Kemoterapi, tiroid kanserinin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaz, ancak diğer tedavilere yanıt vermeyen bazı kişilerde fayda sağlayabilir. Kemoterapi, anaplastik tiroid kanseri bulunan kişilerde radyasyon tedavisiyle birleştirilebilir.
Tiroid kanseri sık görülmesine rağmen genellikle uygun tedavi ve takiple tam olarak tedavi edilebiliyor; ölüm riski yok denecek kadar az.
Tiroid kanserinin birincil tedavisi, ameliyatla tiroid bezinin tamamının veya etkilenen yarısının çıkarılmasıdır. Boyundaki lenf bezlerine hastalık yayılımı varsa bunların da cerrahi yolla çıkarılması gerekir.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Tiroid kanseri ameliyat edilmediği takdirde kanserin türüne göre değişik yayılma yolları göstererek vücuda dağılabilir. Lenf yoluyla öncelikle boyun lenf bezlerine kan yoluyla ise başta akciğer olmak üzere tüm vücuda yayılarak metastaz yapabilir. Bu metastazlar ölümcül olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ancak önemsenmeyen ve ihmal edilen tiroid kanseri, tedavi edilmezse lenflere ve diğer organlara sıçrayarak ölümcül bir hastalığa da dönüşebilir.
Yine aynı ülke yılda 1 milyon kişiden 6'sı bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Kanser ölümleri arasında tiroid kanserinden ölüm %0,5'dir (Endemik guatr bölgesi olan). Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise tiroid kanseri tüm guatrlı hastaların %2-5'in de görülmektedir.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Ayrıca tiroid kanseri erken yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi tedavi ile yüksek oranda iyileştirebilen bir kanser türüdür. Bu yüzden de tiroid kanseri ölüm oranı diğer kanserlere göre düşüktür.
Tiroid Kanserleri
Özellikle I-131 tüm vücut taraması negatif olan tiroid kanserli hastalarda nüksün ya da metastatik yayılımın belirlenmesinde PET-CT önemli. I-131 tutmayan, ancak tiroglobulin düzeyi yüksek bulunan hastalarda PET-CT ile lezyonları belirlemenin duyarlılığı yüksek olarak belirlenmiş.
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Nadir olarak tiroit dokusunun hemen yanında ve toplam dört tane olması beklenen paratiroit adlı dokuların zedelenme veya tamamen çıkartılması durumunda; (özellikle parmak uçlarında) kısa süreli uyuşmalar, karıncalanmalar, anksiyete, depresyon ve dikkat eksikliği gelişebilir.
Belirtiler. Guatr, boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, sinirlilik, yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıflık ve cilt kuruluğu şeklinde belirti veriyor, fazla büyüdüğü zaman dışarıdan bakıldığında bile anlaşılabiliyor. Tiroid bezinin hormon dengesinin bozulması, metabolizmayı ciddi oranda etkiliyor.
Tiroid ameliyatı sonrası tekrarlar mı
Eğer kanserin cinsine yapısına ve büyüklüğüne göre uygun genişlikte bir tiroit kanser ameliyatı yapılmış ve boyun lenf bezleri ameliyat öncesinde dikkatli incelenmiş ise ameliyattan sonra kanserin nüks etme ihtimali çok düşüktür.
Tiroid kanseri bazen yakındaki lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir. Yayılan kanser hücreleri, ilk tanı konulduğunda veya tedavi sonrası takiplerde saptanabilir.
Tiroid bezlerinin içerisinde bulunan nodüllerin, kötü huylu olması durumu tiroid kanseri olarak tanımlanmaktadır. 4 evreden oluşur ve her bir evrenin tedavi yöntemi farklıdır. Sağlıklı ve güzel bir tedavi yöntemi ile yüksek oranlarda iyileşmeler görülmektedir.
Tiroid kanserleri tüm kanserler içinde %1 oranında görülüyor ve diğer kanser türlerine oranla genel olarak iyi seyirli oluyor. Kanserin evresine ve türüne göre lokal nüks yani yakın komşu bölgelere yayılma oranı yüksek olan hastalıkta en sık yayılım boyundaki lenf bezlerine oluyor.
Tiroid kanseri ise tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüzce büyümesiyle ortaya çıkar. Anormal bir şekilde çoğalan hücreler, bulundukları bölgede kitle yani tümör oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında tiroid kanserinin dünyada görülme sıklığı yüzde 3 olarak açıklanmıştır.
Tiroid kanserinin ilerlediği 4.evrede daha çok; boyunda şişlik ve yumru, nefes almada zorluk, kemik erimesi, boyundan kulaklara doğru ağrı, seste kısıklık, kan ve kolesterol seviyelerinde düşüklük gibi belirtiler görülür.
Tedavi bittikten sonra saçlar yeniden uzamaya başlar. Ayrıca cilt döküntüleri ya da tırnaklarda bazen kırılmalar olabilir. Bazı ilaçlar ise el ve ayakta uyuşukluk yapabilir. Kısırlık da kemoterapinin yan etkilerindendir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Hastalarda 15-20 yıl sonra bile lokal nüks olabilmektedir.
Hipertiroidi yani tiroit hormonunun fazlalığı durumunda ise saç dökülmesi, aşırı terleme ve hızlı kilo kaybı görülür. Sonuç olarak hipotiroidi de hipertiroidi de saçlarımıza zarar verir. Saç dökülmesine yol açar.
Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar. Kistik nodüllerin sıvı ya da kan içermesinin sebebi, iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid büyümesidir. Kistin içinde herhangi bir kanama meydana gelirse bu da ağrıya sebep olmaktadır.
Tiroid bezi hastalıkları toplumda çok sık (yaklaşık her 10 kişiden 3'ü) rastlanmaktadır ve genellikle belirti vermezler. Ancak tiroid bezi nodüllerinin bir kısmı kanser olarak ortaya çıkmakta veya sonradan kansere dönüşebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri