Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Işık, tohum çimlenmesini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Ancak, ışığın etkisi bitki türüne ve ışık gereksinimine göre değişebilir. Işık Gereksinimi: Işık, bazı bitki türleri için çimlenme sürecinin bir parçasıdır.
Çimlenmenin olabilmesi için; Tohum canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmalı, • Tohum uygun çevre koşullarına konulmalıdır (alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve bazen ışık temini), • Tohum içsel dinlenme durumundan çıkmış olmalıdır.
Nem oranı %80-85 ve ısı 23-25 C arasında olan ortamlarda tohumlar daha çabuk filizlenir.
Tohumların çimlenmesi için su, sıcaklık ve oksijenin uygun değerlerde olması gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Çiçek Tohumları Nasıl Sulanmalıdır? Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Dormant olmayan tohumlar eğer çimlenme için gerekli şartlar sağlanırsa çimlenirler. Bazı bitki türlerinin tohumları için su yeterlidir. Diğer bazı türlerde ışık, toprak şartları, sıcaklık dalgalanmaları gibi ilave faktörlerde önemlidir.
Dormansi sayesinde uygun olmayan kış koşulları geçtikten sonra, tohumun çimlenmesi gerçekleşir. Böylece tohumlar ilkbaharda çimlenir. NOT: Bazı bitki tohumları, oksijen bulunmayan ya da çok az oksijen bulunan ortamlarda çimlenebilir. Örneğin çeltik tohumları oksijensiz ortamda çimlenebilir ama gelişemez.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
Bitkiler güneş ışığında olduğu kadar yapay ışık altında da sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilir. Bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak için ideal ışık spektrumunu barındıran özel yetiştirme lambalarını kullanabilirsiniz.
Ayrıca tohumun çimlenme esnasında fotosentez yapmayacağı için fotosentez esnasında oksijene ve karbondioksite de ihtiyaç duymayacaktır.
Çimlenme Olayında Işığın Etkisi: Çoğu bitkilerin tohumlarında çimlenme esnasında ışığa mutlak ihtiyaç duyulmaz. Yalnız ilk gerçek yaprakların fotosentez yapmaya başlamasıyla ışığa ihtiyaç duyulur.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz. Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz. Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.
Tohumları ekmeden önce, bir gece ılık suda bekletirseniz, çok daha erken çimlenmelerini sağlarsınız. Tohum ekim işlemi tamamlanır tamamlanmaz, ilk sulama işlemi yapılmalıdır. Halk arasında ilk sulamaya can sulama da denilmektedir.
Ekim derinliği iyi hazırlanmış, nemli ve tavlı topraklarda ekim derinliğinin ortalama olarak 5-7 cm arasında olması yeterlidir. Buna karşın toprak nem ve tavının yetersiz olduğu ve özellikle geç ekimlerde tohumun nemli toprak tabakasına düşebilmesi için ekim derinliğinin 7-9 cm arasında olması uygundur.
Marul gibi bazı tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar ve toprak yüzeyinde durmalıdır, ancak yine de nemli toprakla iyi temas halinde olmalıdır. Tohumlarınızı ektikten sonra toprağı tekrar ıslatmak için bir sprey şişesi kullanın.
Tohumları suya koyun ve tohum büyüklüğüne bağlı olarak 8-24 saat ön ıslatma işlemine devam edin. Varsa musluk suyu yerine filtrelenmiş su kullanmaya çalışın ve 24 saatten fazla suda kalmasına izin vermeyin. Tohum ıslatma süresi bittikten hemen sonra tohumların ekilmesi gerekir.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri