Hollanda Sağlık Araştırmaları Enstitüsünden yapılan açıklamada, ülkede 45 yaşın üzerindeki şeker hastaları arasında yürütülen araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Açıklamada, şeker hastalarından TİP-1 olanların sağlıklı bireylerden 13 yıl, TİP-2 olanların ise 3 yıl daha az yaşadığı belirtildi.
Düzenli ve dengeli beslenme prensiplerine uyarak hareketsiz yaşam tarzını terk etmek diyabet hastalığından korunmak mümkün hale gelebiliyor. Diyabet tanısı konulan hastalar uygun şekilde tedavi edilmediğinde beklenen yaşam süresi 8 yıl kısalmaktadır.
Kontrol edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir
Kardiyovasküler hastalık, diyabetik göz hastalığı, böbrek hastalığı, sinir hasarı, işitme hasarı ve artmış inme ve Alzheimer hastalığı riski, tip 2 diyabetli kişilerin karşılaştığı başlıca komplikasyonlar arasındadır.
Tip 2 Diyabet, insan vücut hücrelerinde insüline direnç gelişmesi sonucunda, kan şekerinin yükselmesi ve organlara hasar vermesi ile seyreden, ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır.
Birinci sonuç: Tip 2 diyabetin en azından bazı hastalarda doğru diyetle tamamen düzelebilen bir hastalık olduğu. İkinci sonuç: Tip 2 diyabetlilerin doğru beslendiklerinde fazla kilolu olsalar bile gene de diyabetten kurtulabilecekleri.
İlgili 30 soru bulundu
ŞEKER HASTALARINDA İlaç yada insülin yapılmadığında " kan şekeri kontrolü " sağlamak mümkün değildir. " Şeker Hastalığının yani Tip2 Diyabet Hastalığının bilinen "KALICI TEK TEDAVİSİ" METABOLİK CERRAHİ ( Transit Bipartisyon Yada Duodenal Swicth ) ameliyatları ile sağlanır.
Diyabet tip 2'den cerrahi yöntemle kurtulmak da mümkündür. İleal interpozisyon ve transit bipartisyon ameliyatları ile tip 2 diyabetin tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ameliyatların sonra hastaların çoğu şeker ilaçlarından kurtulabilmektedir.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
İnsan vücut hücrelerinde insüline karşı bir direncin oluşması durumunda, kan şekeri yükselir ve organlara hasar verir. Bu durum Tip 2 diyabet olarak adlandırılmaktadır. Tip 2 diyabet ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde insülin üreten hücrelerde hasar meydana gelir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
Diyabet hastalarında otonom nöropatiye bağlı terleme mekanizmasının bozulmasıyla oluşan ayaktaki kuruluk, ciltte çatlaklar, yarıklar ve nasır oluşmasına neden olur. Bu çatlak ve yarıklar mantar ve diğer enfeksiyon ajanları için giriş noktasıdır. Enfeksiyon, çatlakların büyümesi ve derinleşmesine yol açar.
Diyabet korkulacak bir hastalık olmamakla birlikte ömür boyu süren ve muhakkak dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Yani tedavi edilebilir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Dokulara enerji üretimi için giremeyen şeker vücutta toksik etkilere neden olur. Uygun tedavi edilemeyen kan şekeri yüksekliği kalbiniz kan damarlarınız, sinir uçlarınız, böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur” dedi.
Şeker hastalığı; tedavi edilmediği takdirde vücuda farklı hasarlar verebilir. Örneğin, sinir sistemini olumsuz etkilemesi söz konusudur. Bir başka deyişle, sinirsel iletişim ve etkileşimin tahribata uğradığı kişilerde aşırı sinirli olma durumuna rastlanabilir.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
Kan şekerinin 240 mg/dL'nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.
Şeker düzeyinde olan düşmeler de üşümeye neden olabilir. Genellikle şeker hastalığında uygun olmayan tedavilerin kullanılması veya diyete uyumsuzluk sonrası ortaya çıkan bu durumda üşüme dışında, çarpıntı, bulanık görme, terleme, bilinç bulanıklığı da görülebilir.
ŞEKER HASTALIĞINDAN AMELİYATLA KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR? Evet. "Ameliyatla tedaviye uygunluk" açısından doğru seçilmiş tip 2 şeker hastalarının metabolik cerrahi ameliyatları ile tedavisi mümkündür. Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri