Tiner, basit bir kimyasal karışım olmasına rağmen kullanımında dikkat edilmesi gereken bir kısım hususlar vardır. Öncelikle söz konusu ürün yanıcı, kolay alev alabilen ve uçucu bir maddedir. Bu nedenle tinerin olduğu alana ateşle yaklaşılmaması gerekir. Ayrıca saklama koşullarına da riayet edilmesinde fayda vardır.
Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır. İnşaat sonrası boya kalıntılarının temizlenmesinde kullanılır.
Parlayıcı ve çok kolay yanabilen sıvıdır. Her türlü selülozik sonkat boya, astar ve verniklerin inceltilmesinde ve uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılır.SELÜLOZİK TİNER ÜRETİMİ için, ana hammadde olarak % 90 üzerinde toluen ve % 5 oranında ise değişik solventler kullanılarak yapılır.
Aromatik hidrokarbon çözücü esaslı, renksiz, berrak bir tinerdir.
"Tiner ne için kullanılır?” ifadesinin altında birden çok yanıt bulunmaktadır. Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Tinerin zararları denildiğinde akla gelen hususlardan biri de söz konusu maddenin merkezi sinir sistemine zarar vermesidir. Akciğer spazmına neden olan tinerin aşırı dozda alınması durumunda kokunun akciğerdeki oksijen ile yer değiştirmesi söz konusu olur. Bu da kişinin boğularak ölmesi demektir.
Tinerin kullanımı ise kişiler üzerinde sedatif (yatıştırıcı) bir etki yaratmaktadır. Uçucu madde kullanımı, kısa vadede verdiği etkilerin yanı sıra, uzun vadede kalp ve dolaşım sisteminde ciddi tahribatlar yaratmaktadır. Solunum yollarında verdiği hasarla ani ölümlere neden olmaktadır.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Söz konusu tinerin kimyasal formülü C6H5CH3'tür. Bunun yanında moleküler ağırlığı 92,14 g/mol'dür. Yoğunluğu ise 0,86-0,87 g/ml arasında değişen ürünün suda çözünme özelliği yoktur.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Tiner kokusu insanı zehirler mi? Evde tiner bulunmasına rağmen, çıkan dumanlar sağlığınıza zararlı olabilir. Hava yolları ve akciğerler özellikle daha boyadan zehirlenmeye eğilimlidir.
Söz konusu ürünlerin endüstriyel alanda yaygın olarak kullanıldığına şahit olabilirsiniz. Ev boya işleri ile ilgilenen sektör görevlilerinden otomotiv sanayinde çalışan ustalara kadar birçok sektör çalışanı tinere aşina olan kişilerdir.
Aseton tutkal, benzin, gaz yağı, tiner gibi uçucu bir maddedir.
Bünyesinde bulunan kimyasalların kolayca alevlenme özelliklerinden dolayı boya ve tiner gibi sıvı maddeler, tehlike sınıfı açısından yanıcı ve parlayıcı sıvılar içerisinde değerlendirilmektedirler.
Fırın Tiner, toluen ve benzen'in metilasyonu ile üretilir. Fırın Tiner , çözücü olarak kullanılır. Solvent Xylene genellikle küçük bir yüzdesine kadar etilbenzen içerir.
Sıvı veya toz halindeki bu maddeler ağız yoluyla alındıklarında ağız içi, yemek borusu ve mide üzerine yakıcı etki yapabilir, ayrıca solunum yollarına, göze ve deriye de zarar verebilirler. Erken dönemde yemek borusu veya midede delinme ortaya çıkabilir ve bu durum şok tablosu ile ölüme yol açabilir.
Amaç: Tiner içimi ile olan akut zehirlenmelere oyun çocukluğu döneminde sık rastlanmaktadır. Sanayide ve evlerde boya incelticisi olarak kullanılan tinerin özellikle merkezi sinir sistemi (MSS) ve solunum sistemi üzerine toksik etkileri vardır.
TİNER (İspirto)
Çok uçucudur. Cildi tahriş ettiği ve sürekli solunduğunda sağlık sorunlarına yol açtığı bilinir. Çok iyi havalandırılan ortamlarda çalışılması ve koruyucu eldiven giyilmesi önemle tavsiye edilir. Zararlı maddelerin oldukça azaltıldığı kokusuz tinerler de mevcuttur.
Her ikisi de cilt ile temas ettiğinde yanma yapar, bol su ve sabun ile yıkanmalıdır Temizlemek için bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Her ikisi de iyi havalandırılan yerlerde saklanmalıdır Selülozik tiner 38 santigrat derecede, sentetik tiner 42 santigrat derecede alevlenebilir.
Orijinal ambalajı ile saklandığında raf ömrü 1 yıldır.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Elleri tinerle temizlemeyin
Sıkça yapılan hatalardan biri de boyadan sonra ellerin tinerle temizlenmesi. Bu hem ciğerlerde hem de deride problemlere yol açabilir. Ayrıca, tiner derideki koruyucu yağ tabakasının yok olmasına ve bunun sonucunda çatlamalar oluşmasına neden olur" dedi.
Tiner: Kişide yoğun koku, el ve kolda kesikler görülebilir. Özel eşyalar arasında bitmiş tiner ve bali kutularına rastlanılır. Dudak çevresinde izler oluşabilir.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Gramına 20 milyon lira ceza uygulanacak. Cinayet, kapkaç ve gasp gibi suçları tetikleyen, özellikle çocuklar için tehdit oluşturan tiner ve bally gibi sentetik maddeler, 'uyuşturucu' kapsamına alınacak. Bu maddeleri amaç dışı üreten ve satanlar hakkında, 10 yıldan 24 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri