Kristalize insülin gibi kısa etkili insülinlerde ise yemekten 30 dk önce yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalar için yemeğin gecikme beraberinde hipoglisemi riskine karşı 20 dk önce yapılması daha uygun olabilir. Uzun etkili insülinler ise aç ya da tok farketmez bunlarda uygulanan zaman dilimi önemlidir.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
Tip2 diyabet hastalarında ağızdan verilen ilaçlar ile kan şekeri seviyesi kontrol altına alınamaz ve HbA, c denilen üç aylık şeker ortalaması %7nin üzerine çıkarsa ozaman insulin tedavisine başlanır.
Farmakodinamik özellikler). LANTUS, uzatılmış etkiye sahip insülin analoğu olan insülin glarjin içermektedir. Her gün aynı saatte olmak şartıyla, günün herhangi bir saatinde, günde bir kez uygulanmalıdır. İnsülin glarjin dozu ve uygulama zamanı kişiye göre ayarlanmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Kısa tesirli insülinler , iğne ile cilt altına enjekte edildikten 30 dakika sonra kan şekerini düşürmeye başlar ve etkileri 6 saat civarında surer. Kısa tesirli insulin yapıldıktan 15-30 dakika sonra yemek yenir.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
insülin dozundan 3 saat geçtikten sonra kan şekeri yüksekse (>180 mg/dl) ek doz insülin yapılabilir.
Kristalize insülin gibi kısa etkili insülinlerde ise yemekten 30 dk önce yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalar için yemeğin gecikme beraberinde hipoglisemi riskine karşı 20 dk önce yapılması daha uygun olabilir. Uzun etkili insülinler ise aç ya da tok farketmez bunlarda uygulanan zaman dilimi önemlidir.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
Bazal insülin olarak; gece, akşam ya da sabah uzun etkili analog insüline 0.2 (obez hastalarda 0.3-0.4) IU/kg dozunda başlanır.
İnsülin enjektörü 1 ml kaç ünite 1 mililitre ml enjektör üzerindeki her bir çizgi 2 üniteye karşılık gelir. Böylece 1 ml ya da 1 cc ya da 1'lik bir enjektör 100 üniteye kadar insülin yapabilme imkanı sağlar. 0,5 mililitre ml enjektör üzerindeki her çizgi ise 1 üniteye karşılık gelir.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
Diyabetli bir hasta ameliyat olacaksa, ameliyattan hemen önce insüline başlanır, operasyon bittikten birkaç gün sonra insülin bırakılır. Grip, bronşit, zatürree gibi bir enfeksiyon hastalığı olmuşsa, vücudun daha fazla enerjiye ve insüline ihtiyacı olur, enfeksiyon süresince insülin verilir, iyileşince bırakılır.
U-500 regüler insüline geçişte insülin dozu HbA1c düzeyine göre ayarlanmalıdır. Eğer HbA1c düzeyi >%8 ise U-100 dozu bire bir geçilmeli, eğer HbA1c <%8 ise doz %20 azaltılarak geçilmelidir. Kan şekeri seviyesine göre dozlarda %5-10 değişiklik yapılabilir.
1 birim ünsilin 30 miligram kan şekeri düşürürken, 10 miligram düşürür hale gelir. Vücut bu durumla baş etmek için daha fazla insülin üretmeye başlar. Örneğin vücut, kan şekerini 80-100 arasında tutmak için 7-8 ünite insilün salgılarken, insülin direnci olanlarda bu oran 20- 30'a hatta 50'ye kadar çıkar.
İnsülin Duyarlılık Faktörü : 1 ünite insülinin kan şekerini kaç birim düşürdüğünü ifade eden oran. Örneğin İDF'si 50 olan bir diyabetlinin, 1 ünite insülin enjeksiyonu sonrası şekerinin 50 mg/dl düşmesi beklenir.
Elli altı hasta 1 adet tek kullanımlık insülin kalemi kullandığını ve 45 hasta ise birden fazla tek kullanımlık insülin kalemi kullandığını belirtmiştir.
Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur. Şeker hastalığını önlemek ve HbA1c değerinin düşürmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Fiziksel aktiviteye önem verin. Kan şekerinizi izleyin.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Toklukta 90-180 mg/dl arası hedeflenir. Yatmadan önce 120-180 mg/dl arası olması istenir. Üç aylık kan şekeri ortalaması ise %7,5 altında olsun istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri