Marketten aldığımız konserve ton balıkları, taze ton balıklarından ya da diğer ismiyle orkinos balığından yapılırlar. Yağlı bir balık olarak sınıflandırılan ton balığının birkaç çeşidi vardır.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur. Boyu 140 cm ve ağırlığı 60,3 kiloya varabilir.
Ton Balığı Kalori, Protein ve Besin Değeri
Bunların dışında A vitamini, D vitamini, B grubu vitaminleri folik asit, kalsiyum ve potasyum açısından da zengindir. 100 gram ton balığı 10-15 gram yağ içerir ve 160 gramlık yağda bir ton balığı konservesi 297 kalori içerir.
Konserve ton balığı aslen bir balık işleme ürünüdür. İşlenip kapağı mühür gibi kapatılır ve hava geçirmek bir kapta ısıya maruz bırakılır. Konserve edilmiş olması içindeki ton balığını korur ve raf ömrü bir ila beş yıl arasında değişmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle en sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Somon, alabalık veya ton balığı, özellikle yüksek omega-3 içerikleri nedeniyle özellikle sağlıklı besinler olarak kabul edilir.
Yani sağlıklı ambalajdır. Dardanel Ton'da ağır metal / civa riski var mıdır? Dardanel ton balıklarında ağır metal / civa riski bulunmaz.
Dardanel; Atlantik ve Hint Okyanusu'nun derinliklerinden, sağlık dolu sofralara uzanan, başrollerinde Yellowfin ve Skipjack türlerinin yer aldığı, civasız bir lezzet hikayesi sunar.
Okyanus gibi soğuk ve derin sularda yaşayan, doğal yollarla beslenen ton balığı, bağışıklık dostu olmasının yanı sıra vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşan mucizevi bir besin olma özelliği taşıyor.
Sadece balık, yağ ve azıcık deniz tuzu.
0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. [1] Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.
Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda. Günlük 100 ila 300 gram tüketilmesi, ihtiyaç olan Omega-3 miktarını karşılayarak, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Aslında ton balığında doymuş yağ asitleri çok az miktarda bulunur. Bünyesinde daha çok vitamin, mineral ve protein ihtiva eder. Konserve olarak tercih edildiğinde yağının süzülmesi kaydıyla çok daha az kalorili bir hal almaktadır. Ton balığını salatalarda, makarnalarda veya ana yemeklerde tercih edebilirsiniz.
Ton balığı yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Somon daha nemli bir dokuya sahiptir ve daha yağlıdır. Sağlık sitesi healthline 85 gramlık somon, çiftlik somon ve ton balığının besin değerlerini şu şekilde kıyaslıyor: Somon daha yağlı bir balıktır ve bu yüzden ton balığına göre kalorisi daha yüksektir.
Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, palamuta benzetilen ancak şu anda tezgahlarda olan balığın adının tombik olduğunu belirterek, “Bu tombik balığı, palamut değil. Palamut ailesinden olduğu için insanlar burada 'palamut' yazıyor.
O bir klasik! Türkiye'nin Balık Uzmanı'ndan Türkiye'nin ilk ton balığı konservesi. İçindekiler; Ton, ayçiçek yağı, tuz.
ton balığı yemek kilo aldırmaz. Bu yüzden diyet programlarında oldukça fazla tercih edilen bir besin olarak bilinmektedir. Ton balığı aynı zamanda tok tutucu özelliği bulunan bir yiyecek olarak bilinmektedir. Ton balığını taze, hazır, light veya zeytinyağlı olması fark etmeden diyet sırasında afiyetle tüketebilirsiniz.
Omega-3 ve protein bakımından en zengin kaynaklardan zeytinyağlı ton balığını haftada en az 2 kez tüketmek, çocukların zeka ve kas gelişiminden kalp sağlığı ve bağışıklıklarını desteklemeye yardımcı oluyor. Ancak dikkat! Ton balığını tüketmeye dikkat etmekte fayda var.
' Açıklamada verilen bilgilere göre, konserve ton balığının sofraların yükselen yıldızı olmasının en önemli nedeni, çiftlik balığı olmaması.
Dardanel Ton Fileto Zeytinyağlı 125 gr., ton balığı etinin yaprak şeklinde konservelenmiş halidir.
Bu nedenle okyanuslarda yaşayan ton balıkları, iç denizlerde yetişen balıklara oranla çok daha güvenlidir. Haftada en az üç kez ton balığını 7'den 70'e her yaş grubuna öneriyorum” dedi.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad. Metne bakınız. Çok hızlı yüzerler.
Ağzınızın veya dilinizin şişmesi ile birlikte sık kusma, ton balığı yedikten hemen sonra ortaya çıkarsa bir alerji belirtisi olabilir. Diğer sindirim belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı, ishal ve yutma güçlüğü bulunur.
Bulgular: Analiz edilen balıklar içerisinde Pb ve Cd açısından en yüksek içeriğe sahip olan tür ton balığıdır (sırasıyla; 0.12±0.16 mg/kg, 6.41±4.98 mcg/kg).
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri