Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir. Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Mersin kebap konusunda ilk sıralarda yer almaktadır.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir. Türkiye'de oldukça fazla kebap türü bulunmaktadır.
Türkiye'de kebap birçok bölgede yapılsa da Gaziantep, Adana, Urfa, Hatay, Kastamonu, Erzurum ve Bursa özellikle kebaplarıyla öne çıkıyor. Diğer şehirlerde ise şu kebapları tadabilirsiniz; çökertme kebabı (Muğla), döner kebabı (Trabzon), acılı güveç (Aydın), tepsi kebabı (Antakya-Nevşehir), dağar kebabı (Balıkesir).
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
İlgili 17 soru bulundu
Urfa kebap, Şanlıurfa ve çevre illere özgü Türk mutfağında kebap türüdür. "Kebap" ve "Urfa" kelimesi buluşarak Urfa kebap adını doğurmuştur. Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Urfa kebap ise acı bakımından Adana kebabın biraz gerisinde kalır. Onun acısı yanında verilir. Bununla beraber Urfa kebapta da az dahi olsa bir miktar acı tattan söz etmek mümkündür.
Adana Kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılır. Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Şiş kebabı, Türk yemek kültürünün içinde önemli bir yeri olan et yemeği. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de tarifi vardır. Özellikle müslümanların dini bayramı olan Kurban Bayramı'nda hemen tüm evlerde şölen havasıyla hazırlanan Şiş Kebabı, koyunun but etinden çıkan parçalarından yapılır.
Gaziantep ve Güney Türkiye'nin diğer bölgelerinde, insanlar geleneksel olarak evde arta kalan patlıcan ve tavuk etinden bir tepsi patlıcan kebabı hazırlar, sonra odun ateşinde pişmek üzere yerel bir fırına götürürdü.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.
Zengin mutfağıyla öne çıkan gastronomi kenti Hatay'da, etin zırh bıçak yardımıyla kıyılmasının ardından odun ateşinde pişirilerek servis edilen tepsi kebabı, kentin en önemli yöresel lezzetleri listesinde ilk sıralarda bulunuyor.
Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Bunun temel sebebi, Adana kebap yapımında kullanılan etin özel olmasıdır. Sadece erkek kuzu eti kullanılarak yapılan Adana kebabın sırrı Adana'nın eşsiz toros dağlarında doğal süreç içinde yetişmiş olan kuzulardan elde edilmesidir. Böylece ortaya lezzetli ve farklı bir tada sahip olan kebap çıkmaktadır.
Londra'nın Canary Wharf semtinde kebap restoranı işleten Türk kebapçı Önder Şahan dünyanın en pahalı şiş kebabını satıyor. Daily Mail'e haber olan Şahan'ıi pişirdiği şiş kebaptan bir porsiyon yemek için kebapseverler tam 925 sterlin, yani yaklaşık 4 bin lira ödüyor.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
İzmir lezzetleri arasında belki ilk sıralarda yer alır çöp şiş. 140 yıllık demiryolu ardından da otobüs yolu güzergâhının yarattığı gereksinimden ortaya çıkan bu lezzet damaklarda yıllardır yerini alırken, İzmir, Aydın ve Denizli güzergâhı dışında aynı lezzetin pek kolay yakalanamaması ise birçok sebebe dayanıyor.
Burdur Şiş; önceleri “Şiş”, daha sonraları “Burdur Şiş Köfte” olarak adlandırılan ve yakın zamana kadar sadece Burdurluların bildiği ve yediği özel bir et ızgara yemeğidir.
Adana ve Urfa Kebap Farkları Nelerdir? Kuzu eti ve kuyruk yağından yapılan, içine ekstra olarak yalnız tuz ve biber katılan Adana kebap, acı bir tada sahip olmasıyla biliniyor. Urfa kebabı yapılış itibariyle Adana'ya benzese de, acısız tadıyla farklılaşıyor.
Adana ve Şanlıurfa'daki kebap ustaları arasında çıkan anlaşmazlıkta taraflar, 'en lezzetli kebap bizde' demeye devam ediyor. Yemek kültürüyle ön plana çıkan ve kendine özgü lezzetleriyle tanınan Adana'da, kebap en çok tercih edilen yemeklerden biri olurken, 2005 yılında da tescillenip coğrafi işaret aldı.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir.
Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir. Bir seçenek olarak Urfa kebabın acısı yanında verilir. Kebap içerisinde sivri biber, maydanoz ve pul biber de yer alır.
Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et, kızartma, çevirme veya kavurma yoluyla hazırlanan her türlü yiyecek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kebab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Mangal ateşinde pişirilen kebap, Adana'da közlenmiş biber, domates, yeşillik ve salata ile Şanlıurfa'da ise biber, soğan ve yeşillikle servis ediliyor. İki kent arasında rekabet yaşatan, kendine has farklı lezzetlere sahip "Adana kebabı" ve "Urfa kebabı", beğeniyle tüketiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri