Seçenekler: 125 gr181,04 TL/kg. 200 gr179,00 TL/kg.
Şu an #Nurçay markalı tomurcuk çay #Gimdes helal belgeli, Çaykur çaylarda TSE helal belgelidir.
Hani şu bir çoğumuzun “tomurcuk” çay diye bildiği çay varya heh onlar “bergamot aromalı” çay demek aslında. Bu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun koku vermesi için aroması kullanılır ve bu aromayı çözmek icin etil alkol kullanılır %90. Aromalar yağ bazında olduğu icin bir çözücü gerekir.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde çay tarımında 6 yıl önce beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile 'tomurcuk' olarak bilinen çayın üst filizleri, üreticiler tarafından elle toplandı ve geçen sürede 3,5 tona yaklaşan üretim gerçekleştirildi.
Bir dönüm çay bahçesi ortalama 600 kg ila 1000kg arası çay verir ve bunun 350 kg.'sini ÇAYKUR almayı taahhüt eder.
İlgili 36 soru bulundu
Yılda 3 kez hasat edilir
Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim'de biter.
Tomurcuk çay; kateşin barındırır ve güclü antioksidan içerir. Tüm kateşinler; güçlü ve e, c vitaminine göre kat kat daha fazla antioksodan içerir. C vitamini sayesinde cilt tonu ve yapısını geliştirmede faydalıdır. Aynı zamanda parlak bir cilde sahip oluruz.
Türkiye'de yetiştiği yer Doğu Akdeniz'in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay). Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamut esansı elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır.
Hulâsa: Aman dikkat bergamot aromalı alkollü çaylardan uzak durun. Helal sertifikalı tomurcuk çaylarda etil alkol mevcut değildir, denetimli üretildiği için alkol ile değil doğal yollarla çözündürülmüştür. Onları içebilirsiniz.
Siyah çayın içerisine ekleyeceğiniz tomurcuk çay ile çaya farklı bir aroma ve lezzet kazandırabilirsiniz.
Tomurcuk Çayı damak tadını her şeyin üzerinde tutanların çayıdır. Doğal bergamot kokusu ve kullanılan tazecik filiz yapraklarıyla tüm çaylarla harmanlanabilmesi için özel olarak hazırlanmış bir çaydır. Neşeli, keyfine düşkün çay severlerin hayatına renk vermekte üstüne yoktur.
Bergamot otu, sedefotugiller ailesine mensup, boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Meyveleri limona benzer ve yeşil sarı renktedir. Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun anavatanı Batı Hindistan'dır.
Bir kilo çaydan kaç bardak çay çıktığı ise herkes tarafından merak edilen ve düşündürücü sorulardan biridir. 1 KG Çaydan Kaç Bardak Çay Çıkar? 1 kg çaydan, farklı sayılarda çay çıkar. Ancak ortalama olarak yoğun aromaya sahip çayda 350 ile 400 bardak, daha hafif çaylarda 300 ile 350 bardak arası çay çıkmaktadır.
1 kilodan kaç bardak çıkar peki? VŞ: 300 bardak.
Seçenekler: 500 gr. 1000 gr85,95 TL/kg.
Bergamot seralarda ve evde saksı içinde yetiştirilmeye uygundur. Ev ortamında süs bitkisi olarak rahatça yetiştirilir.
Bergamot Nerede Satılır? Fiyatı Nedir? Bergamot aromalı siyah çaylar birçok markette satılabilmektedir. Meyvenin yaprağı ya da kabuğu ile yapılan bergamot çayı ise aktarlarda rahatlıkla bulunabilmektedir. Bergamot fiyat olarak çok pahalı değildir ve 100 gramı yaklaşık 10 TL civarındaki fiyatlara satılabilmektedir.
Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik verim yaşı 50 yıldır, 100 yıl yaşabilmektedir. 1881 yılında Ogust Kunntz ismindeki botanikçi çayı Camellia sinensis olarak isimlendiriyor ve bu ismin sonuna parantez içinde (L) (OK) harflerini koymak sureti ile bu ismin Linaus ve O.Kuntze'e ait olduğunu işaretliyor.
Zengin aroması ve hoş kokusu ile ön plana çıkan tomurcuk çayı tek başına demleyebileceğiniz gibi, Çaykur çay gibi farklı çaylarla da karıştırarak tüketebilirsiniz.
Uzmanlar, sağlık için günde 5 bardak çay içilmesini öneriyor.
Öncesinde tarla temizliği ve gübreleme işlemleri yapılır. Bir dönümden ortalama 1 ton 200 ya da 1 ton 100 kilo civarında çay çıkar. Bugün devlet bir dönümden çıkan çayın yarısını, yani sadece 600 kilosunu alacağını söylüyor. Dönüm başına alacağı 600 kiloyu da günlük alım kotasıyla sınırlandırıyor.
Günlük ücretle çalışma var. Günlük ortalama 250 TL kazanç elde edilebiliyor, bu da ayda 7 bin 500 TL kazanç demek. Kilosunu 1 liradan toplama usulü var. Günde 500 kilo toplayan bir çay işçisi, 500 lira kazanabilir.
1. Sürgün: Mayıs-Haziran, 2. Sürgün: Temmuz-Ağustos 3. Sürgün: Eylül- Ekim Bazı yıllarda iklim koşulları uygun olduğunda 4. hasat da yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri