Harem Dairesi'nde şimdilik Karaağalar Mescidi , Cariyeler Taşlığı, Valide Sultan Taşlığı, Ocaklı Sofa, Şadırvanlı Sofa, Sultam Hamamı, I.Ahmet Has Odası (ı.Ahmet Okuma Odası) , III.Ahmet Has Odası (Yemiş Odası) restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı bölümler.
Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve bunların hizmetkârlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600'e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir.
Osmanlı hareminin yapısı küçük bir hane haremi gibidir. Ancak daha büyük bir ala- nı kaplar. İster mütevazi bir evde olsun ister sultanın sarayında, özel hayatın ve kadınla- rın korunması bu kurumun asıl amacını oluşturur.
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
İlgili 44 soru bulundu
Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kuran okuma geleneği, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden dönüşüne dayanıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) başta olmak üzere bazı peygamberlere ait kutsal emanetleri İstanbul'a getiren Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nın bölümlerinden biri olan Hasoda'da Kuran okutmaya başlar.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL.
Topkapı Sarayı Harem Odası / Hürrem Sultan Odası
Topkapı Sarayı'nın günümüzdeki en gözde bölümlerinden Harem Odası, padişahın ailesinin ve cariyelerin yaşadığı yerdi. Halk arasında Hürrem Sultan Odası olarak da bilinen bu yapı, Topkapı Sarayı'nın en estetik bölümlerinden biridir.
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Ahzâb Sûresi 53. Âyet'ten bir bölüm. (Topkapı Sarayı Harem Cümle Kapısı) Padişahın evine izinsiz girilmemelidir.
Sarayın üçüncü avlusuna Enderûn Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderûn Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu'na ait yapılar yer almaktadır.
Revakların önünde yer alan fıskıyeli havuzun geçmişte daha büyük olduğu, 17. yüzyılda Sultan IV. Murad ve Sultan İbrahim dönemindeki yapılaşmalar sebebiyle havuzun daraldığı ve terasın Haliç yönünde genişlediği bilinir. Mermer Sofa'da Sünnet Odası, İftariye Kameriyesi, Revan Köşkü ve Bağdat Köşkü yer alır.
Haremdeki cariyeler Hareme eğitilmek ve sonra da ya padişahla ya da devlet görevlileri ile evlendirilmek için alınırdı. Hareme, Hadımağası dışında hiçbir erkek giremezdi. Yabancılardan ise hiçbir erkek ve kadın hareme alınmazdı.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Topkapı Sarayı Müzesi arşivinde bulunan Rossa Solymannı Vxor başlıklı Hürrem Sultan portresi. Renkli hayatı ile efsaneleşmiş; entrikaları, zekası, cesareti ve ihtiraslarıyla ün salmış bir hanım sultandır. Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, opera eserlerine konu olmuştur.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Gitmediyseniz kesinlikle gidin, gittiyseniz bir daha gidin. Tüm sarayı gezmek istiyorsanız biraz erken gidin ve acele etmeyin, geziniz 3_4 saati bulabilir.
Istanbul. Özel bir koleksiyonda olduğu tespit edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterine kayıtlı 524 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim, 54 yıl sonra Topkapı Sarayı Müzesi'ne iade edildi.
Topkapı Sarayı'nda ziyaretçilerin kullandığı 11 tuvalet, Çanakkale Seramik'in Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttüğü ortak proje kapsamında yeniledi.
Murad dönemindedir. (1574-1595) Emanetlerin bu mekanda toplanmasıyla İstanbul, İslam aleminin hem dini hem siyası merkezi hüviyetini kazanmıştır. İslamiyet'in kutsal emanetleri ile birlikte hoşgörü ve itina ile muhafaza ederek günümüze kadar sağlam olarak ulaştırdıkları bilinen bir gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri