Özellikle 45 yaş altı bireylerde, çoğu kez başarılı bir şekilde tedavi edilebilen ve sonuçlarının en yüz güldürücü olduğu kanser türlerinden biridir. Yavaş büyüyen bu tümör, kimi zaman boyundaki lenf bezelerine metastaz (sıçrama) yapabilmektedir.
Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Anaplastik tiroid kanseri en nadir görülen kanser türüdür. %2'lik bir kısımda görülen bu kanser türü hızlı ve çabuk yayılan bir nodüle sahiptir.
Tiroid kanserleri tüm kanserler içinde %1 oranında görülüyor ve diğer kanser türlerine oranla genel olarak iyi seyirli oluyor. Kanserin evresine ve türüne göre lokal nüks yani yakın komşu bölgelere yayılma oranı yüksek olan hastalıkta en sık yayılım boyundaki lenf bezlerine oluyor.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tirod kanserinin en yaygın belirtisi, boyun ön kısmında tiroid bezinin olduğu bölgede büyüme, şişlik hissidir. Bazı durumlarda yutkunma sırasında takılma hissi, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk, öksürük ve ses kısıklığı gibi bası bulguları da gelişebilir.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Yakın zamanda yayınlanan prospektif bir çalışmada tiroid nodülü olan 92 hastanın TSH, Tg ve Anti-Tg değerleri incelenmiş, sitoloji sonucu belirsiz ve Tg değeri >53 ng/mL olan olguların %76'sında tiroid kanseri tanısı konmuştur (22).
Genel olarak tiroid kanserleri papiller, foliküler, medüller ve anaplastik kanser olmak üzere 4 tiptir. Anaplastik kanser oldukça kötü huylu olup, tanı konulan olguların büyük çoğunluğu 6 aydan fazla yaşamaz.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar. Kistik nodüllerin sıvı ya da kan içermesinin sebebi, iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid büyümesidir. Kistin içinde herhangi bir kanama meydana gelirse bu da ağrıya sebep olmaktadır.
Genel olarak 1 cm den küçük nodüllerin kanser olma olasılığı daha azdır, ancak 4-5 mm lik bir nodülde bile kanser çok nadir de olsa olabilir. Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır.
Evre 1. 55 yaşını aşmamış ve daha küçük hastalarda kanser oluşumu değişik boyutta olmak üzere tiroid bezinde bulunmaktadır. Farklı bölgelere yayılmamış durumdadır. 55 yaş ve üstü hastalarda ise kanser tiroitte görülür 4 cm'den küçük boyutlardadır. Lenf bezlerinde ya da herhangi farklı bir bölgeye yayılma gözlemlenmez.
ATA'nın DTK tanı, tedavi ve takip önerilerini güncellediği (2015) kılavuzunda rekürren hastalık açısından orta risk grubunda başlangıç TSH düzeyi 0,1-0,5 mIU/L aralığında, yüksek risk grubunda ise 0,1 mIU/L'nin altında tutulacak şekilde supresyon tedavisi önerilmektedir (11).
Tiroid nodülleri büyük olduğunda hastanın boynunun ön tarafında gözle fark edilebilir. Yutkunma sırasında aşağı ve yukarı yönde hareket ederek fark edilebilir. Ancak küçük boyutta olduklarında gözle fark edilemeyip doktor muayenesi veya ultrasonografi çekildiğinde tespit edilmektedir.
Gebelik döneminde boyun ağrısı olduğunda, genel olarak bir boyun ağrısı olduğunda yapılabilir. Önerilen yılda en az bir defa tiroid ultrasonu yapılmasıdır. Tiroid ultrasonu, tiroid kanserinin teşhisinde de önemli bir yer taşımaktadır.
Tiroid ultrasonu ile tiroid kanserinin de teşhisi mümkün olabilmektedir.
Tiroid kanseri, sıklıkla bir şişlik veya nodül olarak ortaya çıkar ve hiçbir belirtiye neden olmaz. Laboratuvar testleri tiroid kanseri tanısında genellikle yardımcı olmamaktadır.
Iıı tiroit kanserinin tanısında diğer tetkiklerin gibi kan tahlilleri gibi bunların hiçbir şekilde yeri yoktur.
Lenf bezlerine yayılabilir veya yayılmayabilir. Evre I: Tümör 2 cm veya daha küçüktür ve tiroid dışına ilerlememiştir. Evre II: Tümör 2 ile 4 cm arasındadır ve tiroid dışına ilerlememiştir. Evre IIIa: Tümör 4 cm'den büyüktür ve sadece tiroiddedir.
Tiroid kanserli hastalarda tiroid bezinin hepsi ameliyatla alındığından ameliyattan hemen sonra tiroid bezi yetmezliği gelişir. Tiroid yetmezliği nedeniyle kanda yükselen TSH hormonu kanserin büyümesine de neden olduğundan Levotiroksin ilacı mutlaka kullanılır.
DTK'nin uzak metastazlarını irdeleyen çalışmalarda, metastatik lezyonların en sık görüldüğü alanlar akciğer ve kemik olarak belirtilmektedir; bununla beraber daha nadir olarak beyin, adrenal, karaciğer ve deri metastazları da bildirilmiştir[5,11,12,15,16].
Belirtiler. Guatr, boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, sinirlilik, yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıflık ve cilt kuruluğu şeklinde belirti veriyor, fazla büyüdüğü zaman dışarıdan bakıldığında bile anlaşılabiliyor. Tiroid bezinin hormon dengesinin bozulması, metabolizmayı ciddi oranda etkiliyor.
Tiroid kanserini tedavi etmek için kullanılan hedefe yönelik ilaçlar aşağıdakileri içerir: Cabozantinib (Cometriq) Sorafenib (Nexavar) Vandetanib (Caprelsa)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri