İyotsuz tuzların en fazla 250 gramlık ambalajlarda üretimine izin bulunmaktadır. İyotsuz tuz bulunamıyorsa, kaya tuzu kullanılabilir.
Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir. Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
İlgili 26 soru bulundu
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır. Ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Yani sodyum içeriği açısından sofra tuzundan anlamlı bir farkı yoktur. Sonuç olarak kaya tuzunun da fazla tüketimi kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalıdır. Sağlıklı bireyler günde 6gr altında tuz tüketmeli, hipertansiyon hastaları ise günlük 4 gr. ' ı geçmemelidir.
Normal günlük hayatımızda beslendiğimiz gıdalarla ve su ile alınan iyot miktarının tiroid hormon sentez ihtiyacını karşılamada yetersiz olması nedeniyle mutlaka iyotlu hazır tuz kullanmamız gereklidir."
İyotsuz tuz, içerisinde iyot minerali bulunmayan veya eser miktarda iyot minerali içeren tuzdur. İyot sağlığımız için faydalı bir mineral olmasının yanında bazı durumlarda iyotsuz tuz kullanılması gerekmektedir. Özellikle guatr hastaları ve tiroid bezi çok çalışan kişiler için iyotsuz tuz kullanımı oldukça önemlidir.
Herhangi bir tiroid rahatsızlığı yoksa mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Canan Karatay, sofra tuzu yerine kristal kaya tuzu kullanmamız gerektiğini belirtiyor ve ekliyor... "Kristal kaya tuzu böbreğin çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Türkiye, kristal kaya tuzunun cennetidir.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Hastalarda, iyot kısıtlamaya, iyotsuz tuz kullanmaya gerek yoktur. Günlük iyot ihtiyacı karşılanmalıdır; iyotlu tuz kullanmaya devam edilmelidir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
TSH yüksekliğinde kaçınılması gereken gıdalar arasında rafine un ile yapılan hamur işleri, işlenmiş gıda ve kafein yer alır. Lahana, turp, çilek, brokoli ve karnabahar gibi gıdalar ise ölçülü tüketilmelidir. Gazlı içeceklerden ise uzak durulmalıdır. Tiroid hastalığında beslenme programına dikkat edilmelidir.
İyot eksikliği tiroid bezinin büyümesine neden olur. Hamilelerde iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara veya bebekte gelişme geriliğine neden olabilir. İyot eksikliği tiroid hormonlarının eksilmesine yani hipotiroidiye neden olduğu için bu olumsuz sonuçlarla karşılaşılır.
Yapılan birçok araştırmaya ve bilimsel analizlere göre Çankırı kaya tuzunun emsallerine oranla daha sağlıklı ve kaliteli olduğu anlaşılmıştır. Fakat her iki tuz çeşidi de kullanım yerine göre farklı tepkiler göstermektedir. Bu sebeple himalaya tuzunun da Çankırı tuzunun da özel alıcıları bulunur.
Facebook. KAYA TUZUNDA İYOT YOKTUR! tuzu kullanıyormuş. Oysa kaya tuzunda iyot yoktur.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Deniz Yosunu: Tiroid bezinin çalışmasını etkileyen en önemli maddelerden birinin de iyot olduğu bilinmektedir. İçerisinde yüksek oranda iyot barındıran deniz yosununu günlük beslenme programınıza dahil ettiğiniz zaman oradan vücudunuza alacağınız iyot oranı tiroid bezinizin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Bakır, selenyum, iyot, çinko, D vitamini ve omega 3 içeren besinlere ağırlık verilmelidir. Sarımsak, mantar, fasulye ve ıspanak gibi sebzeler ile deniz ürünleri beslenme programına dâhil edilmelidir.
Kristal bir kaya tuzu olan Billur Himalaya tuzu astım hastaları için faydalıdır.
İçerisinde 84 adet faydalı elementi ve minerali barındıran kristal kaya tuzları insan vücudu için faydalı olan doğal iyot miktarını da bünyesinde barındırmaktadır.
Denizlerdeki tuzluluk derecesi, tatlı su alıp almadıklarına, coğrafik durumlarına ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Yeraltında az veya çok derinlerden katı halde elde edilen tuz kaya tuzu olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri