Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği'dir. Mahallî olarak tirit denir.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi Tirit'dir. Tirit Yapılışı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Muhammed'in yemeklerin en güzeli ve en iyisi olarak ifade ettiği için tüketimi sünnet olarak kabul edilen tirit 9. yüzyıldan itibaren Arapça yemek yazmalarında yer alır.
Urfa tiridi koyun etiyle yapılan ve Şanlıurfa açık ekmeği, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan bir yemektir. Samsun yöresine ait tirit ise kaz etiyle yapılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Tirit kelimesi Türkçe'de "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" anlamına gelir. Farsça tirīd veya tarīd تريد/تريد z "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" sözcüğünden alıntıdır.
Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir. Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği'dir. Mahallî olarak tirit denir.
Lakin gerçekten denenmesi, paran varsa yenmesi gereken bir lezzet. En altta ekmek, üstünde yoğurt var. Herhangi bir meze yok. Tirit fiyatı 16 Nisan'da 80₺, su 4₺.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, Orta Asya kültürü taşıyan bir yemektir. Balıkesir'de düğün yemeği olarak bilinen Tirit aşağı yukarı her yörede kendine özgü bir tarifi olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir. Dilerseniz Maydanoz İle Servis Edebilirsiniz.
Kayseri Tiridi
Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir. Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır.
Misal: Kuru yufkadan tirit. Kastamonu simidine benzer simitler değişik yörelerde de yapılmaktadır. Susamsız olduğundan, 'kel simit' olarak da bilinen Rize simidinin hazırlanmasında un, su, tuz ve çok az miktarda maya ile elde edilen hamur, yirmi dakika kadar bekletildikten sonra sıcak suya batırılıp bir dakika tutulur.
Türkiye'de Tirit
Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir.
Karadeniz'in yöresel yemekleri arasında yer alan tirit yemeği, et suyuna batırılan pidelerle hazırlanır. Özellikle Samsun, Sinop ve çevresinde sık sık tüketilir.
Tirit birçok bölgede yapılan, değişik türleri bulunan yöresel bir yemek olsa da Balıkesir tiridi bir başkadır. Küp şeklinde doğranmış özel tiritlik pidenin üzerine soslu et suyu, et parçaları, salça, maydanoz eklenerek servis yapılır. Kimi yerlerde bunu yumurtalı olarak da tadabilirsiniz.
Kastamonu'da Nasrullah Meydanı'nın üst sokağında 4 kuşaktır sadece tirit yapan bir yer burası. Yıllardır da aynı düzeyde tirit yapabilmeyi başarıyorlar.
Bütün tavuk iri parçalar halinde kesilerek yeteri kadar su ile ocağa haşlanmaya alınır. Haşlandıktan sonra yufkalar sıcak tavuk suyu ile bir kat ıslatılır, arasına terayağı gezdirilir ve yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Yufkaların en üstüne tavuk etleri didiklenip ceviz serpilerek sıcak sıcak servis edilir.
Tirit Kütahyanın yöresel yemeğidir. Yufkayı un su tuzla yoğurup ince açıp sacda pişirerek de yapabilirsiniz. Yada buradaki tarifteki gibi hazır yufkada kullanabilirsiniz.
Domates rendemizin içine 1 tatlı kaşığı salça, biraz tuz, zeytinyağı ve yarım limon sıkılarak pişirilir. Sos hazır olduktan sonra et suyu soğumuşsa kaynatılır ve sıcak durumdayken içine dilimlenmiş tirit ekmekleri atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri