Bebeğin biraz büyümesinin ardından hızlı yemek yeme sonucu oluşan hıçkırıklarda ise bebeği biraz dik tutarak sırtını sıvazlamak yeterli olacaktır.
Bebeklerde hıçkırığın sebebi sıkça sindirim sistemiyle alakalıdır. Bu nedenle hıçkıran bebeklerin genellikle tok olduğu düşünülür. Ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı durumlarda hıçkırık bebeklerin yemek yemesinden hemen sonra ortaya çıkabilir.
Bebekleri Hıçkırık Tutmasının Nedenleri
Bunun sadece bir refleks olduğu da söylenebilir. Ancak bebekleri hıçkırık tutmasının olası sebepleri şöyle sıralanabilir: Karnının çok dolu olması Gazının çıkarılamaması
Peki, bir refleks haraketi olan hıçkırık nasıl geçer? Bebek hıçkırmaya başladığında anne onu emzirerek hıçkırığı geçirmeye çalışabilir. Emzirmenin akabinde bebek dik konumda tutulup sırtı sıvazlanarak hçkırığın geçmesi sağlanabilir. Hıçkırık devam ediyor ise bebeğe çok az miktarda su içerilebilir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa…
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Hıçkırık oluşumuna çoğunlukla yemek yerken farkında olmadan yutulan hava neden olur. Bazen sinir sistemi rahatsızlıkları, zatürre, kalp büyümesi, kalp krizi, mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı gibi pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak da görülebilir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Doymayan bebek uykuya dalmakta zorlanır, hatta dalamaz. Bebek doymasa da memede ya da biberonda yorulursa uyuyakabilir. Ama kısa bir süre sonra da doymadığı/aç olduğu için uyanır yanıtını vermek daha doğru.
Geceleri derin uykudan uyanıp ağlamaya başlamaları da aç olduklarına işaret eden belirtiler arasındadır. Yavrunuzda bu tarz durumlar gözlemliyorsanız, bebeğinizin acıktığı anlamına geldiğini unutmayın. Zamanla bu gibi hareketleri gözlemleyerek, bebeğinizin ne zaman aç, ne zaman tok olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.
Yaklaşık 20 dakika dik kalan bebeğin midesinden hıçkırığa neden olabilecek havanın dışarı çıkması bu şekilde sağlanabilir. Yani bebek hıçkırırken yatırmak yerine bebeği dik konuma getirmek daha doğru ve rahatlatıcı bir davranış olur.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Hıçkırık kısa sürebildiği gibi bazen yarım saate kadar uzayabilir. Ne kadar sürerse sürsün annenin bu durumdan korkmasına gerek yoktur. Bu hıçkırıklar bebeğe kesinlikle zarar vermez, hatta bazı uzmanlara göre bebeğin hıçkırması iyiye işarettir.
Yeni doğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır.
Normal şartlar altında göreceli olarak kısa süre içinde geçmesi gereken hıçkırık eğer 48 saatten fazla sürüyorsa veya şiddetinden olmasından dolayı yemek yeme, uyku veya solunum sırasında sorunlara neden oluyorsa doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Anne karnındaki bebekler amnion sıvısını yutarlar. Hıçkırık, sıvıyı yuttuktan sonra bebeklerin karın ve göğüs bölmesini oluşturan diaframın yani kas yapısının istemsiz tekrarlamaları sonucunda oluşan bir durumdur. Annelerin hamileliği sırasında karın içerisinde zaman zaman hissettiği titreşimler işte bu hıçkırıklardır.
Tüm bebekler gibi yavrunuz da sindirim sistemi henüz gelişmediği için 1 yaşına gelene kadar zaman zaman hıçkırabilir. Yenidoğan bebek hıçkırması da sağlıklı gelişimin bir parçasıdır.
Hapşırık, hıçkırık, öksürük: Yeni doğan bebeklerde hapşırık çok sık görülmekle beraber genellikle bir hastalık belirtisi değildir. Bu koruyucu bir reflekstir ve yenidoğanın çevreden burnuna ulaşan yabancı partikülleri atmasına yardımcı olur.
Yenidoğanlar burunlarını çekemezler; tek seçenekleri burunlarını temizlemek için hapşırmaktır. Yenidoğanların küçük burunları vardır ve minik burunlar, küçük burun geçişleri anlamına gelir. Bu küçük yol, tiftik, evcil hayvan kılı ve tozla kolayca tıkanabilir. Bebekler bu geçişi temiz tutmak için çok hapşırırlar.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri