Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Boyama esnasında boyayı inceltmek için boyama esnasında ve boya bitiminde de temizlik yapmak için sentetik tiner kullanılmaktadır. Sentetik tinerin boyayı kolayca çıkarabilmesi için boyanın yüzeyde kurumamış olması gerekmektedir.
Daha sonra lekenin türüne bağlı olarak uygun bir temizleme yöntemi tercih edin. Eğer kıyafetinize bulaşan leke su bazlı bir boya ise ılık su ve hafif bir deterjan kullanabilirsiniz fakat yağ bazlı boya bulaştıysa tiner veya alkol içerek leke çıkarıcıları tercih etmelisiniz.
Tiner Nasıl Kullanılır? Tiner çeşitleri, boyanın inceltilmesi ya da tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak kullanılır. Söz konusu ürün, aynı zamanda boyanın etrafta leke yapması ya da malzemelerin temizlenmesi maksadıyla da kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Merdiven boşluklarında yapılan tiner bazlı boyaların kokusu yoğun havalandırmayla ortalama 5 günde geçerken, evlerde süre 7 veya 8 günü bulabilmektedir. Evlerdeki solvent bazlı kapı ve demir korkuluk boyalarının kokusunu 8 günden evvel geçirebilmek için yoğun havalandırma çalışması gerekmektedir.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
TİNER (İspirto)
Alkid(sentetik reçine) içeren yağlıboyanın inceltilmesi veya temizlenmesi için kullanılan, iyi sonuçlar veren bir çözücüdür.
3 ) Tiner ile Boya Lekesi Çıkarma
Kuruyan boya ıslanmalıdır. Ardından bu bir kıyafetse, lekenin olduğu bölgenin tam arkasına tiner dökülmeli ve bir süre bekletilmelidir. Lekeli bölgeye tiner ya da benzeri ürünler uygulamadan önce lekenin geleceği kısma temiz bezler serin. Tiner uyguladıktan sonra boya akacaktır.
Diğer kimyasallarda olduğu gibi tinerin zararları da cilt üzerinde etkisini gösterir. Tiner kullanımı sonrasında ciltte kızarıklık, deri dökülmesi ya da kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşılırsa tinerin zararlı etkisine maruz kalmışsınız demektir. Bu durumda elinizi bol su ve sabunla yıkamanızı tavsiye ediyoruz.
Yağlı boya lekesini çıkarmak için, kumaşın lekelenmiş olan kısmını bir temiz bez üzerine yatırın. Boya lekesinin diğer tarafına ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan tatbik edin. Gerekirse işlemi tekrarlayın ve daha sonra lekeyi iyice durulayın ve giysiyi yıkayın.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
2.Tiner. Duvarınızdaki sprey boyayı çıkarmak için en iyi yöntemlerden biri tinerdir. Ancak tiner duvarınıza çok uzun süre temas ederse tüm boyanızın silinmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple tiner kullanırken olabildiğinde hızlı hareket etmeniz en iyisidir.
Duvardaki boya lekelerini çıkarmak için sirke de oldukça etkilidir. Beyaz sirkeyi sprey şişesine doldurarak lekenin üzerine püskürtün. Birkaç dakika bekleyin. Daha sonra bezle hafifçe silin ve lekenin tamamen kaybolup kaybolmadığını kontrol edin.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Boya sökme işlemlerini kolayca yapabilmek için boya sökücü ürünlerin satın alınması gerekiyor. Boya sökücü ürünler, boya olan bölgelere sürülerek bir süre bekletilir. Ürünler boyaların etkisini kaybettirerek, boyaların kolayca soyunabilir olmasına yardımcı olur. Yapılacak olan kazıma işlemleriyle boyalar sökülebilir.
Tiner Kullanarak Lekelerden Kurtulun
Tiner yardımı ile laminat parke üzerinde bulunan boya lekeleri kolaylıkla silinebilir.
Uzmanlar çıkarılması zor bir boya türü olan yağlı boya lekesi için sentetik tiner ve daha güçlü bir madde olan selülozik tiner kullanımında bahsetmektedir. Fakat bu iki maddenin kullanımı sırasında yüzeye göre dikkat edilmesi gerekilen noktalar olduğu da ayrıca eklenmektedir.
Bir kova sıcak suya bir miktar deterjan veya sabun ekleyin. Köpük oluşana kadar suyu karıştırın. Yumuşak bezi sabunlu suya batırarak nemlendirin ve boyalı alanları silin. Boyanın hafifçe kurumuş kısımlarının çıkması için biraz ovmak gerekebilir.
Yağlı boya yalnızca sentetik tiner kullanılarak inceltilir.
Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Boya Kokusu Kaç Günde Çıkar? Yeni boyamış odadaki boya kokusu, boya türüne ve yeni boyanmış odanın havalandırılması gibi faktörlere bağlı olarak değişik sürelerde kurur. Kokunun giderilmesini sağlamak için odaları 2-3 gün havalandırmanız gerekebilir. Bunu yapmadığınız takdirde, kokunun çıkması 1 ay kadar sürebilir.
Tiner koklamak bağımlılık yapar çünkü tiner uçucu bir madde olarak kabul edilir ve beyindeki kimyasal dengeyi bozar. Tiner koklayan kişiler dopamin adı verilen bir nörotransmiter salgılarlar ve bu da zihinsel ve fiziksel haz duygusu yaratır. Bu haz duygusu tekrar yaşanmak istenir ve bu da bağımlılığa yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri