Sigaranın içinde bulunan zift, nikotin vb. maddeler damarları tahrip ederek daralmaya sebep olmaktadır. Daralan damarlar da dokunun işlevini bozarak, cilt kuruluğuna, kırışıklık ve pullanmalara, deride renk değişimine neden olup, erken yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır.
Sigara dumanı, cildi kurutur ve nem seviyesini düşürür. Bu durum cildin daha çabuk yaşlanmasına, kırışıklıkların ve çizgilerin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca sigara dumanının içindeki çevresel stres faktörleri, cildin daha çabuk hasar görmesine ve hızla yaşlanmasına sebebiyet verir.
ETKİ 1; Gözlerin aydınlanması. Cildimizin en hassas yeri olan gözaltları sigaranın olumsuz etkisinden en çabuk kurtulacak yerlerden biridir. Sigaradan kurtulmanızda sonra göz çevrenizdeki cildin düzlemesi gözlerinizin daha parlak daha canlı görünmesini sağlayacaktır. ETKİ 2; Kırışıklıkların oluşum hızının azalması.
Cilt Kararmaları ve Solgun Görünüm
Sigara kullanan kişilerin cilt yüzeyinde eşitsiz renk dağılmaları ve solgun bir görüntü oluşmaktadır. Günlük olarak sigara içmek, dudak çevrelerinin giderek kararmasına neden olmaktadır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciltteki Değişimler
Sigara içmek, cildin elastikiyetini ve sıkılığını bozarak, ciltte çizgi ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olur. Sigarayı bıraktıktan sonra, kan akışı ve oksijen seviyesi artar ve cilt daha sağlıklı bir görünüme sahip olur.
İlgili 39 soru bulundu
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara içenlerde (özellikle de beş yıldan fazla ve günde bir paket sigara civarı) çizgi, kırışıklarda artma, yüzde kuruluk, atrofi ve grimsi bir renk, mat, koyu turuncumsu bir eritem görülür. Özellikle dudaklardaki kırışıklıklar karakteristiktir. Daha uzun vadede sarımsı, kabalaşmış bir deri ortaya çıkar.
Sigaranın içinde bulunan zift, nikotin vb. maddeler damarları tahrip ederek daralmaya sebep olmaktadır. Daralan damarlar da dokunun işlevini bozarak, cilt kuruluğuna, kırışıklık ve pullanmalara, deride renk değişimine neden olup, erken yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır.
Deri incelip sarkıyor. Özellikle, yanak kasları gevşiyor. Ayrıca sigara, cildin genç ve parlak görünmesini sağlayan kolajenin parçalanmasına sebep oluyor.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Ağız hijyeninin artması: Sigara içmek, dişleri sarartır ve ağız kokusuna sebep olabilir. Ayrıca ağız hijyenini bozulmasına yol açarak ağız içinde enfeksiyon gelişme riskini artırabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki 1 hafta içinde ağız içi hijyeni artar ve farkedilir bir ferahlık hissedilebilir.
Dr. Özcan Aşçıoğlu, çatlak dudakla sigara içmenin dudak kanserine davetiye çıkarmak anlamına geldiğini söylüyor. İnsan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olan, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkaran sigara dudakların rengini de değiştiriyor, morarmaya neden oluyor.
Solunum sistemi hastalıkları
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir. Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar.
Son yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sigara erkeklerin cinsel yaşantısını önemli ölçüde etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde iktidarsızlık problemi ortadan kalkıyor ve cinsel performans artıyor.
Sigara içmenin cilt rengini donuklaştırdığını, cilde kirli-sarı bir renk verdiği biliniyor. Sigarayla ilgili az bilinen bir şey var: Sigara içmek cildin lekelenmesine, var olan lekelerin daha da koyulaşmasına neden olur.
Bunun olası nedenlerinden biri, sigara kullanımının güneş gibi cildin yapısını kalınlaştırmasıdır. Bazı dermatologlar, günde 10 veya daha fazla sigara içmenin sivilcelere neden olabileceğini söylemektedir.
Açlık hissi uyandıran bölgenin hormonlarını kendine bağlar ve kişinin acıkma hissini ortadan kaldırır. Sigara, mide asidinin orantısız salgılanmasını sağlar ve yağ yakar. Sigara içtikten birkaç dakika sonra metabolizma hızlanır ve enerjiye ihtiyaç duyulur. Bu enerji ihtiyacı, vücut yağlarının yakılmasıyla elde edilir.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir. Bir gerileme yaşayabilir ve vücut ve beynin ödül sistemi nikotinsiz yaşama uyum sağlarken her şeyin ağır ve zor olduğunu düşünebilirsiniz.
Nikotinin aniden kesilmesi durumunda vücudun sert tepki vereceğini belirten uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin mutlaka yardım alması gerektiğini söylüyor.
Akne. Akne ile sigara kullanımı arasında korelasyon yok. Hatta sigara içeriğindeki antiinflamatuarların akne kliniğini azalttığı, sigara kullanımının kesilmesi sonrası akne kliniğinde artmalar olabildiği gösterilmiştir.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Tütün ürünlerinin kullanılmasının ardından nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalmaktadır. Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir. Sigara içildiğinde vücut nikotinin yüzde 90'ını özümser (emer).
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri