Girişimsel radyoloji ile de ağır tedavi yöntemleri yerine, artık hastalar sabah gelip, kist boşaltıp, anjiyo olup akşam evlerine dönebiliyorlar” şeklinde konuştu.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Tomografi sonrası radyasyon dışkı ve idrar ile vücudun dışına atılır. Tomografiyi günde 10 kez yapmadığınız sürece korkmanıza gerek yok. Vücudunuz dışkı ve idrarla dışarı atacaktır.
Kontrast Madde Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır? Gadolinyum içeren kontrast maddeler, genellikle işlem sonrasında vücut tarafından hızla işlenir ve böbrekler yoluyla atılır. Sağlıklı bir yetişkinde, kontrast maddenin büyük bir kısmı genellikle 24 saat içinde vücuttan atılır.
İlgili 15 soru bulundu
Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için pratik olarak 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
BT sonrası ya da ilaçlı tomografi sonrası vücuda nüfuz eden radyasyon maddelerinin ve X-ışınlarının vücuttan atılması gerekir. Vücutta belirli bir ömrü olan radyoaktif maddeler bir süre sonra doğal yollar olan idrarla ve bağırsaklarla vücuttan atılmaktadır.
Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür. Ayrıca düşük olasılık olsa da hastalarda yan etki olarak boğazda ya da vücudun başka bölgelerinde şişkinlik, böbrek sorunları ve nefes darlığı görülebilir.
Öncelikle hasta kontrast maddeyi dama yoluyla aldıktan sonra kola yayılan bir sıcaklık hissi ile ağızda metalik bir tat alabilir. Kısa süreli olan bu etki 1-2 dakika içerisinde yok olacaktır.
Çekimden yaklaşık 6 saat önce yemek yemeyen ve en az 4 saat öncesine kadar su içmeyen hasta, bir kabin içerisinde, görüntülenecek bölümdeki kıyafetlerini ya da tüm giysilerini ve takılarını çıkartarak hastane önlüğü giyer. Bu noktada alyans, gözlük, takma diş, toka gibi tüm metal nesnelerin çıkarılması gerekir.
Proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek önemli olduğu için balık, tavuk, et mutlaka tüketilmelidir. Tahıllı yiyeceklerin yanı sıra içerdiği yüksek protein nedeniyle yumurta beyazı, haşlama yoluyla bol miktarda tüketilebilir. Günde 2 litre sıvı (su ya da asitsiz içecekler) tüketilmelidir.
BT tetkiklerinin çoğu 5-15 dakika sürer. Eğer size damardan bir kontrast madde verildiyse ağzınızda metalik bir tat veya bütün vücudunuzu saran sıcak bir his oluşabilir. Bu oluşan hisler tamamen zararsızdır ve kısa bir süre içinde geçer.
Damar yolundan ilaç kullanılması gereken tetkiklerde hastanın aç olması gerekeceğinden tetkikten önce 4-6 saat açlık gerekir.
Bilgisayarlı tomografi sonucu ne kadar zamanda çıkar? Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Özellikle göz en fazla etkilenen organ olup, görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.
Hastanın günlük yaşamında diğer insanlarla bir arada olması, küçük çocuklar, bebekler ve hamileler de dahil olmak üzere hiçbir radyasyon bulaştırma riski taşımaz.
Yüksek radyoaktiviteye maruz kalma radyasyon hastalığına neden olarak, mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilere sebep olur. Tüm vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkar.
Bir tomografi 442 röntgene bedel
Bir tomografinin 442 röntgene bedel olduğunu belirten uzmanlar, tomografi çektiren insanların vücutlarında biriken radyasyonun II. Dünya savaşında Hiroşima'ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş değerdir.
Özellikle sarımsak radyasyonu vücuttan atmak için ilk tercih edilen yiyeceklerden olmalıdır. Antibiyotik etkisi ile birlikte vücuda tomografiden kaynaklı olan girmiş radyasyonların atılmasını sağlar. Bunun için sabahları aç karnına bol bol sarımsak tüketilmesi doktorlar tarafından da önerilmektedir.
PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
PET'te kullanılan radyoaktif maddenin vücuttan tamamen atılması 12 saat sürmektedir.
Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar. Bu yüzden ilaçlı film çekilen hastaların bol miktarda su içerek o ilacı vücuttan çabuk bir şekilde atmaları istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri