Bunlardan bazıları şunlardır. Yemekler: Yaprak sarması, Cevizli Bat, Bakla Dolması, Patlıcan Pehlisi, Erikli Dolma, Kabak Kabuğu Kavurması, Et Dolması Kurutulmuş biber dolması başlıca yemeklerdir. Ayrıca baharda toplanan ve yemeklerde yapılan bitkiler bulunmaktadır. Bunların genel adı pancardır.
Ülkemizin güzide şehirlerinden bir tanesi olan Tokat'ın yöresel yemekleri şu şekildedir: Tokat yaprağından yapılmış sarma: Tokat'ın en meşhur ürünü olan asma yaprağından yapılan sarma Tokat'ın en meşhur yemeklerinin başında yer alır.
Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
Bunların ilk başında meşhur Tokat sarma yaprağı geliyor. Ayrıca cevizli sucuk, çökelek, ev yapımı dut pekmezi ve ak zambak reçeli de yine Tokat'tan alabileceğiniz yiyecekler arasındadır. Tokat'ın En Meşhur Tatlısı: Tokat, tatlı severler için birden fazla tatlı türü sunan bir şehir.
Tokat Tavası, Baklalı Dolma, Etli Dolma, Yavan (Erikli) Dolma, Pehlili Pilav, Kuskus, Dolma İçi, Nohut Yahnisi, Nivik, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Toyga Çorbası, Gendüme Çorbası, Mercimekli Hamur Çorbası, Nohut Mayalı Cevizli Çörek, Katmer, Yufka, Çökelekli Gözleme, Çökelekli Pide, Tokat Simiti, Yağlı, Elbiseli (Bez) ...
İlgili 21 soru bulundu
Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, mısır, baklagiller, tütün, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan, üzüm, mısır, karpuz, tütün ve diğer sebzeler gelmektedir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.
Ayrıca yöresel tatlarımıza ait köme, pestil, pekmez, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma, Tokat yaprağı ve Tokat'a özgü benzeri ürünleri bulabilirsiniz.
Tokat'ta 100 yılı aşkın lezzet geleneği olan, un ve tereyağının karıştırılıp, taş fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan 'Tokat yağlısı', kahvaltı sofralarında yer alıyor. Sabah saatlerinde kahvaltı yapmak isteyenler, yöresel lezzet 'Tokat Yağlısı'nın yapıldığı fırınların önünde kuyruk oluşturuyor.
Tokat, Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünün iç doğusunda Sivas ve Ordu, batısında Amasya illeri bulunmaktadır. Yüzölçümü 10.072 km2'dir.
Erbaa, Tokat'ın En Büyük İlçesi.
Tokat'ta Tokat Kebabı Nerede Yenir? – Derler ki bunun en ama en iyi Çamiçi Yaylası'nda yenir ama Çamiçi Yaylası hem bir ton yol, hem de kebap yemek dışında orada yapılacak hiçbir şey yok. – Merkezde en gelenekseleşmiş iki yer Mollaoğlu ve Aykutoğlu. İkisi de çarşının kalbindeler ve yan yanalar.
Tokat'ta Gezilecek Yerler
Tokat'ta doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü Tufan Tepe ile tarihi zenginlikleri arasında bulunan Sulusaray Antik Kenti, Zile Kalesi, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Sulusokak Çarşısı gezilecek en önemli yerlerdir.
Tokat'ın neyi meşhur diyorsanız sizlere iştah açan bir liste sunabiliriz. Tokat'a geldiğinizde meşhur Tokat kebabı, Tokat çemeni, Tokat pidesi, Tokat keşkeği, Tokat Zile pekmezi ve Tokat bez sucuk damaklarınızı lezzetlendirecek. Bu lezzetleri Tokat dışında başka bir coğrafyada bulamayacaksınız.
Tokat pahali şehir degildir. Sosyal imkanlar olarak merkez daha iyidir. Genel olarak yaşanabilir bir şehirdir ilceleride dahil.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, nohut, fiğ, şekerpancarı, yeşil mercimek, yonca, tütün, soğan, ayçiçeği ve patatestir. Başta domates olmak üzere her çeşit sebze ve meyve yetişir. Tokat için Türkiye'nin meyve bahçesi tâbiri kullanılır. Tokat'ta yetişen tütün, kokulu ve en iyi cinstendir.
Komana Pontika, Pontus Galatikus, Pontus Polemonniakus, Evdoxia, Dokia sözcükleri İ. Ö. 4. yüzyıldan başlayarak Pers, Helenistik, Roma ve Bizansdevirleri boyunca varlığını sürdüren tarihsel kent Tokat ve çevresinin kayda geçen en eski adlarıdır.
Tokat Alevîleri
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir.
Adını dünya lezzet haritasına yazdıran Tokat'ın meşhur lezzetlerinden Tokat kebabı, fiyatıyla cep yakıyor. Tokat kebabının kilogram fiyatı 240 lira, porsiyonu ise 60 lira.
Önce bir parça kuyruk yağı, bir baş sarımsak (Bütün olarak) sonra iri kuşbaşı doğranmış et, 1 parça patlıcan olmak üzere şişlere dizilir. Diğer şişlere tepesine yağ, sarımsak, alt kısımlarına biber, patates dizilip hazırlanır.
Kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, sivri biber, soğan, patates, sarımsak ile kırmızı biber, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak eklenebilecek baharatlarla yapılmaktadır. Tokat kebabının yanında bir de özel olarak yapılan kebap pidesi olarak adlandırılan bir ekmek ile servis edilir.
Tokat yaprağında narince türü, atoplam yaprak üretiminin yaklaşık %90'lık kısmını oluşturmaktadır. En kaliteli sarmalık yaprak cinsidir. Türkiye'de Niksar ve Erbaa ovaları salamuralık Tokat yaprağının en önemli yetiştirme merkezleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri