Ölüm aylığı, bir kişinin sigortalı olarak vefat etmesi halinde eşine, çocuklarına ve anne babasına bağlanan aylıktır. Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılardır. Babadan emekli maaşı almak isteyen kişilerin babalarının vefatı gerçekleşmeden önce emekli olmuş olmaları gereklidir. Vefat etmiş olan babanın SGK borçlarının tümü ödenmiş olmalıdır.
Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir. Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir.
1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadınlara kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık veriliyordu. Ancak 1 Ekim 2008'den sonra hem babadan hem kocadan maaş kalktı.
İlgili 20 soru bulundu
HEM BABADAN HEM EŞTEN EMEKLİ MAAŞI ALINIR MI? Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Evlenirse dul aylığı kesilir, evlilik son bulunca da yeniden dul aylığı alınabilir. Vefat etmiş babası veya annesi SSK'lı olan kadınların SSK veya Bağ-Kur'dan yetim aylığı almasının ön koşulu, evli olmaması, çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Bu üç şarttan herhangi biri yoksa baba veya anadan yetim aylığı alınamaz.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Ölüm Aylığını Kimler Alabilir? Vefat eden bir babanın ölüm aylığını alabilecek kişiler arasında eşi, çocukları, anne ve babası bulunmaktadır. Bu kişilere ölüm aylığı farklı oranlarda bağlanmaktadır. Eş ve çocukların vefat eden kişiden sonra hayatta olması durumunda ölüm aylığı bu kişilere verilir.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
SGK ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de başvurmaları halinde 5 bin TL promosyon ödeneceğini duyurdu. SGK'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kurumdan aylık alan 12,7 milyon emeklinin bulunduğu, ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapıldığı belirtildi.
En düşük sınırdan emekli maaşı alan sigortalının 5 bin TL ödeme alacak. 2024 en düşük dul ve yetim aylığı gerçekleştirilen artışın ardından 2.500 lira olarak hesaplanıyor. Açıklamaların ardından sunulan kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunularak kabul edildi.
Ölen kocanın emekli sandığı kapsamında sigortalı olması, babanın ise SSK statüsünde sigortalı olması halinde de ölüm tarihine bakılmaksızın hem kocadan hem de babadan olmak üzere iki maaş ödeniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5000 lira ödeneceğini açıkladı. Dul ve yetim maaşı alanlar da maaş hakediş oranına göre ödemeden yararlanacak.
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Böylelikle dul ve yetim aylıklarına da ek zam olarak 5 puan daha yansıtıldı ve toplamda yüzde 42.60 oranında artış yapıldı. Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor.Türkiye'de 13.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisi, dosya bazında 10 bin TL'nin altında maaş almayacak.
Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir.
Maddesi ile 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen Geçici 91. Madde ile getirilen düzenlemeye göre 06.08.2003 tarihinden önce ölen babası nedeniyle hak sahibi olan davacı, eşinden ölüm aylığı almakta olsa dahi evliliğinin ölüm nedeniyle son bulmasından sonra babasından da ölüm aylığı talep etme hakkına sahiptir ...
Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim? Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak bekar veya dul olmanız gerekmektedir. Erkek yetimlere Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanabilmesi için; malullük ve muhtaçlık şartları birlikte aranmaktadır.
Kız çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşının bağlanması için evli olmaması, evli olsa da sonradan boşanmış ve dul olması şartı bulunur. Kız çocuklara emekli maaşının bağlanması için yaş ya da öğrenim durumu şartı yoktur.
Bundan dolayı eşi emekli olan bir kişinin evine emekli maaşı girdiğinde ve bu gelir 2'ye bölündüğünde sonuç asgari ücretin üçte birinin üstünde olduğundan eşi emekli olan kişi 65 yaş aylığı alamaz.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri