Daha önce tüp ligasyonu (tüplerin bağlanması) olan bir kadın, bağlı tüp açılması için cerrahi işlemler tercih edilebilir. Bununla beraber açık ameliyat ya da robotik ameliyat da tercih edilebilir.
Tıkalı Tüpler Kendiliğinden Açılır Mı? Tıkalı tüplerin kendiliğinden açılması durumu enfeksiyona bağlı olarak tıklaı tüplerde ilaç tedavisi ile mümkündür. Tıkalı tüplerin kendiliğinden açılması için hasarın ne kadar büyük olduğu ile alakalıdır.
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir.
Açık ameliyatla yapılan tüp açma işlemi genellikle daha uzun sürmektedir. Ancak genel olarak söyleyecek olursak ameliyat yaklaşık 2 ila 3 saat arası sürmektedir.
Selektif salpingografi standart rahim filmine benzer. Ondan farklı olarak çok ince yumuşak bir kateter ile açılacak tüpün içine ulaşılır ve doğrudan doğruya tüp içine ilaç enjekte edilir. Bu işlem sadece birkaç dakika sürer ve genellikle tamamen ağrısızdır.
İlgili 17 soru bulundu
Uzman hekim kontrolünden sonra tüplerin tıkandığını tespit etmek mümkündür. Tıkanan tüpler tekrardan uzman hekimlerimiz tarafından açılabilir. Bunun için ameliyatsız tüplerin açılması gerçekleştirilebilir.
Tüpler biri tıkalıysa hamile kalınır mı? Fallop tüplerinden birinin tıkalı olması durumunda açık olan diğer tüp yoluyla gebe kalınabilir. Ancak gebelik şansı daha düşüktür. Rahim filmi sırasında tüp tıkanıklarının önemli bir kısmı selektif salpingografi yöntemi ile açılabilmektedir.
Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı, birkaç saat süren bir işlemdir. Bu süre tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüplerin tıkanmasına neyin neden olduğu gibi durumlara göre değişkenlik gösterir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
Tüp İltihabı (Salpenjit)
Tüplerin tıkanmasına yol açan etmenlerin en bilinenleri enfeksiyonlar yani tüplerdeki iltihabi reaksiyondur. Özellikle klamidya ve ureoplazma gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, tüm genital sistem enfeksiyonları fallop tüplerinde kalıcı hasar veya tıkanıklık yapabilir.
Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma süresini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
More videos on YouTube
Tüplerin kapalı olması rahim filmi ile yani HSG ile ortaya konan bir durumdur. Ancak bunun dışında kapalı olup da özellikle içi sıvı veya iltihap dolu şişmiş tüpler ultrasonografik olarak da görülebilmektedirler. Genel olarak HSG filmi ile kapalı tüplerin tanısı konmaktadır.
Hasta anestezi altındayken verilen boyalı madde ( genellikle steril metilen mavisi) tüplerden kolayca geçiyorsa yani tüpler açıksa işleme son verilir. İkinci seçenekte ise Laparoskopi esnasında rahim filmi çeker gibi verilen boyalı maddenin kanallardan geçmediği yani tüplerin gerçekten kapalı olduğu tespit edilir.
Tüp açtırma ameliyatı, tüplerin az hasar aldığı ve yapışıkların görece daha az olduğu durumlarda başarılı bir şekilde yapılabilir. Ancak tüplerin ciddi hasar aldığı; pelvik bölgede çok sayıda yapışıklığın, skar dokusunun olduğu durumlarda ise ameliyat ile tüplerin eski haline döndürülmesi mümkün olmaz.
Rahim filmi çekimi sırasında vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde ilaç verilmektedir. Rahim içinin radyolojik olarak daha iyi ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bu ilaç aynı zamanda pıhtı ya da başka bir neden ile tıkanmış tüplerin açılmasını sağlamaktadır.
Bu nedenle tüp bebek tedavilerinde fiyat her zaman değişebilmektedir. Tedavi fiyatları çiftin kaç kere deneme yapabileceğine, ilk seferde tutup tutmadığına göre değişebilmektedir. 2023 yılı için ortalama olarak tüp bebek fiyatları 28.000 TL – 37.000 TL arasında değişmektedir.
Doğum operasyonlarına ek olarak yapılmayan tüp bağlatma operasyonları laparoskopik(kapalı) olarak yapılabilmektedir. Ancak ameliyatsız tüp bağlatma mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri