Tiroid bezinin T3 ve T4 hormonlarını yeteri kadar üretememesinden kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Halsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, ciltte kuruluk, regl düzensizliği, kilo alımı, soğuğa karşı aşırı hassasiyet ve anemi gibi belirtileri vardır.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
İlgili 29 soru bulundu
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Tiroid hormonlarındaki herhangi bir bozukluk, vücuttaki tüm sistemleri etkileyerek çok önemli sağlık sorunları oluşturmaktadır. Bu kadar önemli olan bu hormon sistemi doktorunuza başvurarak ve başta kanda TSH ölçümü olmak üzere T3, T4 hormon düzeylerinin ölçümleri yapılarak kontrol edilmelidir.
Vücutta T4 hormonu yetersiz olduğunda dışarıdan verilen ilaç tedavisiyle bu eksiklik giderilir. Ancak hipotiroidi geçici değil, ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tiroid ilacına başladıktan 2 hafta sonra şikayetlerde düzelme başlar.
Hipotiroidi yetişkin bireylerde vücutta ve metabolizmada genel bir yavaşlama meydana getirir. Ancak erişkin bireylerdeki hipotiroidi belirtileri tiroid hormonu tedavisi ile büyük oranda düzelir.
Her ne kadar, tüm stres faktörleri zehirli guatra yol açar diyemesek de bu hastalığın ortaya çıkmasında üzüntü ve stres önemli bir kaynaktır. Özellikle de yaşanan üzücü ve travmatik olaylardan sonra artan stres seviyesine bağlı olarak tiroit hormonlarının fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir.
Tiroid fırtınası bazen dışarıdan görülebilecek bulgular verirken bazen de dışarıya hiçbir bulgu vermeden iç organlara zararlar vererek ilerler. Tiroid fırtınası olan hastada en belirgin ve en erken bulgu “çarpıntı”dır. Hasta sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını bariz bir şekilde hisseder.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid nodülü 50 yaş üzerindeki kişilerde olmakla beraber toplumun yarısında görülmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerde ve bazı genetik hastalıklarda daha sık görülmektedir ve riskli durumları artmaktadır. Beslenme eksikliği ve iyot eksikliği olan insanlarda da daha sık görülmektedir.
Tiroid bezlerinin değişik şekilde büyümesine guatr denir. Nodül ise tiroid bezinin içinde tiroid dokusundan farklı olarak bir yumru şeklinde anormal doku büyüklüklerine nodül denmektedir.
Tiroid bezinin fazla hormon salgısı ortadan kalkar. Hasta, ameliyat olmadan ya da radyoaktif iyot almadan hastalıktan kurtulmuş olur" diye konuştu.
Bu durumda tiroit bezi fazla hormon salgılayarak hipertiroidinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Graves hastalığı ilerledikçe metabolizma çok yüksek bir hıza ulaşıyor ve kişi yine aynı hızda kilo kaybetmeye başlıyor. Nabız yüksekliği de normalin üzerine çıkarak hayati risklere neden oluyor.
Basit bir kan testi ile yapılan bu araştırma sonucunda TSH seviyesi sağlıklı ve yetişkin bireylerde 0,4-4,00 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin bu aralığın üzerinde tespit edilmesi hipotiroidizm, yani tiroid fonsiyonlarının yetersiz olması durumunu gösterir.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Tiroid hastalığı ileri yaşlarda daha fazla görülmekle birlikte, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen tiroid hastalığı doğumdan itibaren her yaş grubunda görülebilmektedir.
Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
Hipotiroidinin temel belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, kronik hale gelen uykusuzluk veya sürekli uykulu olma hali gibi durumlar vardır. Kişi kendini sürekli yorgun hisseder aynı zamanda kas yorgunluğu vardır. Motivasyonu düşüktür ve soğuğa karşı intoleransı vardır.
Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta da beslenmede yer alması gereken yiyecekler arasındadır. Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri