Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
115'İNDEN 86'SI YERLİ TEDARİKÇİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise bu eleştiriye ''TOGG otomotiv sektörünü ve tedarik endüstrisini kökten dönüştürme potansiyeline sahip müstesna bir projedir. TOGG'un 115 tedarikçisinden 86'sı yerlidir. Fikrî mülkiyet hakları yüzde 100 bize aittir'' cevabını verdi.
Aracın elektrik motoru da dünyadaki tüm elektrikli otomobil üreticilerinde olduğu gibi Bosch'dan temin ediliyor. Togg CEO'su Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor. Ancak batarya fabrikası Siro bitince bu oran çok daha yükselecek.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca TOGG, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı.
Togg'un Türkiye'nin otomobili olması nedeniyle, aracın üretimi Türkiye'de gerçekleştiriliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Audi, BMW, Mercedes Benz, Mini, Opel, Porsche, Smart, Volkswagen, Seat ve Skoda sektörde öncü rol üstlenen Alman araba markaları arasında yer alıyor.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir.
Tasarımı İtalyan, bataryası Çin, motoru Alman olan #TOGG yerli ve mill... TikTok.
Bu kapsamda TOGG, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor. Patent alanında TOGG'un TÜRKPATENT'e yapmış olduğu 30'u 2023 yılına ait olmak üzere toplam 72 adet patent başvurusu bulunmaktadır.
Hangi parçaları yabancı? Son zamanlar da sıkça karşımıza çıkan yerli otomobil TOGG'un parçalarının bir kısmı ülkeye ait iken bir kısmı da yurt dışından gelmektedir. Bu duruma bakıldığı zaman, bazı parçaların yerli olurken bazı parçaların yurt dışı girişli olduğunu söylemek mümkündür.
Motoru Alman Bosch firmasından tedarik ediliyor. Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
Rus şirketiyle ve Katar ordusuyla “yerli milli” otomobil
Bunun da cevabı hayır. TOGG'u oluşturan sermaye gruplarından Turkcell üzerinden IMTIS isimli Rus şirketi, BMC üzerinden de Katar Silahlı Kuvvetleri (yanlış okumadınız Katar ordusundan bahsediyoruz!) TOGG'un yabancı ortakları içinde bulunuyor.
Günlük 100 adedi yakaladık
Yeni model üretimlerinde teknik kapasiteye ulaşmanın 6 ay kadar zaman aldığını belirten Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, “Üretim adetlerimiz günde 80-100 aralığındaydı. Şu anda 100 adedi artık yakaladık. Günde 170 adede çıktığımızda ise bu, 3 dakikada 1 üretime karşılık geliyor.
İlk yerli otomobilimiz TOGG'un motoru Almanya'dan, Bataryası Çin'den, şasi sistemleri İngiltere'den alınacak. Aracın tasarımını ise İtalyan mühendisler yapacak.
Türkiye'de üretilecek. Bizim Gemlik'teki tesisin içinde olacak. Bataryayı, batarya peketini, batarya kontrol ünitesini, hepsini kendimiz üreteceğiz. Bu kadarını söyleyeyim.
TOGG anonim bir şirkettir. Togg Yerli Otomobil; Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB ortaklığında 28 Haziran 2018'de kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından Türkiye'de üretilecek elektrikli otomobildir.
Muhittin Şahin tarafından kurulan TOGG markası, Fransa'da 3, 18 ve 25 numaralı ticari marka sınıfları üzerinden 2019 yılında tescillendi. Bu tescil 3. madde tekstil ürünleri, 18. madde deri ürünleri ve 25. madde de çanta ve aksesuar üretimini kapsıyor.
Örneğin mayısta Togg'u teslim alan bir kişi 2 ay bekledikten sonra Togg'unu satabilecekken, yapılacak uzatma ile aracı alan kişi satış için alım tarihinden itibaren 6 ay sonra, 6 bin kilometre yapıp aracı satabilecek.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun kısaltması olarak Togg adını alan marka, ilk olarak tüm harfleri büyük yani TOGG olacak şekilde yazılıyordu. 2021'den itibaren markanın adı Togg olacak şekilde yazılıyor.
TOGG otomobillerin banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorları yerli olmayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorun yurt dışından geleceğini belirterek, "Otomotiv endüstrisi asla hata kabul etmeyen bir alan.
SANAYİ Bakanlığının yayınladığı raporda ticari vasıta ve traktör üreticileri de yer alıyor. Örneğin Alman Mercedes'in Aksaray'da ürettiği Actros markalı kamyonun yerlilik oranı yüzde 19 seviyesindeyken, Hoşdere'de ürettiği otobüslerin yerlilik oranları ise yüzde 50'ler civarında.
Yerli ve Milli gururumuz Togg T10X akıllı cihazı düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 16,7 kWh, uzun menzilli batarya ise 16,9 kWh değerinde elektrik tüketir, muadil bir SUV ise 100 kilometrede ortalama 7 litre dizel yakıt tüketir.
Yerli otomobil TOGG dizaynı çalıntı mı? sorusu ise, genel olarak merak edilen bir konudur. İç tasarımındaki motiflere bakılırsa, çalıntı olması söz konusu değildir. Ancak, pek çok ülkeye otomobil tasarlayan Pininfarina'nın yaptığı çalışmaların birbirine benzer nitelikte olması mümkündür.
Togg araçlarının İtalya'dan getirildiği yönünde sosyal medyadaki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Karakaş, "Togg yurt dışından alım yapmadı. Bunlar fantezi ürünü, bir anlam veremiyorum" diye konuştu. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, teslimat tarihlerine ve adedine ilişkin merak edilenleri cevapladı.
Gemlik Kampüsü'nde 600'den fazla operatör ve mühendis çalışıyor. Togg'un an itibariyle toplam çalışanı ise 1400.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri