Tin, evreni açıklamak için her şeyin özü, temeli veya yapıcısı olarak benimsenen madde dışı varlık. Düşünceden bağımsız varlığın olamayacağını savunan görüşlerde (İdealizm) özdek kavramına, fizik etkinliğe ve içgüdüsel etkinliğe karşıt olan şey anlamında kullanılır.
Spiritüalizm geniş anlamda tinselcilik (ruhçuluk) anlamında olup, ruhani tüm konuları kapsar; dar anlamda da dini bir kavram olmaktadır. Spiritüalizm'in dini anlamı öteki dünya veya sonsuzluk gibi manevi kavramlarla bağdaştırılabilir.
Tin, felsefi terim olarak, “en genel anlamda evrenin usunu, canlılığını, doğasını anlatmak için, kendisine başvurulan özdeksel (maddesel) varlığı olmayan “töz”” (Felsefe Sözlüğü) anlamına geliyor.
Hegel'in Mutlak zihin kavramı
Hegel'in tin, geist, idea, mutlak kavramlarıyla anlatmak istediği, her şeyi varkılan tinsel bir varlık, tüm insan bireylerinin dışında var olan nesnel bir varlıktır, ki bu Tanrı'dan başka bir şey değildir.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
İlgili 32 soru bulundu
Varlık felsefesinde iki tür varlıktan bahsedilebilir. Bunlar real (gerçek) varlıklar ve ideal (düşünsel) varlıklardır. Real (gerçek) varlık İnsan zihninden bağımsız olan, duyu organları ile algılanabilen, zaman ve mekanda olan varlıklardır.
Platon'a göre gerçek varlık idea, "düşünce varlığı"dır.
Tin, evreni açıklamak için her şeyin özü, temeli veya yapıcısı olarak benimsenen madde dışı varlık. Düşünceden bağımsız varlığın olamayacağını savunan görüşlerde (İdealizm) özdek kavramına, fizik etkinliğe ve içgüdüsel etkinliğe karşıt olan şey anlamında kullanılır.
Felsefede geist kelimesi ruh ve bilinç anlamında kullanılır. Birçok filozofa göre, insanın davranışlarını belirleyen soyut güç, ruhtur. Ölüm ise ruhun bedenden ayrılmasıyla gerçekleşir. Sokrates ve Platon gibi filozoflara göre beden fani, ruh ise ebedidir.
"Tanrı", "geist "fikir", "akıl" veya "tin" mutlak olanı temsil eden farkli kavramlardır. Tin, kendini tanıyabilmesi için kendi olmayanda kendini görmelidir. 'de Kendi olmayan karşıtıdır. Karşıtı ise doğadır.
1.3.2.2. Tın: Bu kelime, Altaycada Eski Türkçede olduğu gibi “can, nefes, ruh” anlamlarına gelmektedir. Bundan başka insan “hayattayken bedenden ayrılabilen ruh” anlamı da vardır.
Bağımsızca kendi içinde var olan. Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
Aristoteles'te genel olarak töz, şeyi şey yapan şey olarak her şeyin temelin- de bulunan, başka her şeyin kendilerine yüklenebildiği veya kendilerinde mevcut olan nesnelerdir.
Canlılığı gösteren hallerin maddî güçlerden değil rûhî ve mânevî güçlerden doğduğunu kabul eden görüş, ruhçuluk, rûhiye, spiritüalizm.
Chi: Geleneksel Çin kültüründe evrendeki her canlının bir parçası olduğuna inanılan yaşam enerjisi, tinsel enerji.
Tinsel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,felsefe Maddeyle ilgisi olmayan, manevi olan, spiritüel.
Platon' a göre ruh-beden birlikteliğinde üstünlük ruhtan yanadır. Ruh kalıcı, beden ise geçicidir. İnsan ruhu akıl, irade ve istek olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu bölümler kişinin yaşam tarzlarına ve toplumsal hiyerarşide belli sınıflara tekabül eder.
Tin yalnızca bir etkinlik varlığı değildir ama; dünya-tarihinde kendisini etkinlikleri aracılığıyla gerçekleştirdikçe, kendisini kendine "bilgi nesnesi" kılar ve kendisinin bilincine varır (Hegel 1995:68).
Dilthey'ın doğa bilimlerinden farklı bir yere konumlandırmak istediği tinsel bilimler, aslında doğa bilimlerini olanaklı kılan ve bilim adamlarının da içinde bulunduğu tarihsel ve toplumsal bütünlüğü ifade eder.
Hegel'in Tin, Geist, İde, Mutlak, Mutlak Zihin adını verdiği bu tinsel varlık, tüm bireysel, sonlu insan ruhlarının dışındaki nesnel bir varlık olup, Tanrı'dan başka bir şey değildir.
Tinsel dünya insanlar tarafından oluşturulmuş bu dünyadır.
Tübülointerstisyel nefrit (TİN) interstisyumda ödem, fibrozis, atrofi ve inflamatuvar hücrelerin infiltrasyo- nu ile karekterize tübüler hasar sonucu oluşan bir klinik tablodur. Farklı etiyolojiler, patofizyolojik olaylar sonucu oluşabilir, akut ve kronik olarak orta- ya çıkabilir.
İkinci olarak, Aristoteles, asıl anlamda var olanı duyusal ve düşünsel olarak iki türe ayırırken, aslında “asıl anlamda varlık” ifadesini de iki ayrı anlamda kullanır. Asıl var olan: a) var olmak için başka bir şeye gereksinim duymayan tek tek var olanlardır; b) asıl var olan: bir şeyin özü veya neliğidir; onu o şey ...
Sokrates'e göre, insan, doğasına dair bilgiye diyalog yoluyla ya da diyalektik düşün- ceyle ulaşabilir. Dolayısıyla onun felsefesinde insan, kendisine sorulan rasyonel bir soruya rasyonel bir cevap verebilme yete- neğine sahip bir varlıktır, diye tanımlanabilir.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri