1 kase yoğurdun içerisine 1 tatlı kaşığı keten tohumu koyarak hem yoğurdun hem de keten tohumunun besleyici özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Keten tohumunun günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilir.
Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli? Keten tohumunun tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Keten tohumu kabızlığa iyi gelir
Keten tohumu kabızlık gibi günlük yaşamda pek çok insanın yaşadığı sorunu gidermeye yardımcı olur. 2 gram öğütülmüş keten tohumu 150 ml su ile iyice karıştırılıp, günde 2- 3 kez tüketilirse bağırsak rahatsızlığı konusunda etkili sonuçlar alınmaya başlanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Keten Tohumu Her Gün Yenir Mi? Keten tohumlarını her gün tüketmek istiyorsanız, önerilen miktarı aşmamaya dikkat ederek yavaşça başlamalı ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemlemelisiniz. Çünkü, keten tohumları yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı aşırı tüketimi sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir. Çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır. Böylece bağırsaklarda kolay emilim sağlanmış olur. Çözünmeyen lifler ise atıkların bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirim için uyarıcı bir rol oynar.
Omega 3 yağ asitleri yağ yakmaya yardımcı olur. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Keten tohumu aynı zamanda bölgesel yağlanmanında önüne geçer. Göbek bölgesindeki yağların, basen bölgesindeki yağların kısa süre içerisinde yakılmasına yardımcı olur.
Keten tohumu ve yoğurt karışımın öne çıkan en önemli faydası zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Keten tohumu içeriğindeki yüksek lif ile bağırsak sağlığını korur. Keten tohumu yoğurt kabızlık sorunu olanların da boşaltım sistemlerinin rahatlamasına yardımcı olur.
Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir. Bu yüzden tüketilmeden önce az miktarlarda deneyerek tüketilebilir.
Zengin lif ve omega-3 kaynağı olan alfa-linolenik asit(ALA) içeren keten tohumu, sert dış kabuğu nedeniyle öğütülmeden tüketildiğinde yararları oldukça azalıyor.
KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR SORUSUNA CANAN KARATAY ÖNERİSİ
Keten tohumu çok fazla olmamak kaydı ile azar azar yemek ya da yoğurt gibi gıdaların içine eklenerek kullanılabilir. Keten tohumu kabızlık için kullanılabileceği gibi aşırı tüketimlerde ishal yapabilir. Bu nedenle bilinçli tüketilmelidir.
Çiğ keten tohumu öğütülmeden toksin içerebileceğinden dolayı bazı yan etkilere neden olabilir, ancak kavrulduktan sonra kaybolurlar. Keten tohumunu yerken de bol su içmelisiniz, çünkü yeterli miktarda su içilmemesi kabızlığa ve sindirim sisteminde rahatsızlıklara neden olur.
Bir kaseye yoğurdu alın, üzerine taze taze sıktığınız yarım limonun suyunu ekleyin. Ardından dilerseniz 1 çay kaşığı toz zerdeçalı dilerseniz de 1 çay kaşığı pul biberi ekleyip güzelce karıştırın. İşte bu kadar.
Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini salıyor
Hem keten tohumu hem de yoğurdun etkisiyle bu karışım, bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı oluyor, bağırsakların sağlığını koruyor. Düzenli olarak kullanıldığında kabızlık sorununa da çözüm olabiliyor.
Uyumadan önce bir kase yoğurda ekleyeceğiniz 1 kaşık keten tohumu, göbek bölgesindeki yağlar başta olmak üzere zayıflamanızı kolaylaştıracaktır. İsteğe bağlı olarak sabah akşam şeklinde de tüketebilirsiniz. Ancak 1 hafta devam edip 1 hafta ara vererek devam etmeniz daha etkili olacaktır.
Keten tohumu, bitkisel kaynaklı bir besin olmasına rağmen B12 ve omega-3 açısından zengindir. Bu nedenle vegan beslenenlerin beslenme programlarına eklemelerinde fayda vardır. Yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Sabah kalktığınızda keten tohumu yiyerek bol miktarda su içebilirsiniz.
Öğütülmemiş keten tohumu nasıl tüketilir diye merak edenler için tohumların kullanılmadan önce suda bekletilmesi gerektiğini ekleyelim. Tohumları soğuk suda uzun süre bekletmektense ılık suda daha kısa süre bekletmek kolaylık sağlayacaktır.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Göbek yağının eritilmesi için basit karbonhidrat, basit şekerler, kızartmalar, kavurmalar, şarküteri ürünleri, asitli ve şekerli içecekler, alkolden uzak durması gerekir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak göbek erimesinde çok etkilidir. Bireylerin kilolarına uygun bir şekilde su tüketmeleri de çok önemlidir.
Keten Tohumunun Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır? Keten tohumunun aşırı tüketilmesi kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır. Bu da kusma ve dışkıda kan ile karşılaşılmasına sebep olur. Keten tohumu tüketirken az su içerseniz bağırsaklarınızda tıkanma olabilir ve yemek borusu sorunları da ortaya çıkabilir.
Hazırlanışı ise şu şekildedir; Kuru erik ve kuru kayısı ufak ufak doğranır, yoğurda ilave edilir. En son 2 çay kaşığı keten tohumu eklenerek karıştırılır. Kabızlık sorununuz geçene kadar her gün hazırlanabilir ve akşam yatmadan önce tüketilebilir.
Keten tohumu jelinin faydaları sayısızdır. Bu jel cildinizdeki gözenekleri sıkılaştırır ve cildinizin daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca nemlendirici olarak yüzünüzde kullanabilirsiniz. 10 veya 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri