Tiroid bezi tamamı ile veya asimetrik olarak büyümüştür. Hastalarda birden bire gelişen halsizlik, ateş, tiroid glandının bulunduğu bölgede ağrı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı saptanabilir. Geçici hipertroidite bağlı çarpıntı, terleme, titreme, sinirlilik oluşur.
TİROİD İLTİHABI ÖMÜR BOYU HİPOTİROİDİ'YE NEDEN OLABİLİYOR
Çarpıntı, titreme, sinirlilik, terleme ve kilo kaybı ile seyreden hastalık, aylar içinde tiroid bezinin çalışmasının yavaşlaması ile yerini kilo alma, kalbin yavaş çalışması, unutkanlık, ciltte kuruma, el ve ayaklarda şişme ve ödem gibi belirtilere bırakıyor.
Ateş, titreme, tiroit bölgesinde ağrı, şişme ve kızarıklık en önemli bulgulardır. Tanı için tiroit ultrasonuve beraberinde tiroit ince iğne biyopsisiyapılabilir. Alınan örnekte mikrop olup olmadığına bakılır. Tedavisinde antibiyotik adı verilen ilaçlar kullanılır.
Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir. Ağrı, çiğneme ve yutkunma sırasında oldukça şiddetlenir. Boynun bir tarafından başlayıp diğer tarafına doğru yayılır.
Tiroid bezinde hassasiyet, sertlik, nodül gelişimi ve büyüme olabilir. İltihabın olduğu bölge hassas ve serttir. Tiroid bezi o kadar ağrılıdır ki hasta muayene edilmesini ve elle dokunulmasını istemez. Bu hastalık 6 hafta veya bazen 2-5 ay sürebilir ve çoğunlukla kendiliğinden düzelir.
İlgili 17 soru bulundu
Tiroid bezinin olduğu bölgede yumru, büyüme ve şişlik
Boynun alt kısmında yer alan tiroid bezindeki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi tiroid kanserine yol açar. Tiroid bezindeki hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesi de bezin olduğu bölgede yumru, büyüme ve şişlik ortaya çıkarır.
Tiroid Hastalıklarının Tedavisi
Kalsiyum, magnesium ilave verilebilir. Ağrısı, ağrı kesici ilaçlarla geçmeyen hastalarda kortizon ilacı verilir. Kortizon ile ağrı bazen ilaç alındıktan bir kaç saat sonra veya 24 saat içinde hızla geçer ve hasta rahatlar.
Tedavide salisilatlar (aspirin), nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, ileri vakalarda ise kortizon kullanılabilir. Hiper tiroidi bulgular varsa hastalara betabloker verilir.
Tiroidin fazla hormon üretmesine bağlı gelişen “Hipertiroidi" durumunda hastalar çok fazla yemek yemelerine rağmen kilo alamayabilirken, tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanan “Hipotiroid" durumunda ise diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo alımı görülebilmektedir.
Selenyumdan zengin besinlere örnek olarak;deniz ürünleri ve sakatatlar, kırmızı et, tavuk ve hindi eti, yumurta, ayçiçek çekirdeği ve tam tahıllar verilebilir. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini düzeyi de azalır ve tiroit bezi iltihabı daha sık görülür.
Tiroid krizi, tiroid bezi ile ilgili sağlık sorunları olan bireylerde, özellikle de Graves hastalığı (hipertiroidi) veya Hashimoto tiroiditi (hipotiroidi) gibi otoimmün tiroid hastalıkları olanlarda sıklıkla ortaya çıkar. Bu durum hayati tehlikeye girebilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid Krizi Belirtileri Nelerdir? Tiroid krizinde ritim bozukluğu yanı sıra kalp atım hızının dakikada 140 atımı geçmesi (taşikardi), yüksek ateş, devamlı terleme, kilo kaybı, solunum sıkıntısı ve özellikle yaşlılarda aşırı yorgunluk ortaya çıkar.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Soluk borusunun önünde bulunmakta olup beyinden gelen uyarıya bağlı bir şekilde tiroid hormonu salgılamaktadır. Tiroid hastalığı ise bezin yeterli oranda hormon yapamaması, aşırı hormon üretmesi, tiroid bezinde nodüller oluşması ya da tiroid bezinin iltihaplanması anlamına gelir.
Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Tiroit iltihabı (subakuttiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olur.
Boyunun ön kısmında bulunan tiroid bezi hastalığı, vücutta başta göz olmak üzere bacak ve ayaklarda etkilenme yapabiliyor. Hastalığın gözde yarattığı rahatsızlıkların başında ise göz çıkıklığı, şaşılık, çift görme, üst göz kapağında aşırı yükselme nedeniyle üstte gözün beyazının görülmesi geliyor.
Boyunda şişlik, yutma güçlüğü veya yutkunurken takılma, boğazda gıcık hissi gibi belirtiler ise “nodül” denilen tiroid bezi şişliklerinden kaynaklanabilmektedir. Kadınlarda daha sık görülüyor.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
TSH yüksekliği, unutkanlığa, halsizliğe, depresyona sebep olarak cilt kuruluğu, kolay üşümeye gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunların yanında kilo alma ve verememe, göz çevresinde şişlik, kısırlık ve adet düzensizliği yaratabilir.
Her organın olduğu gibi tiroid bezinin de iltihabı vardır. Ancak tiroid bezi iltihabının özelliği, herhangi bir mikrop (bakteri, virüs ya da mantar) olmaksızın vücudun kendi kendine ürettiği bir iltihap olmasıdır. Dolayısıyla bu iltihapta antibiyotikler kullanılmaz ve çabuk geçmez, iyileşmesi uzun zaman alır.
Tiroid bezinin fazla hormon salgısı ortadan kalkar. Hasta, ameliyat olmadan ya da radyoaktif iyot almadan hastalıktan kurtulmuş olur" diye konuştu.
Ses kısıklığı, boyunda kitle, yutkunma güçlüğü gibi şikayetler de tiroid nodülü kanserinin çok ileri evre belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri