Eğer top ayaktan çıktığı anda ofsayt durumunda bulunan futbolcu topa hareketlenmez, müdahale etmez ise ofsayt bayrağı kalkmaz. Bu duruma da pasif ofsayt denir.
1. Kendi Yarı Sahada: Bir hücum oyuncusu, topla veya rakip kale ile aynı hizada veya kendi yarı sahasındaysa ofsayt olamaz. 2. Sondan İkinci Oyuncuyla Aynı Hizada: Hücum oyuncusu, sondan ikinci rakip oyuncuyla (genellikle kaleci) aynı hizada veya gerideyse ofsayt sayılmaz.
Topun ayaktan çıktığı anda top kale çizgisine sondan ikinci rakipten daha yakınsa "Son adam" tabiri top için geçerli olur ve bu durumda pası alan oyuncunun ofsayt sayılması için kale çizgisine sondan ikinci rakipten değil, toptan daha yakın olması gerekir.
Mevcut kurallara göre ofsaytta bulunan ama ilk anda topa müdahale etmeyen bir oyuncu, direkten veya rakibinden seken topa müdahale edince, ofsayt çalınıyordu. Değişiklikle ofsaytta olan bir oyuncu ilk etapta topa müdahale etmese bile kalecinin ya da rakip savunmanın kurtardığı topa giderse ofsayt sayılacak.
1995 yılında otoriteler tarafından kuralın yeniden değiştirilmesi gerektiğine karar verildi. Ofsayt pozisyonunda bulunmanın tek başına bir kural ihlali olmadığı belirtilerek, “aktif-pasif” ofsayt kavramları futbola dahil edildi.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer top ayaktan çıktığı anda ofsayt durumunda bulunan futbolcu topa hareketlenmez, müdahale etmez ise ofsayt bayrağı kalkmaz. Bu duruma da pasif ofsayt denir.
FIFA oyun kurallarında bir değişikliğe gitti. Yeni kurala göre artık ofsayt pozisyonları yeni bir uygulama ile değerlendirilecek. Geçtiğimiz sezon devrede olan 'pasif' uygulaması bundan sonra uygulanmayacak.
Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir. Bu pozisyon net ofsayt. Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir.
FIFA santimlik Ofsayt pozisyonlarını engellemek için kolları sıvadı. Yeni ofsayt kuralına göre futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. Kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak.
Takımların, rakiplerinin bu tip atak organizasyonlarını engellemek için yaptıkları en önemli taktiklerden biri de “Ofsayt Tuzağı”dır. Rakip takım pası atmadan hemen önce bütün savunma hattının çizgi olarak ileriye doğru hareket ettiği sistemde, rakip hücum oyuncusunun ofsayta düşürülmesi planlanır.
Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak.
Yeni kuralda, hücum oyuncusunun kolu, dirseği, ayağı rakipten önde olursa bu ofsayt olarak dikkate alınmayacak, vücudun önde olması esas kabul edilecek.
Topu doğrudan taçtan alan oyuncu, ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen ofsayt ile cezalandırılmaz. Bir Oyuncu eğer, kendi yarı alanında ise Ofsayt pozisyonunda değildir. Bir oyuncu eğer; Sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise ofsayt pozisyonunda değildir.
Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, ancak top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip takım köşe vuruşuyla oyunu tekrar başlatır.
kalecinin arkasında ofsayt olmaz. Ofsayt kuralı, topu kontrol eden oyuncunun bulunduğu konuma göre belirlenir. Kaleci, topu kontrol eden oyuncu olarak kabul edilmez. Bu nedenle, kalecinin arkasında bulunan bir oyuncu, ofsayt pozisyonunda değildir.
3 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni ofsayt kuralına göre, omuz ofsayt olarak değerlendirilmez. Bu kurala göre, ofsayt pozisyonunun değerlendirilmesinde, futbolcunun koltuk altı sınırı dikkate alınır.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve elde edilen görüntüler eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Taranan görüntü VAR monitörü aracılığıyla hakeme izletilerek kısa sürede karar alınması sağlanacak.
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Seri A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi böylece Avrupa liglerinde İtalya'dan sonra ilk kez Türkiye'de kullanılmış olacak.
Oyun kurallarında yapılan değişiklikleri ülke federasyonlarına gönderen FIFA, ofsayt kuralını da yeniden tanımladı. Baş, vücut ve ayakların, rakip kaleye daha yakın olması avantaj olarak değerlendirilirken, kolların ileride olması ofsayt olarak tanımlanmadı.
bir diğer kural da şudur ki ofsayt ölçümünde oyun alanı dışındaki adam etken olmaz, ofsayt oyun alanını kapsayan bir kuraldır. bu mantıkla kaleci şayet rakip takım kalesine giderse her top ofsayt olacağı için takım gol yemeden her maçı kazanabilir.
Kaleyi savunan oyuncu kendi kalesine gol atarsa gol defans oyuncusuna yazılır. Kendi kalesine gol genellikle istenmeyen bir biçimde gerçekleşir.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
Dolayısıyla, kaleciden dönen veya seken top ofsayt olarak kabul edilmez. Bu durum, ofsayt kuralının topun kontrol eden oyuncuya odaklanmasıyla ilgili bir önemli ayrıntıdır.
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Serie A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.
Yani oyuncunun top hareket halindeyken rakip kale hattında bulunan defansın arkasında kaleye toptan ve rakip defans oyuncularından daha yakında bulunmasına ofsayt denilmekte. Bir takım oyuncusu topla buluştuğu ya da pas aldığı anda kendisinin önünde en az 2 rakip oyuncu bulunmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri