Yenidoğanlar en fazla 3 saat aç kalabilir. 1-6 ay arası bebeklerde bu durum 4 saattir.
6 aya kadar en fazla 4 saat aç kalabilirler ama 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.
Anne sütü alan bebekler, genellikle gündüz 2-3 saatte bir emmeye devam eder. Geceleri beslenmeler arasında 4-5 saatlik kesintisiz uyuyabilirler. Formül mama alan bebekler ise sıklıkla gündüz 3-4 saatte bir beslenir, geceleri kesintisiz 5-6 saat süre ile uyuyabilir.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Bebeğin Uykusu
Gelelim bebeğin açlık belirtilerine.. Az uyumak, ellerini emmek açlık belirtileri kesinlikle değil. Bebekler zaten normalde maksimum 50 dakika uyurlar. Memede emerken 10-15dk bile içinin geçmesi bazen onun için yeterli olur.
İlgili 20 soru bulundu
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Bebek Acıkınca Uyanır Mı? Bebekler acıktıklarını kendilerine bakan kişiye haber vermeye programlıdır. Sağlıklı gelişim gösteren bir bebek acıktığında mutlaka haberiniz olur. Örneğin uyuyorsa uyanır.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
Bu aylarda kendi kendine uyuma becerisi kazanmış olan bebekler rahatça uykuya dalabilir, gece uyansalar bile sizin desteğinize ihtiyaç duymadan tekrar uykuya dalabilir ve böylece gece boyunca kesintisiz 6-8 saat uyuyabilirler.
Tipik açlık işaretleri
Temiz parmağınızla yanağının köşesine dokunduğunuzda kafasını çevirir ve ağzını açarak tepki gösterebilir. Ellerini istekli bir şekilde emmeye ve dudaklarını şapırdatmaya başlayabilir. Eğer açlık işaretleri cevaplandırılmazsa, sinirlenmeye ve ağlamaya başlayabilir.
Bebekle geçirilen ilk 4 haftanın ardından hem ebeveynler bebeğe hem de bebek ebeveynlerine ve yeni geldiği dünyaya alışır. Gece ile gündüz arasındaki farkı anlamaya başlayan bebeğin, bu aydan itibaren 6 ila 10 saat uyuması normal kabul edilir.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir. Aldığı sıvı nedeniyle bezini ıslatması uykusunu bölebilir. Diş çürüklerine neden olabilir. Orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar.
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekir. 4-6 aylık bebekler ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilirler.
Bebeklerde beslenme ile uyku iç içedir ve biri eksik olduğu zaman bebeklerin günlük rutini bozulur. Doğru emzirerek bebeğin yeterli beslenmesini sağlamak gerekir. Bebeğin karnı doymazsa uyuması zor olur, uyusa bile çabuk uyanır.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
2 Aylık Bebeğin Gece Beslenmesi
Bebeğin gece karnını doyurma ihtiyacı bu ay da devam eder. Bebek gece uykusu sırasında gündüz olduğu gibi 2-3 saatte bir uyanacak ve beslenmek isteyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri