Eğer kan şekeri yüksekliği uzun süre devam ederse böbreklerde yetmezlik gelişebilir. Diyabetin neden olduğu böbrek hasarı genellikle uzun yıllar boyunca yavaş yavaş meydana gelir. Diyabet böbrek hastalığının önde gelen sebeplerindendir. Diyabetli her 3 yetişkinden yaklaşık 1'inde böbrek hastalığı vardır.
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
Yani metformin veya diğer şeker ilaçları böbreği bozmaz, fakat uzun süreli kötü şeker kontrolü sonucu böbreği bozulanlarda bu ilaçlar daha dikkatli kullanılır. Ne yazık ki pek çok hastamızın leblebi yermiş gibi korkmadan kullandığı ağrı kesici-romatizma ilaçları ise gerçekten de böbrek bozucu etkiye sahiptir.
Ülkemizde kronik böbrek hastalığının en sık görülme nedeninin şeker hastalığı ve hipertansiyon olduğunu söyleyen Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji bölümünden Prof. Dr.
İlgili 31 soru bulundu
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Diyabet hastalığı damar yapısını bozar. Yüksek şeker vücudumuzdaki tüm damar yapısı için bir tehdittir. Bu durum göz sinirleri ve kılcal damarları için de geçerlidir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında gözlerde oluşan görme bozuklukları son derece yaygındır.
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Eğer kan şekeri yüksekliği uzun süre devam ederse böbreklerde yetmezlik gelişebilir. Diyabetin neden olduğu böbrek hasarı genellikle uzun yıllar boyunca yavaş yavaş meydana gelir. Diyabet böbrek hastalığının önde gelen sebeplerindendir. Diyabetli her 3 yetişkinden yaklaşık 1'inde böbrek hastalığı vardır.
Bu grup ilaçlar, insülin direncini azaltarak dokularda insülin etkinliğini arttırır. Yan Etkileri: Sık görülen yan etkileri arasında vücutta su tutulumunda artış ve ödem, vücut ağırlığında artış, LDL düzeyinde yükselme bulunur. Diğer yan etkileri ise kemik kırıkları ve kalp yetmezliğidir.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Sıvı tüketimi, böbreklerden idrar çıkışını artırarak kandaki fazla şekerin vücuttan atılmasını sağlayabilir. Sıvı tüketiminde dikkat edilecek nokta ise şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğidir. Vücudun sıvı ihtiyacının; su, soda gibi içeceklerden karşılanması faydalı olacaktır.
Diyabet hastalarında otonom nöropatiye bağlı terleme mekanizmasının bozulmasıyla oluşan ayaktaki kuruluk, ciltte çatlaklar, yarıklar ve nasır oluşmasına neden olur. Bu çatlak ve yarıklar mantar ve diğer enfeksiyon ajanları için giriş noktasıdır. Enfeksiyon, çatlakların büyümesi ve derinleşmesine yol açar.
Dengeli, çeşit açısından zengin bir beslenme ile tip 2 diyabet hastaları, sinir rahatsızlıkları, kalp krizi veya diyabetik ayak sendromu gibi diğer ikincil ve eşlik eden hastalıkları önleyebilirler. Sıklıkla tip 2 diyabetle beraber görülen artmış kan lipidleri ve yüksek tansiyon da doğru beslenme ile iyileşir.
Kontrol edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir
Kardiyovasküler hastalık, diyabetik göz hastalığı, böbrek hastalığı, sinir hasarı, işitme hasarı ve artmış inme ve Alzheimer hastalığı riski, tip 2 diyabetli kişilerin karşılaştığı başlıca komplikasyonlar arasındadır.
İnsülin, oluşan bu glikozun kandan vücut hücreleri içine taşınmasına yardımcı olur. Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Böbrekleriniz minicik kan damarları ile doludur. Zaman içinde, yüksek kan şekeri yüzünden bu incecik damarlar darlaşır ve tıkanır. Böbreklerinize daha az kan gittikçe, vücudunuzdan daha az atık ve sıvı atılır. Şeker hastalığının neden olduğu böbrek hastalığına “diyabetik böbrek hastalığı” adı verilir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Şeker hastalığı böbreklerimizin süzgeçlerine hasar vererek idrarla protein kaybetmemize yol açar. Daha sonra bu hasar ilerleyerek böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi istenmedik durumlara yol açar. Gerekli önlemler alınmaz ise yıllar içerisinde de böbrek nakli ya da diyaliz tedavilerine gereksinim olabilir.
Bilinen tüm diyabet hastalarının %90'ı Tip 2 diyabetlidir. Aşırı kilo, Tip 2 Diyabet'in en büyük sebepleri arasındadır. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak, vücuttaki kan şekeri yükseldiğinde insülin direnci artabilir ve bu durum diyabete sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri