Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik açısından farklı ise, bu önermeler birbiri ile çelişik olur. Mesela, tümel olumlu ile tikel olumsuz çelişiktir. Aynı şekilde tümel olumsuzla tikel olumlu önermeler de çelişiktir.
Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir. Tekil olumlu: “Ali çalışkandır.” Tekil olumsuz: “Ali çalışkan değildir.”
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel önerme, belli bir özelliğin bir varlık sınıfının en az bir üyesi tarafından taşındığını veya taşınmadığını bildiren bir önermedir ve genellikle “Bazı”, “Kimi”, “....'in bazısı” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur.
İlgili 41 soru bulundu
Tek tek ele alındıklarında. Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Bir önermenin hükmü değiştirildiğinde elde edilen önerme, ilk önermenin değili ya da olumsuzu olarak adlandırılır. Bu işleme o önermenin değillenmesi denir. Önermenin hükmünü değiştirmek, doğruluk değerini değiştirmektir. Yani p önermesi doğru ise onun değili yanlıştır.
1.2. Olumsuz Önerme
Örneğin, “Doğa Nil çalışkan değildir.” önermesinde çalışkan olma özelliği, “değildir” bağıyla özneden, yani Doğa Nil'den uzaklaştırılmış ve bunun o öznenin bir özelliği olmadığı vurgulanmıştır. Bu nedenle de bu önerme, olumsuz bir önermedir.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Çelişik önermeler:
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik açısından farklı ise, bu önermeler birbiri ile çelişik olur. Mesela, tümel olumlu ile tikel olumsuz çelişiktir. Aynı şekilde tümel olumsuzla tikel olumlu önermeler de çelişiktir.
Aralarında çelişme bulunanların niteliğine çelişik denir. Çelişik bir mantık terimidir, nitelik ve nicelik bakımından birinin doğruluğu ötekinin yanlışlığını ve birinin yanlışlığı ötekinin doğruluğunu gerektiren önermeleri dile getirir.
Tümel olumsuz (E) bir önermenin ters döndürmesi, tikel olumsuz (O) bir önermedir.
1. Tümel olumlu önermenin düz döndürmesi: Tümel olumlu önermelerin düz döndürmesi tikel olumludur. Önermelerin her ikisi de doğrudur ve olumludur.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
İki olumsuz önermeden sonuç çıkmaz. İki tikel önermeden sonuç çıkmaz. Sonuç daima önermelerin zayıf olanına bağlıdır.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
Bir Önermenin Olumsuzu/Değili : Bir önermenin hükmünün olumsuzu alınarak yapılan yeni önermeye , o önermenin olumsuzu denir . Bir p önermesinin olumsuzu pı (veya ~p) ile gösterilir.
1 - Olumlu olsun, 0 - Zıt ve -1 de Olumsuz. O halde, Işık için 1 dersek, zıttı 0 karanlık olacaktır.
Bitişik Şartlı Olumsuz Önermeler (Kaziyye-i Şartıyye-i Muttasıle-i Sâlibe): Mukaddem ile tali arasındaki gerekli bitişikliğin kaldırılması ile meydana gelir. Yani mukaddem ile talinin olumsuzda birleşmemeleri ile hükmolunan bitişik şartlı önermelerdir.
mantıkta, yüklemin, öznenin içinde bulunduğu evrende bulunan her bir elemanı değilleyici şekilde özneyi nitelemesi ile oluşan önermedir. sembolik dilde e ile gösterilir, mantıksal karenin sağ üst köşesinde yer alır. örnek: hiçbir ağaç insan değildir.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
İfade ettiği grubun tümü kadar büyük, bir tek üyesi kadar küçük olmayan bir kısmını kapsıyorsa (bazı insanlar, bir kısım gezegenler, birkaç çiçek…) “tikel“, Gruptaki yalnızca bir elemanı kapsıyorsa (Ali, Ayşe, Dünya, papatya…) “tekil“
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri