Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
Tatlılar: Zile Pekmezi, cevizli şeker sucuğum ( Köme ), Tırtıl Baklavası, Yufka Tatlısı, Zambak Reçelidir. Ayrıca ilimizde bolca yetişen kuşburnu dan reçel, marmelat, nektar ve kuşburnu çayı da yapılır.
Almus ilçesi ceviz büyüklüğündeki vişnesi ile ünlüdür.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
En altta ıslanan lavaşa da baldır denilir ve afiyetle yenilir. Tokat kebabı öyle ne yapsak da yesem yemeği değildir mevsimi dışında sebzeyle de yapılmaz.
Tokat'ın neyi meşhur diyorsanız sizlere iştah açan bir liste sunabiliriz. Tokat'a geldiğinizde meşhur Tokat kebabı, Tokat çemeni, Tokat pidesi, Tokat keşkeği, Tokat Zile pekmezi ve Tokat bez sucuk damaklarınızı lezzetlendirecek. Bu lezzetleri Tokat dışında başka bir coğrafyada bulamayacaksınız.
İsminden de anlaşılacağı üzere, Tokat kebabı, Tokat'ın spesiyalitesi. Kuzu eti, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve pidenin muhteşem buluşması… Diğer kebab türlerinden onu ayıran en belirgin özelliği, kendine özel fırınlarda dikey olarak şişlerde, en üste kuyruk yağı gelecek şekilde pişmesi.
Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, mısır, baklagiller, tütün, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan, üzüm, mısır, karpuz, tütün ve diğer sebzeler gelmektedir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.
Ali Cevat ve İ. Hakkı Uzunçarşılı gibi kimi tarihçiler, şehrin adının Tok-kat yani surlu şehir özelliğinden geldiğini savunmuşlardır. Bir başka görüşe göre ise, şehir adını Tok-at yani besili attan almıştır.
Erbaa, Tokat'ın En Büyük İlçesi.
Tokat pahali şehir degildir. Sosyal imkanlar olarak merkez daha iyidir. Genel olarak yaşanabilir bir şehirdir ilceleride dahil.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Tokat, Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünün iç doğusunda Sivas ve Ordu, batısında Amasya illeri bulunmaktadır. Yüzölçümü 10.072 km2'dir.
Ayrıca yöresel tatlarımıza ait köme, pestil, pekmez, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma, Tokat yaprağı ve Tokat'a özgü benzeri ürünleri bulabilirsiniz.
Tokat‟ta 2009 yılı yaş meyve-sebze üretimi incelendiğinde; domates, fasulye, kuru soğan, biber, patlıcan ve karpuz yetiştiriciliği en fazla yapılan sebze türleri olmuştur. Meyve türleri arasında şeftali, kiraz, vişne, elma, armut ve ceviz öne çıkmaktadır. Toplam yaş meyve-sebze üretimi 700 bin ton dolayındadır.
Tokat'ta 100 yılı aşkın lezzet geleneği olan, un ve tereyağının karıştırılıp, taş fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan 'Tokat yağlısı', kahvaltı sofralarında yer alıyor. Sabah saatlerinde kahvaltı yapmak isteyenler, yöresel lezzet 'Tokat Yağlısı'nın yapıldığı fırınların önünde kuyruk oluşturuyor.
Bunların ilk başında meşhur Tokat sarma yaprağı geliyor. Ayrıca cevizli sucuk, çökelek, ev yapımı dut pekmezi ve ak zambak reçeli de yine Tokat'tan alabileceğiniz yiyecekler arasındadır. Tokat'ın En Meşhur Tatlısı: Tokat, tatlı severler için birden fazla tatlı türü sunan bir şehir.
Pilava da yetecek kadar su konularak et yumuşayıncaya kadar haşlanır. Et suyuyla nohutlu pilav pişirilir. Pişirilen pehli parçaları pilavın üzerine konularak servis yapılır. NOT : İçine konan parça ete pehli dendiği için bu ismi almıştır.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri