Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür, diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özeliği de tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir.
Yani 1 gr tuzda yaklaşık 400 mg kadar sodyum vardır. Günlük sodyum ihtiyacının 1500-2400 mg olmasından hareketle günlük 6 gr yani; 1 tatlı kaşığı tuz, ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
1 çay kaşığı tuz = 6 g tuz≈ 2,400 mg sodyum= 104 mmol sodyum= 104 mEq sodyum içerir.
1 gram tuzun yaklaşık %40'ı sodyum (400 mg), %60'ı klorürdür (600 mg).
Sodyum, suyun vücutta dağılımında çok önemli rolü olan bir mineraldir ve birçok görevi bulunur. Tuz ise klor ve sodyumdan oluşmaktadır bu nedenle sodyum klorür olarak da adlandırılır. Sodyum, tuzu oluşturan iki bileşikten biridir. 1 gr tuz, 400 mg sodyum ve 600 mg klor içerir.
İlgili 41 soru bulundu
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Sağlıklı bir bireyden alınan kan örneğindeki normal sodyum değeri 135-145 mEq/L aralığındadır.
1 gram tuz 250 gram suyu tutuyor
Tuzun yetersiz alınmasının yanı sıra, aşırı tüketiminin de sağlık açısından önemli tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi İyigün, 1 gram tuzun vücutta ortalama 250 gram su biriktirdiğini vurguladı.
Bu da araştırmalara göre; günde 5 ile 6 gram arasında, yani 1 çay kaşığı kadar tuz olarak önerilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.
Tuzun ana bileşenlerinden birini oluşturan sodyum; bilişsel işlev, sinir sistemi, kas kasılmaları gibi hayati vücut fonksiyonlarında önemli rol oynar. Aynı zamanda bağırsaklardaki besinlerin emilimine yardımcı olur. Spor beslenmesinde tuzun önemi ise vücuttaki sıvı dengesinin korunması üzerindeki rolüdür.
Normal tuza göre %50 daha az sodyum almak isteyen herkesin sofrasına lezzet katıyor. İyot ihtiyacını karşılaması için Potasyum İyodat ile zenginleştirilmiştir. Rafine edilmemiştir.
Vücuttaki sodyum seviyesinin düşük olması aynı zamanda sinir ve kas hücrelerinin fonksiyonlarını bozarak baş ağrısı, bulantı, kusma, kas güçsüzlüğü ve kramp gibi belirtilere neden olabilir.
Aktif olarak spor yapanlar, diyetlerine ek sodyum ihtiyacı olup olmayacağını egzersiz ve antrenmanlarına dayanarak tespit edebilir. Düzenli sporcular için (günde 30-60 dakika, haftada beş ila yedi gün), sodyum tüketimi önerileri, terde kaybedilen sodyumun yerini almak için yeterlidir.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği tuz tüketim miktarı, 6 gramdır. Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı tuz, günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir." dedi.
Herhangi bir yemek tarifinde 3,7 gram tuz ibaresi geçiyorsa, bu bir çay kaşığı tuz anlamına gelir. Tepeleme 1 çay kaşığı tuz ise yaklaşık olarak 11,1 gramdır. Fakat, bu durum taşınan malzemenin cinsine ve hacmine göre farklılık gösterir. Örneğin, 1 çay kaşığı pirinç 4 gram iken, 1 çay kaşığı salça 12,5 gramdır.
Hipertansiyon hastalarında günlük sodyum tüketimi 1500mg altında olmalıdır (1.5gr). Sofra tuzunda %40 sodyum olduğundan günlük tuz tüketimi yaklaşık 4gr. altında olmalıdır.
Dolu dolu bir çay kaşığında 4 gram tuz bulunur. Bundan dolayı bir buçuk çay kaşığından fazla tuz tüketilmemelidir. Günlük alınması gereken tuz miktarı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da açıklandığı üzere sadece bir buçuk çay kaşığıdır.
Çok sık olarak, tuz isteği stres, yorgunluk, can sıkıntısı veya PMS nedeniyle oluşan tuzlu yiyecek tüketme istekleridir. Bununla birlikte, devam eden tuz istekleri belirli tıbbi durumların bir göstergesi olabilir.
Kas krampları, bitkinlik, sersemlik hissi, bulantı ve vücutta kuruma olur. Bu nedenle hemen gerekli tuz takviyesi yapılmalıdır. Müdahale edilmezse özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ölüme bile yol açabilir.
1. Tuzu azaltın: Fazla tuz tüketimi ödeme neden olabiliyor. Ayrıca yüksek tansiyona ve dolayısıyla kalp, böbrek ve beyinle ilgili ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Üre, kreatinin , idrar dansitesi , böbrek testleri , karaciğer testleri , kanda şeker ve trigliserit testlerine bakılmalıdır. Mutlaka TSH , T3 ve T4 ölçümlerine de bakılmalıdır. Kan sodyum düzeyinin 125 mEq/L altında olması durumu ciddi sıkıntılar yaratacaktır.
Gereğinden fazla tuz tüketiminin tansiyonu arttırıcı etki gösterdiği de bilinmektedir. Fakat bu durum herkes için geçerli değildir. Çünkü sodyum vücutta depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır.
Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu durum vücutta tutulmuş suyun bir kısmının da atılmasına ve şişkinlik hissinin giderilmesine yardımcıdır. Ancak çok fazla su içmek, çok fazla sodyum tüketen kişilerde uzun dönemli bir çare değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri