Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Kan tahlilleri: Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Sağlık ocaklarında kan alındığı biliniyor ancak hormon testi için sağlık ocağı zaman zaman yeterli olmayabilir. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi bağlı olduğunuz aile hekimliğinden alabilirsiniz. Yapılacak hormon testi sağlık ocağının imkanlarını aşacak olursa aile hekimi en yakın sağlık merkezine yönlendirme yapacaktır.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZİMİZDE TETKİKLER HAFTA İÇİ HER GÜN SABAH SAAT 08:00 - 10:30 ARASINDA YAPILMAKTADIR.TETKİK SONUÇLARI ERTESİ GÜN SAAT 12 DE ÇIKMAKTADIR.
İlgili 20 soru bulundu
Tiroid hormon testi; diğer yürütülen biyokimyasal testlerde olduğu gibi aç karna yapılması tavsiye edilen tahlillerdendir. Bunun nedeni, diyetle alınan besin maddelerinin vücuttaki düzenlenmesinden sorumlu hormonların düzeylerini etkileyebilmesidir.
Hormon testinin yapılacağı en doğru zaman adet başladıktan sonra en erken 2. gün, en geç ise 5. gün yapılır.
Hormon testleri için periyodun (regl döneminin) kaçıncı gününde örnek verilir? Yapılacak test ile alakalı olmak üzere genellikle adetin 2. veya 3. günü, yalnıca Progesteron takibi için 20. günü önerilir. Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
Dolayısıyla da kan örneğinde elde edilen verilerden birisi de D vitaminidir. Bu nedenle de D vitamini testi basit bir kan tahlilidir. D vitamini testi, hastanelerde, aile hekimliklerinde ve diğer sağlık merkezlerinde kolaylıkla yapılabilen ve sonuçları birkaç saat içerisinde hızlı şekilde çıkacaktır.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
“D vitamini testi nerede yapılır?” sorusu da merak edilen diğer konu başlığı. Bu test devlet ve özel hastanelerin yanı sıra sağlık ocaklarında da ücretsiz yaptırılabilir.
Tiroid bezinin yeterince iyi çalışıp çalışmadığını araştırmaya yönelik yapılan tiroid fonksiyon testleri, kanda T3, T4, T3RU ve TSH adlı hormon düzeylerinin ölçülmesi şeklinde uygulanır.
Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır. Tiroid bezinin düzgün ya da pürüzlü olup olmadığı saptanır.
Sağlık ocaklarında kan verme saatleri sadece sabah 8.30 ve 10.30 arasındadır. Sadece sabahları alınan kan tahlillerinin sonuçları her zaman ertesi gün çıkmaktadır. Kan tahlilini sabah aç karna yaptırmanız gerekiyor. Sadece cuma günü yapılan tahlillerin sonuçları pazartesi günü çıkmaktadır.
Kan Tahlilleri Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri Aile hekiminizden alacağınız randevu doğrultusunda yapılmaktadır. Tahlil randevularını hekimler düzenlemektedir.
Testin ölçümü sağlık ocağından sağlık ocağına değişiklik gösterebilir. Ancak Protrombin zamanı testi ölçümü özellikle muayenehanede daha pratik bir şekilde yapılmaktadır. Test ve ölçüm doğrudan cihaz üzerinde gerçekleştirilir. Bu işlem, sağlık merkezi ekipmanının modeline bağlı olarak farklı zaman dilimleri alabilir.
Test normalde adetin birinci gününde gerçekleştirilmesi gerekir. Fakat bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için mutlaka doktorunuzun vermiş olduğu talimatlara uymanız gerekir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Kanda FSH hormonu değeri adetin 3. günü (2-5 günler civarında) yapılır. Yaş ilerledikçe yumurtalık (over) rezervi azalır ve FSH hormonu yükselir. Özellikle 35 yaşından sonra FSH hormonunda yavaş yavaş yükselme izlenir ve 40 yaşından sonra bu yükselme daha da hızlanır.
Kısırlığın nedenini araştırırken en önemli hormon tahlili FSH'nın düzeyidir. Eğer, adetin 2. ya da 3.günü kadının kanında bakılan FSH hormon düzeyi yükselmişse anlarız ki, yumurtalıklar normal çalışamıyor ve bu nedenle hipofizden daha fazla FSH üretiliyor.
Adetin 8. günü ile başlayan ve yaklaşık 14. gününde sona eren ovulasyon döneminde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır. Bununla birlikte erkeklik hormonu testosteron da artar.
Sağlıklı bir kadın vücudunda salgılanan fsh hormonu değeri, âdetin 3. günü yapılan ölçüm ile ortalama olarak 8 ile 10 değerinin altında olmalıdır. Alt sınır 3,1 mIU / mL ile üst sınır 7,9 mIU / mL olarak foliküler faz dönemi değerlendirilmesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri