Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Camda kurumamış olan bir yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik tiner yeterli olmaktadır. Camda kuruyan yağlı boyanın çıkarılması için ise selülozik tiner ve boya sökücü kullanılmaktadır.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
Bulaşık deterjanı veya sıvı sabun, yağ bazlı boya lekelerini çıkarmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Lekenin üzerine biraz bulaşık deterjanı veya sıvı sabun dökün ve bir fırça veya sünger yardımıyla ovun. Ardından, lekeyi soğuk suyla durulayın.
İlgili 20 soru bulundu
Yağ bazlı boyadaki kuru lekelerin çözülmesinde en etkili ürün terebentindir. Kullandığınız boyaya göre uygulanabilecek daha güçlü ve daha az etkili farklı incelticiler mevcutta vardır fakat bunların arasında kıyafetlerinize en az zarar verecek olan terebentindir.
Yağlı boya lekesini çıkarmak için, kumaşın lekelenmiş olan kısmını bir temiz bez üzerine yatırın. Boya lekesinin diğer tarafına ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan tatbik edin. Gerekirse işlemi tekrarlayın ve daha sonra lekeyi iyice durulayın ve giysiyi yıkayın.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar. Genellikle 1 lt metal kutularda satışa sunulan yağlı boyaların daha büyük miktarda satılması da söz konusudur.
TİNER (İspirto)
Alkid(sentetik reçine) içeren yağlıboyanın inceltilmesi veya temizlenmesi için kullanılan, iyi sonuçlar veren bir çözücüdür. Ancak doğal reçineler(dammar, copal ve mastic) için iyi bir çözücü değildir.
Daha inatçı yapıdaki yağlı boyaları temizlemek için ilk başta parke boya lekesi üzerine pudra dökmelisin. Etere batırdığın bir bezi kullanarak temizleyebilir, eterin yanıcılığı deneniyle soğuk su ile iyice durulamaya özen göstermelisin. Çıkmayan parke boya lekesi için amonyak kullanabilirsin.
Sentetik Tiner Selülozik Tiner Farkı
Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir. Sentetik bazlı boya ve vernikler için kullanılır. Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Boya lekesi kurudukça çıkarmak için farklı yöntemlere başvurmak gerekir. Bu anlamda kıyafetlerden ve kumaşlardan yağlı boya lekesi nasıl çıkar sorusuna verilebilecek cevaplardan biri terebentindir. Dikkatle kullanılması gereken bu kimyasal, leke çıkarma işlemi esnasında kumaşa en az hasarı verir.
Bu tinerin uygulandığı yüzeye zarar verme ihtimali düşüktür. Sentetik tiner herhangi bir bulaştığında, yağlı bir his bırakır. Sentetik tiner keskin bir tiner olmadığından dolayı cilde veya yüzeydeki boyaya zarar vermez.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Bu işlemlerin ardından son kat boya uygulaması daha uzun ömürlü bir sonuç verir. Sentetik boya, rulo veya fırça ile uygulanacaksa sentetik tiner ile yaklaşık %10 civarında inceltilmelidir. Bunun amacı yoğun kıvamdaki boyanın yüzeyde rahat hareket etmesini sağlamaktır.
- Bir kova sıcak su ile bulaşık deterjanını bir araya getirip karıştırın. - Daha sonra bir bez yardımıyla dikkatli şekilde silin. - Aynı zamanda benzin ya da tiner kullanılabilir. - Bir bez yardımı ile benzin ya da tineri dikkatli şekilde ilgili lekenin üzerine sürerek çıkarabilirsiniz.
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Sert yüzeylerde, tiner veya alkol gibi çözücüler kullanarak lekeyi çözebilirsiniz. Cam yüzeylerde ise cam temizleyici sprey veya sirke-su karışımı kullanarak lekeyi çıkarabilirsiniz.
Tiner veya Zımpara: Tiner, yağlı boyaları çıkarmak için kullanışlı olabilir. Boyanın türüne bağlı olarak uygun tineri seçmelisiniz. Tineri boyanın üzerine sürdükten sonra, boya yumuşayacak ve ardından bir spatula veya zımpara kullanarak dikkatlice kazıyabilirsiniz.
Daldırma ve püskürtme yöntemi ile sökülemeyecek durumda olan metal üzerindeki boyaları fırçalama yöntemi ile sökebilirsiniz. Boyalı olan alana OK-243 boya sökücü ürünü sürdükten ya da püskürttükten sonra herhangi bir fırça yardımı ile boyayı metalden tamamen temizleyerek sökebilirsiniz.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri