Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez.
İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
Bu bilgi ışığında Tiny House'lar yasal mıdır sorusunu cevaplayalım. Planlı alan içerisinde yer alan arsa vasfını taşınan bir taşınmaz üzerinde planlara uygun yapılmış bir Tiny House tabi ki yasaldır. Ancak Tiny House yapılan her taşınmaz maalesef arsa vasfını taşınmıyor, bu sebeple bu yapılar maalesef yasal değildir.
Tiny house için imar izni, ruhsat gerekir mi diye merak edenler için cevabımız evet olmaktadır. İstenilen şekilde ve yasal olarak kullanılabilmesi için firmamız tarafından satış işlemleri sırasında ruhsat gibi gerekli belgelerin her biri yerine getirilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Prefabrik yapılar ve bungalovlar ise yapı statüsünde olup imar yönetmeliklerine tabidirler. Tiny house'lar araziye sabitlenip ve altyapı hizmetlerinden faydalanmaya başlaması halinde bir yasal düzenleme bulunmuyor.
İmarsız tarlalar dahil herhangi bir alana tiny house konabilir. 13- Tiny House Kaçak Yapıya Girer Mi? Tiny house için imar gerekmez. Tekerlekli olduğu için çekme karavan statüsündedir.
Tiny House'lar motorsuz taşıt statüsündedir. Bundan dolayı ne motorlu taşıtla vergisi ne de emlak vergisi ödemeniz gerekmez.
Belediyeden veya diğer ilgili kurumlardan onay almanıza gerek kalmadan uygun zemin üzerine hemen tiny house evinizi yerleştirebilirsiniz. Zeytinliğe Tiny House yapılabilir.
Eğer sahip olduğunuz Tiny House bir arazi üzerinde sabit olarak konumlandırılırsa ve sürekli olarak taşınabilir durumda değil ise trafikten ayrılma yazısı alarak, Tiny house'unuzu araç statüsünden çıkarıp muayene zorunluluğunu kaldırabilirsiniz.
Tekerleksiz, sabit tiny house lar, İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul ediliyor, yapı ruhsatı alınması gerekiyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyorlar. Kolayca sökülüp taşınamayan prefabrik evler gibi kabul ediliyorlar.
Yapı ruhsatı bulunmadan ya da yapı ruhsatı ve eki mimari projeye aykırı olarak inşa edilen yapıyı yapan kişilere 3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesi uyarınca para cezası uygulanmaktadır.
Bungalovu önemli kılan en önemli özelliği yapı ruhsatına gerek olmayışıdır. Tekerlekli, plakalı ve yere sabit olmayacak şekilde toprağınıza bungalov inşa edebilirsiniz. Bungalov için yapı ruhsatı gerekmiyor ancak elektrik ve su aboneliği almak istiyorsanız mecburen yapı ruhsatı almanız gerekmektedir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir.
Tiny house'da yaşamak sade ve tasarruflu bir yaşam sürdürmek için avantajlı çözümlerden biridir. Büyük evlerin getirdiği maliyet, bakım ve ısınma sorunları gibi pek çok etken göz önüne alındığında taşınabilir küçük evlerde yaşam son derece ekonomik kabul edilir.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Tiny house'larda elektrik bağlantısı, şebeke elektriğine veya güneş panelleri, rüzgar türbinleri veya jeneratörler gibi alternatif enerji kaynaklarına bağlanarak yapılabilir. Ancak sabit kullanılacak tiny house'lar için yerel elektrik şebekelerine bağlanmak daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tiny Houses için geçerli olan iki kısıtlama vardır:
Binalar maksimum 50 m² olabilir. Binaların yüksekliği 3,5 m'yi geçmemelidir.
Cevap: Yaz ve kış aylarında tekerlekli tiny house modelleri kullanıma gayet uygundur. Soğuk ve yaz iklimlerine göre gerekli yalıtım ve izolasyon sistemleri ile donatılmıştır.
Yılda bir kez (güvenlik açısından kontrol amaçlı) TüvTürk muayenesine tabidir. Vergisi yoktur. BE sınıfı araç ehliyeti ile kullanılabilir.
Tiny house ömrü, kullanılan malzeme kalitesine bağlı olarak 30-50 yıl arasında değişebilir. Özellikle İroko, Ayous ağacı gibi yüksek kaliteli ahşap malzeme kullanır, tiny house'unuzun bakımlarını düzenli yaparsanız 50 yıla kadar kullanabilirsiniz.
Nereye kurulabilir? Tiny house aslında taşınabilir bir ev sistemi. Altında tekerlekleri olduğu ve bir araç üzerinde ya da çekilerek taşınabildiği için her yere kurabilirsiniz. İmar izni olmayan bir arsaya veya SİT alanı ilan edilen bir yere de kurulabilir.
Tiny house özel tasarım bir yaşam alanı olduğundan, büyük ebatlarda olduğundan hırsızlar için çalınabilecek bir ürün değildir. Nadir bir durum olsa da güvenlik açısından birtakım önlemler almak isteyebilirsiniz. Evin içine girilip değerli eşyalarınızın çalınmaması adına caydırıcı bir önlem düşünülebilir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri