Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.
Kontrol edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir
Kardiyovasküler hastalık, diyabetik göz hastalığı, böbrek hastalığı, sinir hasarı, işitme hasarı ve artmış inme ve Alzheimer hastalığı riski, tip 2 diyabetli kişilerin karşılaştığı başlıca komplikasyonlar arasındadır.
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
Kan şekeri kontrol altında tutulmazsa, yüksek kan şekeri seviyesi (hiperglisemi) gibi ciddi sorunlara yol açabilir ve bu durum devam ederse sinir, böbrek ve kalp hasarı gibi uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Dengeli, çeşit açısından zengin bir beslenme ile tip 2 diyabet hastaları, sinir rahatsızlıkları, kalp krizi veya diyabetik ayak sendromu gibi diğer ikincil ve eşlik eden hastalıkları önleyebilirler. Sıklıkla tip 2 diyabetle beraber görülen artmış kan lipidleri ve yüksek tansiyon da doğru beslenme ile iyileşir.
Diyabet hastalarında otonom nöropatiye bağlı terleme mekanizmasının bozulmasıyla oluşan ayaktaki kuruluk, ciltte çatlaklar, yarıklar ve nasır oluşmasına neden olur. Bu çatlak ve yarıklar mantar ve diğer enfeksiyon ajanları için giriş noktasıdır. Enfeksiyon, çatlakların büyümesi ve derinleşmesine yol açar.
İnsülin, oluşan bu glikozun kandan vücut hücreleri içine taşınmasına yardımcı olur. Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.
7) Şeker Hastalığı İlk Nereye Vurur? Şeker hastalığı genellikle ilk etkilerini vücutta belirli bölgelerde gösterir. Bu bölgeler arasında genellikle gözler, böbrekler, kalp, sinirler ve cilt bulunur.
Açlık kan şekeri 126 mg/dL'den yüksek, rastgele ölçülen kan şekeri düzeyi 200mg/dL'den yüksek, şeker yükleme testi sırasında 2.saat kan şekeri düzeyi 200mg/dL veya üzerinde, HbA1c değeri % 6,5'tan fazla ise ise kişi diyabetli olabilmektedir ve vakit kaybetmeden uzmana başvurmalıdır.
Tip 2 diyabetli bireyler insüline olması gerektiği gibi cevap veremez ve hastalığın ileriki süreçlerinde yeterli insülin üretemezler. Bunu da kırılmış bir anahtar olarak düşünebilirsiniz. İki çeşit diyabet de kronik bir şeker yüksekliğine sebep olabilir. Bu da diyabet komplikasyonları riskini arttırır.
Artan susuzluk, sık idrara çıkma, artan açlık, istenmeyen kilo kaybı, yorgunluk, bulanık görme, yavaş iyileşen yaralar, sık görülen enfeksiyonlar, koyulaşmış cilt alanları (genellikle koltuk altı ve boyunda) gibi belirtiler, tip 2 diyabet belirtileri arasından yer alır.
Dokulara enerji üretimi için giremeyen şeker vücutta toksik etkilere neden olur. Uygun tedavi edilemeyen kan şekeri yüksekliği kalbiniz kan damarlarınız, sinir uçlarınız, böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur” dedi.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İnsüline bağımlı ve kötü kontrollü diyabet % 40 engel oranı belirlenir. Diyabete bağlı görme kaybı varsa görme alanından ayrıca puan alır. Balthazard formülü ile nihai engel oranı bulunur. Diyabet kalıcı bir durum olduğu için sürekli rapor verilebilir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Bulanık Görme: Belirtildiği gibi, glukoz seviyesi yükseldiğinde vücutta su kaybı gerçekleşir. Göz merceği de su kaybının gerçekleştiği bölgelerden biridir. Dolayısıyla, bulanık görme, diyabet hastalığının en yaygın belirtileri arasındadır. Bu hastalığa sahip kişilerde, bakılan objelere odaklanmak zorlaşabilir.
Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
Diyabet tip 2'den cerrahi yöntemle kurtulmak da mümkündür. İleal interpozisyon ve transit bipartisyon ameliyatları ile tip 2 diyabetin tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ameliyatların sonra hastaların çoğu şeker ilaçlarından kurtulabilmektedir.
Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 70 ila 100 mg/dl aralığında seyretmektedir. Şeker hastalığı tanısı koyulabilmesi için gereken referans değerleri: Açlık kan şekerinin 125 mg/dl üstünde olması Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl üstünde olması
Tip 2 diyabetin esas tedavisi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmektir. Buna ek olarak; tip 2 diyabet tedavisinde; ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılabilir. Diyabetin öncelikli tedavi yöntemi yaşam alışkanlıklarının sağlıklı olanlarla değiştirilmesidir.
Şeker hastalığında kaşıntı nerelerde olur? Şeker hastalığı genellikle bacaklarda, ayaklarda, dirseklerde ve avuç içlerinde kaşıntıya neden olabilir. Bununla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı meydana gelebilir çünkü kan şekeri seviyelerinin yüksek olması tüm vücutta cilt kuruluğuna yol açabilir.
Ayaklardaki terleme kontrolsüz hale gelirse, bakteri ve mantar üremesi artabilir. 3. Kötü Kan Dolaşımı: Diyabet, kan damarlarına zarar verebilir, bu da ayaklara yeterli kan akışını engelleyebilir. Yetersiz kan dolaşımı, enfeksiyon riskini artırabilir ve kötü koku oluşumuna katkıda bulunabilir.
Kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketilmemeli ve tuzdan uzak duurlmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri