Hipotiroidi, beyninizdeki serotonin hormonu seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle depresif hissetme, hafızanın zayıflaması, zihnin bulanıklaşması gibi şikayetler oluşmaktadır. Hipertiroidizm ise fazla tiroid hormonu nedeniyle; panik atak, anksiyete ve düşük konsanstrasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Psikolojik bozukluk olan panik atağa ise stres, yas gibi travmatik durumlar ve beyindeki nörotransmitter dengesizlikler neden olabilir. Tıbbi durum olarak da sayılan tiroid, kalp ritim bozukluğu gibi etkenler de panik atak bozukluğu nedenlerindendir.
Biz hastalarımızda en sık kaygı bozukluğu (anksiyete) ve depresyon görüyoruz. Tabi bu durum daha çok ciddi tiroid hastalıkları olanlarda görülüyor. Bu bulgular tiroid hastalığına bağlı olabileceği gibi, hastamızda daha önceden var olan psikolojik sorunların ortaya çıkması şeklinde de olabilir.
Hipertiroidizmde en sık görülen psikiyatrik tablo, %25 sıklığıyla depresyondur. Yaklaşık %15 vakada depresyon bulguları hipertiroidizmden önce başlar. Anksiyete bozuklukları da hipertiroidizmde depresyona yakın sıklıkla görülmektedir. Bunların bir kısmı depresyona eşlik eden anksiyete bozukluklarıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Tiroid fırtınası olan hastada en belirgin ve en erken bulgu “çarpıntı”dır. Hasta sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını bariz bir şekilde hisseder. Hastalar bize bunu “adeta kalbim dışarı çıkacakmış gibi oluyor” şeklinde ifade ederler.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Panik atak belirtileri esasen adrenalin hormonunun aşırı salgılanması sebebiyle oluşur.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tiroit bezinin yapısal bozukluklarına bağlı hastalıkla: Guatr, nodüler guatr, tiroit kanseri. Tiroit hormon üretimindeki bozukluklara bağlı hastalıklar: Hipotiroidi ve hipertiroidi.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Genetik faktörler, stres düzeyinin çok yüksek olması, yakın zamanda ya da çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, olumsuz duygulara yatkınlık, uyuşturucu madde, sigara ve kafein kullanımı, panik atak riskini arttıran etkenler arasında yer alır.
Genellikle biyolojik, genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonu sonucunda ortaya çıkarlar. Genetik yatkınlık, aile geçmişi, stresli yaşam olayları, travmalar, anksiyete bozuklukları, madde kötüye kullanımı gibi faktörler panik atak riskini artırabilir.
Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar. Kistik nodüllerin sıvı ya da kan içermesinin sebebi, iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid büyümesidir. Kistin içinde herhangi bir kanama meydana gelirse bu da ağrıya sebep olmaktadır.
Tiroid nodülü çok büyükse yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilmektedir. Kistik nodüllerde kist içinde kamana yaşanırsa ani şişlik ve boynun ön tarafında ağrı yaşanabilir.
TSH yüksekliği, unutkanlığa, halsizliğe, depresyona sebep olarak cilt kuruluğu, kolay üşümeye gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunların yanında kilo alma ve verememe, göz çevresinde şişlik, kısırlık ve adet düzensizliği yaratabilir.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Serotonin eksikliği tanısı konmasında yardımcı olabilecek bazı serotonin eksikliği belirtileri şunlardır: Ruh hali değişiklikleri, endişe, depresyon, anksiyete bozuklukları Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) Panik atak.
Özetle panik atak; koşullar, kişilik yapısı gibi birçok faktörden etkilenir. Kimi zaman yoğun kimi zaman aralıklarla tekrarlar. Uygun yaklaşım ve doğru terapi uygulanmaz ise hafiflese de yaşam boyu sürebilir. erken tanı, iyi bir psikoterapi zamanında uygulanırsa panik atak kalıcı olarak iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Tiroid hormonu fiilen her organ sistemine etki edebilir ve bu da ayırt etmesi zor bir şikayetler karışımı olarak karşımıza çıkabilir. Deliryum, insomnia, anoreksi, osteoporoz, kas güçsüzlüğü, atriyal fibrilasyon, konjestif kalp yetmezliği, tromboemboli, şuur bulanıklığı, kardiyovasküler kollaps ve ölüm görülebilir.
Tanı Yöntemleri. Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri