Dışkı yoluyla bulaşabilen bir hastalık olan tifo hastalığının teşhisinde dışkı örneklerinin sonuçlarına bakılmakla birlikte duruma göre kan, idrar tahlili ve kemik iliği kültürü de istenebilir.
Tifo tanısı bakterinin kan, dışkı, idrar veya kemik iliği numunesinde gösterilmesi yoluyla koyulur.
Tifo, erken teşhis ve tedavi ile çoğu insanda tam iyileşme sağlar. Ancak tedavi edilmeyen tifo hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Tifo insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Ciddi komplikasyonlar nadirdir, ancak bağırsakta intestinal kanama veya perforasyonlar içerebilir.
Tifo hastalığında belirti olarak baş ağrısı, halsizlik, kırıklık ve yavaşça yükselen ateş ile sessiz bir başlangıç görülür. Genelde bir hafta sonunda sonunda ateş 39-39,5˚C'ye ulaşır. İkinci haftaya geçildiğinde hastanın ateşi yüksek devam eder ve hastanın şuuru bulanıktır.
Hastalık ortalama 4 hafta sürer. Tifo kalıcı bir hastalık mıdır? Erken teşhis ve tedavi edildiği sürece çoğu kişide tamamen iyileşme görülür. Ancak tedavi edilmediği süre boyunca hayatı tehdit eden yan etkilere neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Tifo belirtileri genellikle hastalık bulaştıktan 1 ila 3 hafta içinde meydana gelir. Özellikle çocukları etkileyen tifo vakalarında kişinin ateşi çok yükselir. Erken belirtiler arasında ateş ve karın ağrısı yer alan tifo belirtileri şunlardır: 39 ila 40°C'e kadar çıkabilen yüksek ateş
Hastalığın tanısı laboratuvarda kan kültürü ve dışkı kültüründe S. typhi bakterisinin görülmesi ile konur. Tedavide ampisilin, trimetoprim-sulfametoksazol, ciprofloksasin gibi antibiyotikler kullanılır.
Dünyada her yıl 21 milyon civarında tifo vakası ortaya çıkarken, bu vakaların 200.000 kadarı ölümle sonuçlanmaktadır. Tifo göz ve kulak sinirlerini, kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri ve karaciğeri etkiler.
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
Tifüs, baş ağrısı, ateş, üşüme, titreme, halsizlik ile kendini gösterir. Hastalar şiddetli baş ağrısı çeker, gözleri kızarır ve ışıktan rahatsız olur hale gelirler. Kısa zaman içerisinde 40 dereceye kadar yükselen ateş hastanın iyileşmesi ya da ölümüne kadar yüksek kalır.
Tifo acil tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir ve ölümcül olabilir. Bağırsak kanaması veya bağırsakta delinmeler, tifonun sebep olabileceği en ciddi sorunlardandır. Bu durumda, ince bağırsak veya kalın bağırsakta bir delik oluşur.
Kan dolaşımına karışan bakteriler idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, kalp kapak enfeksiyonu, kemik-eklem enfeksiyonu yapabilir.
TİFÜS TEDAVİSİ
Antibiyotikler enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır. Genellikle test sonucunu almadan önce başlanır. Çoğu insan tedavinin başlamasından sonraki 48 saat içinde daha iyi hissetmeye başlar. Daha iyi hissetseniz bile, bitene kadar antibiyotikleri almaya devam etmek önemlidir.
“Salmonella tifi murium” ile gelişen paratifo olaylarına daha çok çocuk kliniklerinde rastlanır. Paratifo da, tıpkı tifoda olduğu gibi, bakterilerle kirlenmiş besin maddelerinin içilmesi ve/veya yenilmesi sonucu sindirim kanalı yoluyla bulaşmaktadır. Basilin yaşadığı tek canlı insandır.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür.
Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar
Bu hastalıklara örnek olarak; Tiroit hastalıkları, saçkıran, kanser, kafa derisinde meydana gelen enfeksiyonlar, trichotillomania, alopecia areata ve anemi verilebilir.
Saç dökülmesi üç ayı geçiyorsa bunun mutlaka araştırılması gerekiyor. Saçın orta çizgisi genişliyorsa o zaman da 'erkek tipi dökülme' başladı demektir. Saçta yuvarlak boşluklar oluşuyorsa, kızarık ve kaşıntılıysa hastalıktır. Saçınızı her elinize uzattığınızda her seferinde 4-5 saç geliyorsa bu da bir hastalıktır."
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
TİFO ve PARATİFO
Hastalık enfekte insanların idrar ve dışkıları ile kontamine olmuş gıda ve suların alınması ile bulaşır. Kanalizasyon sularının, içme ve kullanma sularına karışması sonucunda tifo salgınları görülür.
Tifo aşısı tifo ateşini önleyebilir. Hem aktif olarak tifo ateşi hastalığına yakalananlar hem de tifo ateşi hastalığına neden olan bakterileri taşıyan kişiler bakterileri diğer insanlara bulaştırabilirler.
Paratifo, kanatlılarda Salmonella pullorum ve Salmonella gallinarum dışında kalan hareketli Salmonella'ların oluşturduğu enfeksiyon hastalığı. Bu etkenlerle bulaşık hayvansal ürünlerin tüketilmesi, insanlarda gıda kaynaklı enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Hastalık vertikal yolla bulaşabilmektedir.
Türkiye'de halen tifo tanısında serolojik bir tanı yöntemi olan Gruber-Widal tüp aglütinasyon testinin (GWT) rutin olarak kullanıldığı bilinmektedir. Salmonella infeksiyonları beş değişik klinik formda izlenir. Buna karşın serolojisi pozitif tüm olgular tifo tanısı ile tedavi edilmektedir.
Enterik ateş, akut enterit, bakteriyemi ve invazif enfeksiyonlar, asemptomatik taşıyıcılık gibi farklı enfeksiyon tablolarına yol açar. Tanı için başlıca yöntem kültürde etkenin üretilmesidir. Enterik ateş tanısında sero- lojik testler de yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri