Tiroid fırtınası, kişinin direkt olarak hissedileceği belirtiler açığa çıkarabilir. Bazı vakalarda ise daha sinsi bir ilerleyiş sergileyebilir. Yaygın olarak tiroid fırtınası belirtisine kalp çarpıntısı meydana gelir. Kişiler sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını şiddetli bir şekilde hissedebilirler.
Tiroid bezinin normalden fazla hormon salgıladığı hastalık durumudur. Başlıca belirtileri ateş, terleme, ellerde titreme, çarpıntı, aşırı sinirlilik ve zayıflamadır. Ayrıca saç dökülmesi, göz kürelerinde büyüme, diyare de görülebilir.
Hipertiroidi durumunda tiroid hormonlarının aşırı salgılanması, vücudun metabolizmasının hızlı çalışmasına ve aşırı aktif olmasına neden olur. Bu da hızlı kilo kaybı, çok terleme, kalp çarpıntısı gibi belirtilere yol açar.
Tiroid Krizi
Yaşamı tehdit eden ve acil olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmediğinde mortalite -15 kadardır. Tedavide yüksek doz PTU (200-250 mgX 6), iyot ve beta blokerler kullanılır.
Büyüklük arttıkça nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı şikayetlerine sebep olabilirler. Kana çok fazla tiroid hormonu salgılayan hiperaktif nodüller kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme, uykusuzluk, ishal ile kendini belli eder.
İlgili 25 soru bulundu
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Hastalık genellikle yavaş seyirli olup, bir iki haftada ortaya çıkar ve beş altı hafta, bazen aylarca sürer. Hipertiroidi semptomları genellikle hafif olmakla birlikte bazı hastalarda şiddetli olabilir. Hastalığın ilerleyen döneminde olguların %5'inde hipotiroidi (tiroid hormonların düşük olması) bulguları gelişebilir.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
Hipotiroidi, beyninizdeki serotonin hormonu seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle depresif hissetme, hafızanın zayıflaması, zihnin bulanıklaşması gibi şikayetler oluşmaktadır. Hipertiroidizm ise fazla tiroid hormonu nedeniyle; panik atak, anksiyete ve düşük konsanstrasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Graves Hastalığı: Hipertiroidi hastalığı ile ilgili yapılan araştırmalarda hipertiroidi vakalarının dörtte birinde bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Graves hastalığının neden olduğu görülmektedir. Graves hastalığı, vücudun sağlıklı tiroit dokularına saldırmasına neden olmaktadır.
Etyolojide en sık nedenler diffüz toksik guatr (Graves hastalığı), toksik multinodüler guatr ve toksik adenomdur. Önceden depolanmış hormon salınımı veya eksojen alım ile dolaşımdaki aşırı miktardaki tiroid hormonu, tirotoksikoz denen hipermetabolik duruma neden olur.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tiroid bezlerinin az ya da çok çalışması duygusal durumumuzu da etkiliyor. Az çalışırsa durgun ve isteksiz,çok çalıştığında huzursuz, fazla hareketli olabiliyoruz.
Tiroid bezinin az çalışmasının en belirgin özellikleri ise yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, tükenmişlik, sürekli uyku halidir. Kişinin genel sağlığına zarar veren çok ciddi belirtiler ortaya çıkar.
Hipertiroid (Tiroid Yüksekliği)
Tedavi edilebilir bir hastalık olan hipertiroidin nedenleri arasında ise otoimmün bir rahatsızlık olan graves, tiroid nodülleri, doğum sonrası tiroidit, diyet veya ilaçlar nedeniyle kanda fazla oluşan iyot, hipofiz bezinde yer alan iyi huylu tümörler yer alır.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalbte ritm bozukluğu, kalb yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Çarpıntı, ellerde ince titreme,sinirlilik, huzursuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, aşırı sıcak basması, iştah artmasına rağmen kilo kaybı, saçların incelmesi, kırılması ve dökülmesi, ishal, gözlerin dışarı doğru çıkması, adet düzensizliği ve kısırlık hipertiroidinin belirtileri arasında yer alır.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
Graves hastalığı, tiroit bezlerinin çok çalışmasına ve buna bağlı olarak aşırı miktarda tiroit hormonu üretilmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Zehirli guatr olarak da bilinen bu hastalık hipertiroidizmin en sık görülen nedenlerinden biridir.
Tedavi Yöntemleri
Tiroid ilacına başladıktan 2 hafta sonra şikayetlerde düzelme başlar.
Tiroit şiş ve basmakla duyarlıdır. Bu sırada ölçülen kan çökme hızı saatte (sedimantasyon hızı) 50mm'den yüksek bulunur. Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri