Arife günü banyo yapmanın dini dayanağı bulunmamakla birlikte, beden temizliği dinimiz açısından çok önemsenmiştir. Bayram namazının toplu olarak kılınacağı ve bayramda insanlarla birlikte olunacağı için arife günü banyo yapılması ve vücut temizliğine dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Birçok yerde anneler çocuklarını arefe günü yıkarken, bu uygulama “Arefe veya arife suyuna girmek” olarak adlandırılır. Sünnette böyle bir âdet yoktur. Belki de fazla yıkanmaktan hoşlanmayan çocukların gönlünü alarak, yıkanmalarını sağlamaya yönelik bir tedbir, sonradan âdet haline gelmiştir.
Cevap: Cuma, fıtır, ramazan bayramı ve kurban bayramı namazları için ve Arefe günü, Arafat meydanında gusül abdesti almak sünnet-i zevaiddir.
Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur.” (Müslim, Sıyam, 196-197) buyurmuştur.
Arife (Arapça: يوم عرفة) ya da ön gün, herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Arefe günü, haccın temel rüknü olan vakfenin o gün yapılması sebebiyle büyük önem taşımaktadır. Arefenin önemine, faziletli ve makbul duanın o gün yapılan dua olduğuna dair hadisler vardır.
Kalpten edilen dualar ve Allah rızası için yapılan her ibadet Allah katında çok kıymetlidir. Arefe günü, Peygamber Efendimiz (s.a.s), 'en hayırlı ve kabul olan dua, arefe günü yapılan duadır' şeklinde buyurmuştur. Bu yüzden de arefe günü, muhakkak duaların edilmesi, sadaka verilmesi tavsiye edilmektedir.
Oruç tutmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de arefe günü tutulan orucun faziletidir. Maddi manevi gücü yeten kişiler, arefe gününde sevap işlemek adına orucu tutabilir. Arefe günü tutulan orucun bir önceki ve bir sonraki yılın günahlarına kefaret olacağı müjdelenmiştir.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Cuma namazına erken gitmek çok faziletlidir. Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) Efendimiz Hazretleri'nin hadis-i şerifi şöyledir: "Her kim Cum'a günü, cenâbetten gusül eder gibi güzelce gusleder, sonra da ilk saatte yola çıkarsa bir deve kurban etmiş gibi olur.
Sabah duş girmek insanı mükemmel derece canlandırır, yatmadan önce duşa girmek ise sizi gerçekten rahatlatacaktır. Ruh halimize bağlı olarak ikisini de seviyoruz.
Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır.
En çok banyo yapılan gün Pazar günü ve Çarşamba günü olarak bilinmektedir. Bir tanesi haftanın sonu olması itibari ile insanlar banyo yaparak kendilerini haftaya daha temiz bir şekilde hazırlıyorlar. Ayrıca hafta ortası olan Çarşamba da en çok tercih edilen günler arasında yer almaktadır.
Arefe günü, bayramlar, ihram ve cuma için yıkanma sünnettir. Farz ve sünnet olan yıkanmaların dışında Kadir Gecesi, yağmur duası ölü yıkama gibi meşru işler için yıkanma ise müstehaptır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
Arefe günü oruç tutmak isteyenler bu hayırlı ayın gelmesiyle Diyanet bilgisine odaklandı. Arefe günü ve diğer günlerde oruç tutulması için kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Arefe gününde şu ibadetler yapılabilir; duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir.
Arefe günü bin ihlası peş peşe okumak şart değildir, bir kısmı sabahtan ve bir kısmı öğleden veya ikindiden sonra okunabilir. Arefe günü bin İhlâs'ı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da devam edebilir, okuyabilir.
Ezân okunurken, ezânla kâmet arasında ve kâmet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
Allahü Ekber ve lillahil-hamd." Öte yandan arife günü 10 istiğfar, 10 salavat, 10 kelimei tevhid, 10 Hasbünallah ve nimel vekil, 3 İhlas ve 1 Fatiha okuyup dua etmek çok kıymetlidir.
Arefe Günü mezarlıklarda büyük kalabalıklar görülüyor. Müslümanlar, ahirete eintikal eden sevdiklerini, akrabalarını Arefe Günü vesilesiyle ziyaret ediyor. Mezarların başında Kur'an'la okunuyor, dualar ediliyor.
"Kim İhlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." Bu hadislerden hareketle, arife günü İhlas Suresi'ni bin defa okumak yapılacak en faydalı işlerden biridir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen dualar arasındadır.
Kurban Bayramı'nda ise arife günü sabah namazı ile başlar, bayramın son günü ikindi namazı ile çıkar. Tekbir süresince yaş kesmek, ot koparmak, çift sürmek, dikiş dikmek günah sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri