsel uyarılma sonucu salgılanan renksiz doğal bir sıvıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri