Tuna balığı olarak da bilinen ton balığı genel olarak konservelenmiş olarak kullanılır. Marketlerde, balıkçılarda dilimlenmiş halde satışa sunulan ton balığı güveç, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Konserve halinde tüketimi daha yaygındır.
Tuna balığı, uskumrugillerden olan bir balık türüdür. Genellikle ton balığı olarak bilinir.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad. Metne bakınız. Çok hızlı yüzerler. Kendinden küçük balıkları avlar.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur. Boyu 140 cm ve ağırlığı 60,3 kiloya varabilir.
Marketten aldığımız konserve ton balıkları, taze ton balıklarından ya da diğer ismiyle orkinos balığından yapılırlar. Yağlı bir balık olarak sınıflandırılan ton balığının birkaç çeşidi vardır. En yaygın olarak bilinen ton balığı türü ak orkinostur.
İlgili 36 soru bulundu
Uskumrugiller ailesinden gelen ton balığı özellikle Omega 3 yağ asidi içeriği bakımından zengin olmasıyla bilinir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren insanların çok iyi bildiği gibi ton balığı kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalı olan protein kaynaklarından biridir.
Omega-3 ve protein bakımından en zengin kaynaklardan zeytinyağlı ton balığını haftada en az 2 kez tüketmek, çocukların zeka ve kas gelişiminden kalp sağlığı ve bağışıklıklarını desteklemeye yardımcı oluyor. Ancak dikkat! Ton balığını tüketmeye dikkat etmekte fayda var.
Dardanel ton balıkları sudan çıktıkları anda Dardanel'in gemilerinde bulunan -18 derecelik soğuk hava depolarına gönderilir ve anında dondurulur. Dardanel Ton'ları diğer tüm ton balıklarından ayıran “tazelik” farkı tam bu sırada sağlanır. Dardanel Ton balıklarında civa riski bulunmaz.
Dardanel, Niyazi Önen tarafından 1984 yılında kurulan ve deniz ürünleri, dondurulmuş gıda, konserve gıda ile hazır yemek üretimi yapan Çanakkale merkezli gıda şirketi. Şirket, Türkiye'nin ilk konserve ton balığı üreticisidir.
Somon, alabalık veya ton balığı, özellikle yüksek omega-3 içerikleri nedeniyle özellikle sağlıklı besinler olarak kabul edilir.
Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Aksoy, “Dünyanın her yerinde serbest olan orkinos avı AB'nin tutumu yüzünden Türkiye'de yasak. Balıkçılar ağlarına takılan orkinosları ölü olarak yeniden denize atıyor. 10 günde 500 ton orkinos bu şekilde denize atıldı” dedi.
O bir klasik! Türkiye'nin Balık Uzmanı'ndan Türkiye'nin ilk ton balığı konservesi. İçindekiler; Ton, ayçiçek yağı, tuz.
Bu olağanüstü fiyatların nedeni ise elbette mavi yüzgeçli orkinosun en nadir bulunan ton balığı türü olmasıdır.
İçerdiği cıva nedeniyle hakkında bazı söylentiler olan konserve ton balığı, tüketim sınırı aşılmadıkça, oldukça sağlıklıdır. Çoğu balık türünde cıva bulunduğu unutulmamalıdır. Onun dışında 100 gramında 20-24 gram protein bulunan konserve ton balığı aynı zamanda A, B, D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum içermektedir.
Ton balığının suyunu süzdükten sonra biraz zeytinyağı eklemeniz ve güzelce tüketmeniz, size oldukça güzel bir protein kaynağı sağlayacaktır ve ayrıca gece boyunca enerji elde etmenize yardımcı olacaktır. Dilerseniz yanına biraz ıspanak yaprağı da ekleyebilirsiniz.
Ton balığı, Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir!
DARDANEL DAĞITIM A.Ş.
Orkinos (ya da bilinen genel adlandırmayla Ton balığı), uskumrugiller familyasından boyu 6 metreyi, ağırlığı 1 tonu bulabilen türleri olan ışınsal (parlak) yüzgeçli bir balık türüdür.
Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda. Günlük 100 ila 300 gram tüketilmesi, ihtiyaç olan Omega-3 miktarını karşılayarak, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Ton balığı yağı süzülerek tüketildiğinde daha az kalori içerir. Düşük kalori içeriğinden dolayı ton balığı diyeti yaparak zayıflamanız mümkün. Peki, ton balığı kilo yapar mı? Yağ içeriğinde olan ton balığını önerilen miktarın üzerinde tüketirseniz kilo alabilirsiniz.
Konserveler her ne kadar pratikliği ile göz doldursa da direkt olarak konserve tüketmekten sıkıldıysanız diyet menünüz için harika bir tarifimiz var! Mevsim yeşilliklerinin ton balığı ile buluştuğu bu salata ile hem daha az kalorili hem de besin değeri yüksek bir alternatif oluşturabilirsiniz.
Ton Balığı ile Yoğurt Birlikte Yenir Mi? Eğer konserve ton balığı ve yoğurt tazeyse birlikte yenilebilir. Ancak yoğurt veya balık bayatsa, birlikte tüketilmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri