TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Nasıl Yazılır
Bu ulama gerçekleştiğinde kelime sar-fet-mek şeklinde 3 hece halinde telaffuz edilmektedir. Tüm bunlar ses kuralıdır ve yazımı etkilemez; heceleri birleşerek okunsa da "sarf etmek" ayrı yazılır çünkü sarf kelimesi zaten mevcuttur ve sarf etmek fiili sarf'tan türeyen anlamdan öte bir anlama sahip değildir.
TDK'ye göre sarf etmek kelimesinin anlamları şu şekildedir: - Tüketmek, harcamak.
Sarf sözcüğü bir ürünü satın almak ya da bir hizmetten faydalanmak için para harcamak demektir. Kelime mecazen bitirmek, noktalamak, tüketmek anlamına da gelir.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Arz Etmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı 'arz etmek' olarak gerçekleşir.
Hak Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Hak etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "haketmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sarraf, mesleği kâğıt veya madeni paraları birbiriyle değiştirmek, tahvil alışverişi yapmak olan kimse. Sarraflar, altın ve gümüş gibi değerli madenlerin bir ticaret eşyası olarak kullanılmaya başlandığı zamanlarda ortaya çıktı.
Sarf, kast edilen manayı elde etmek için kelimenin değişik şekillerinden bahseder. Kast edilen manalar tüm dillerde aynıdır. Ancak lafzı yani, söyleniş tarzı ayrıdır. Her millet aynı manayı değişik lafızlarla kullanmaktadır.
1. Vazgeçme, hesâba katmama. 2. (-den) Hesâba katılmasa da, sayılmasa da: “O semt, uzaklığından sarfınazar güzel de değil.” ѻ Sarfınazar etmek: Vazgeçmek, hesâba katmamak: Bunun üzerine pâdişah kadıların katillerinden sarfınazar eder (Fâik Reşat).
Şükretmek Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Not: Etmek fiiliyle kullanılan şükür kelimesindeki ikinci ''ü'' harfi düşer. Bu nedenle kelimenin ''şüküretmek'' değil ''şükretmek'' şeklinde yazılması gerekir.
Külliyat, bir yazar ya da şairin tüm eserlerini bir araya toplayan dizi. Bazen tüm eserler tek bir kitap halinde yayımlanmış da olabilir. Bazı Batılı dillerde aynı anlamdaki Latince opera omnia (bütün eserler) kavramı kullanılır.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Bu kelimenin doğru yazım şekli terk etmek şeklindedir. Terk etmek kelimesi ayrı yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
İnsan sarrafı (olmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
İnsanların karakterini çabucak anlayacak duruma gelmiş (olmak). “Dedem insan sarrafıdır, onu bir görse ne biçim bir adam olduğunu hemen anlayıverir.”
İnsan sarrafı olmak kelimesini Türk Dil Kurumu adam sarrafı olmak şeklinde açıklamıştır. TDK insan sarrafı olmayı Rıfat Ilgaz'ın şu cümlesiyle örneklemiştir; "İnsan sarrafı olacaksın, bileceksin adamına göre iş yapmasını, laf etmesini!"
Adam / insan sarrafı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Tecrübesi sayesinde insanların iyisini kötüsünü çabuk anlayacak duruma gelmiş kimse.
TDK'ya göre karmakarışık kelimesinin doğru yazılışı "karmakarışık"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
Doküman kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "doküman" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise döküman şeklindedir.
Ayırt etmek sözcüğü TDK'ya göre ayrı olarak yazılması gereken önemli kelimelerden biridir.
Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Soluk soluğa birleşik kelimesidir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri