Deliryum Belirtileri Nelerdir? Deliryum, zihinsel karışıklık, dikkat eksikliği, hafıza kaybı, odaklanma güçlüğü, zihinsel ve duygusal dalgalanmalar, uyku bozuklukları, halüsinasyonlar ve ajitasyon gibi belirtilerle karakterizedir.
Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Deliryum, çoğunlukla hastanelerin yataklı servisleri ile yoğun bakım ünitelerinde yatan 65 yaş üstü ve demans gibi unutkanlık rahatsızlığı olan kişilerde gözlenir.
İlk kez 2500 yıl önce Hipokrat tarafından tanımlanan delirium, nörobilişsel bir bozukluktur. Genellikle bilinç, bellek, düşünce, algı, davranış, dikkat ve uyku bozukluklarıyla birlikte, duygularda dalgalanmalar gözlemlenen delirium hastalığı, aniden ortaya çıkan ve çoğu zaman geçici olarak etki eden bir hastalıktır.
İlgili 33 soru bulundu
Deliryuma neden olan ilaçların başında psikoaktif etkiye sahip olan sedatif-hipnotikler, narkotikler, H2-blokerler, antikolinerjik etkili ilaçlar, analjezikler, antihistaminikler, gastrointestinal sistem ajanları, florokinolonlar başta olmak üzere antibiyotikler, antidepresanlar, bazı antiaritmikler, bazı ...
Amnezi, geçici ve kalıcı olabildiği gibi altta yatan pek çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında inme, ensefalit (beyin iltihabı), demans, anoksi, hipokampus hasarı, kafa travmaları, psikolojik travmalar ve stres, aşırı alkol kullanımı ve elektro konvülsif tedavi yer alır.
Acil Tıp: Deliryum acil bir durum olarak kabul edildiğinden, acil tıp uzmanları, deliryumun hızlı ve etkili bir şekilde tanınması ve acil tedaviye başlanması için önemli bir rol oynar. Yoğun Bakım (Yoğun Bakım Ünitesi): Deliryum, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda da sık görülebilir.
Deliryum onkolojide palyatif bakım alan hastalarda sık görülen, morbidite ve mortalitede artmaya neden olan, bakım maliyetini arttıran, bakım evinde kalma süresini uzatan, hasta ve aile üyelerine önemli bir stres kaynağı olan bir sendromdur.
Manik deliryum, iki uçlu bozukluğun antipsikotik ve mizaç denge- leyicilerine yanıt veren akut şiddetli formu gibi gözükmek- tedir. Deliryum tablosu ile başvuran ve organik nedenin bulunamadığı hastalarda manik deliryum akla gelmesi gereken durumlardan biri olabilir.
İlaçlar: Deliryum tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında antipsikotikler, antidepresanlar ve bazı anksiyolitikler sayılabilir. Bu ilaçlar deliryum belirtilerini azaltmak için kullanılır.
Deliryumun Nedenleri
Deliryuma sebebiyet veren hastalıklar sıklıkla beynin dışındaki organlarla ilişkili tıbbi hastalıklardır (örn. karaciğer sirozu, ciddi kalp yetersizliği, solunum sisteminin ciddi hastalıkları, ileri düzeyde kansızlık, bedenin büyük travmaları, büyük ameliyatlar, ağır enfeksiyonlar gibi).
Kafa karışıklığı insanlarda oluşan karmaşıklık hissi veren bir duygudur. Kafa karışıklığı birçok durumda ortaya çıkabilir. Örneğin; insanların kafasında oluşan birden fazla soruya yanıt verememe ve çıkmazda olduğu hissine kapılma duygusu olarak da karşımıza çıkabilir.
Deliryum, akıl sağlığına etki eden ani bir zihinsel değişimdir. Bir kişinin düşünce, algı ve davranışlarının hızlı bir şekilde etkilendiği ve hızlı bir şekilde ortaya çıkan bir akıl sağlığı sorunudur. Deliryum, genellikle bir tıbbi durumun veya ilaçların etkisiyle meydana gelebilir.
Delilik (çılgınlık, cinnet), ne yazık ki tanımlaması son derece zor olan zihinsel durumlardan birisidir. Öyle ki, son derece geniş bir şekilde "anormal zihinsel ve davranışsal örüntüler" olarak tanımlanır. Bir diğer deyişle, "normal" olmayan her ruh hali bir nevi delilik hali olarak görülmektedir.
Delilik veya çılgınlık; yarı kalıcı, ağır zihinsel bozukluktur. Genelde bir zihinsel hastalık tipinden türer. Delilik terimi tıbbi bir terim olmaktan çok hukukî ve kültürel bir terimdir.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Deliryum, artan ve azalan semptomlarla zihinsel durumdaki akut bir değişikliktir ve hiperaktif, hipoaktif veya karışık semptomlarla ortaya çıkabilir. Delirium, acil servislerde sıklıkla fark edilmez ve 6 aylık mortalitenin bağımsız bir habercisidir.
İlacın yüksek dozda alındığı durumlarda istemsiz hareketler (ekstrapiramidal bozukluklar), sersemlik hissi, bilinç bozuklukları, zihin bulanıklığı, varsanı, hayal görme (halüsinasyon) ve kalp rahatsızlıkları görülebilir.
Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir. Vücudun sinir sistemiyle ilgili hastalıklara, nörolojik hastalıklar denilmektedir. Nörolojik hastalıklar diğer vücut sistemlerini de etkileyebilmektedir.
1.D Vitamini
D vitamini seviyesinin düşük olması, bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebiliyor ve beyin sisi belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabiliyor. Depresyon belirtileri olan insanlarda genellikle konsantrasyonda zayıflama ve hafıza sorunları gibi beyin sisi belirtileri görülebiliyor.
Zihinsel bulanıklık, hafıza sorunları, irritabilite, yorgunluk hissi ve duygusal dalgalanmalar beyin yorgunluğunun belirtilerindendir.
Geçici global (genel) amnezi ise genellikle en fazla 24 saat içinde düzelen geçici bir hafıza kaybıdır. Bu durumdaki kişi yakın zamanda olan olayları unutmasının yanı sıra yeni bilgileri belleğine kayıt edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri