Jinekolojik muayenenin bir parçası olarak gerekli hallerde vajinal problemler ile ultrasonografik değerlendirmedir. Kesinlikle can acıtıcı değildir. Kullanım sırasında rahat olunmasına özen gösterilmeli ve hijyenik olması gerekir.
Hasta kendini sıkmaz ve rahat bırakırsa jel sayesinde prob kolaylıkla vajina içerisine girer ve herhangi bir ağrı vermez.
Hastalar normalde vajina etrafındaki kasları vücudumuzdaki diğer kaslar gibi kontrol edebilirler. Dolayısıyla hasta psikolojik olarak alttan muayeneye hazırsa ve korku, gerginlik, güvensizlik v.b. gibi nedenlerle kasları kasılmıyorsa, jinekolojik muayene hiçbir şekilde ağrı vermez ve çok kısa sürer.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Fakar bakire kadınların jinekolojik muayenesi esnasında bu cihazlar kullanılamamaktadır. Bakire kadınların rahim ve yumurtalıklarında oluşabilecek problemlerin gözlemlenmesi için transabdominal ultrason cihazı kullanılmaktadır. Ayrıca, elle muayene yöntemi için bakire kadınlarda rektal tuşe kullanılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ultrason çekimi öncesi hastadan kıyafetlerini çıkararak hastane önlüğü giymesi veya kıyafetler çıkarılmadan ultrason çekilecek bölgenin açılması istenebilir. Yine ultrason çekilecek bölgedeki takıların, metal eşyaların çıkarılması gerekir.
İşlem öncesinde çok önemli bir hazırlık yapmaya gerek yoktur ve kısa sürede tamamlanır. Genel olarak 5-15 dakika arasında görüntüler elde edilir. Hastanın sedyeye çıkması ve bacaklarını belirtilen şekilde açması gerekir. Transvajinal ultrason yönteminde bundan sonra ultrason cihazı kullanılarak vajinadan giriş yapılır.
Ultrason jinekoloji yani kadın hastalıkları alanın da vazgeçilmez bir görüntüleme yöntemidir. Çok çeşitli kullanım alanları vardır. Hem abdominal (karından) hem transvajinal (vajina yoluyla) yapılan ultrason sık kullanılır. Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir.
Muayene sırasında spekulum yerleştirildiğinde kendini biraz garip ve rahatsız hissedebilirsin. Ancak hastaların çoğu bu durumda herhangi bir acı hissetmediklerini bildirirler. Pelvik muayene veya spekulum hakkında herhangi bir sorun ya da endişen varsa, hemşire veya doktorla bu konuyu konuşabilirsin.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.
Bazen genel bir muayene için bazen de bir problemin saptanması için jinekoloğa gitmek gerektiğinde, genç kızlara muayenekarından ultrason ile yapılır. Yani bakirelerde jinekolojik muayene alttan- vajinadan yapılmaz.
Gusül, cinsel ilişkiden veya şehvetle meni gelmesinden/orgazm olmaktan dolayı ya da kadınların âdet ve lohusalık dönemleri bittiği zaman gerekir. Bu sebeple kadın doğum uzmanına jinekolojik muayene olmak ya da rahim ultrasonu çektirmek guslü gerektirmez.
Doktor gerek gördüğü durumlarda rahim ağzından smear testi alabilir ya da vajinal akıntı söz konusu ise bir çubuk yardımı ile vajinadan sürüntü şeklinde kültür alabilir. Bütün bu işlemler tamamen ağrısız ve acısızdır. Spekulum muayenesinden sonra ise doktor ihtiyaç duyması halinde el ile muayeneye geçebilir.
Gebelik sürecinde de uygulanabilen bebeğe herhangi bir zarar vermeyen işlemdir. vajinal olarak yapılan ultrason işleminde standart cihazlardan farklı bir cihaz kullanılır. Bu cihaz tarafından görüntü elde edilebilmesi için kayganlaştırıcı ve ultrason jeli sürülür. İşlem süresi ortalama olarak 5-15 dakika kadar kısadır.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
Endoskopi benzeri bir yöntem olan histeroskopi işlemi; vajinal yolla rahim içi ve rahim ağzının değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Günümüzde jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından uygulanabilen bu işlem bazı özel durumlarda genel anestezi ya da lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilmektedir.
Kanamalı iken jinekolojik muayene yapılabilir mi? Gerekiyorsa yapılabilir. Özellikle anormal kanama durumlarında kanamanın nedenini ortaya çıkarmak için jinekolojik muayene ve vajinal ultrason rahatlıkla yapılabilir.
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Kızlık zarının bozulup bozulmadığını anlamak için başka hiçbir yöntem (ultrason, tomografi vb.) kullanmak mümkün değildir.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Anne rahminde bulunan bebeğin detaylı ilk incelemesi 11-13. hafta arasında yapılmaktadır. Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. İşlem karından ve vajinal yoldan yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri